İthalat Nedir

Dünya üzerinde var olan ülkeler, bulundukları bölgeye veya sahip oldukları kültürel, teknolojik birime göre çeşitli ürünler üretirler. Örneğin Avrupa ülkelerini düşündüğümüzde bu bölgede araba, bilgisayar gibi ürünlerin üretimi fazlayken Asya gibi bölgelerdeki daha az gelişmiş ülkelerde ise tarım ürünlerinin üretimi daha fazla olmaktadır. Ülkeler, bazı ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılayabilirken bazı ihtiyaçlarını ise dışarıdan karşılamak zorunda kalırlar. Örneğin Almanya’da tarım üretimi az olduğundan dolayı gıda ihtiyacını daha çok dışarıdan karşılar. İthal etmek kavramı da burada devreye girmektedir. İthalat hakkında insanların çoğu bilgi sahibi olmamakla birlikte bu kavramın ne olduğunu merak etmektedir. Sayfamızda bulunan yazı aracılığı ile bu konu hakkında bilgisi olmayanlar, detaylı bilgi sahibi olabilirler.

İthalat, kelime anlamıyla ithal etmek (dışarıdan almak) manasına gelmektedir. Yani ülkeler, kendi bünyesinde üretemediği ya da üretmeyi istemediği ürünleri, ithalat ile dışarıdan temin ederler. Ülkelerin var olduğu bölgelere göre ithal ettiği ürünlerde de farklılık tespit etmek mümkündür. Örneğin tarım ülkeleri, dışarıdan teknoloji ithal ederken teknoloji ülkeleri, dışarıdan tarım ürünleri ithal ederler.

Güçlü olan ülkelerin ithalatı en az seviyelerde olmaktadır. Çünkü bu ülkeler kendi kendilerine yetebilmektedirler. İthal etmek, ülkenin kendi para biriminin değerini düşüreceği için ekonomi üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Örneğin bizler Türk insanı olarak, Amerika’nın ürettiği bir teknoloji ürününü satın almamız durumunda, ürünün ücretini Türk Lirası olarak değil Amerikan Doları olarak öderiz. Bu durum da da Türk parası değer kaybeder ve Türk ekonomisi ufakta olsa zarar görmüş olur. Bu sebepten dolayı kullandığımız her türlü üründe yerli malını tercih etmemiz durumunda, ekonomimize çok ufakta olsa bir katkı sağlama şansımız olacaktır.

İthalat Nedir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.