Kanun yolu nedir

Kanun yolu nedir

Kanun yolu, yargı kararlarının tekrardan incelenmesini ve değiştirilmesini sağlamak için davanın taraflarına ve bazı hallerde başsavcıya tanınmış olan yargısal başvuru imkanıdır. Hukuk ve idari yargılama usullerin­de yalnızca son karar niteliğindeki yargı kararlarına karşı kabul edilmiştir. Ceza yargılaması usulünde son karar niteliği taşımayan mahkeme kararlarına karşı da itiraz kanun yoluna başvurulabilir.

Dava açmada olduğu gibi kanun yolunda da hukuksal çıkarın (yarar) varlığı aranır. Davada haklı çıkmış olan taraf da hukuksal çıkan bulunmak koşuluyla karara karşı kanun yoluna başvurabilir. Her kanun yolu için belli bir başvuru süresi kabul edilmiştir; bu sürenin geçirilmesi durumunda hak dü­şer ve karar kesinleşir.

Kanun yolu olağan ve olağanüstü olmak üzere ikiye ayrılır. Olağan kanun yolu, son kararların kesinleşmesine engel olan kanun yolu türüdür. Temyiz bu türün tipik bir örneğidir. Ceza yargılama usulünde ara karar niteliğindeki kararlara karşı itiraz kanun yolu kabul edilmiştir. Olağanüstü kanun yolu, olağan kanun yollarına başvurulmasından sonra kesinleşen kararlarla olağan kanun yoluna süresi içinde başvurul­mamış olması nedeniyle kesinleşen yargı kararlarına karşı tanınmış olan kanun yolu­dur. Karar düzeltme ve yargılamanın yenilenmesi bu kanun yolu türünün ör­nekleridir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.