İslamiyetin Kabulünden Sonraki Türk Destanları

İslam dininn kabul edilmesinden ve yayılmaya başlamasının ardından Türk edebiyatında ve Dünya edebiyatında ortaya konulan eserler de değişime uğramıştır. Şimdi sizlere İslamiyetin kabulünden sonraki destanlar konusunda bilgi vereceğiz.

  1. Satuk Buğra Han: Karahanlı Hükümdarı olan Satuk Buğra Han, X. yüzyılda İslamiyeti resmen kabul ettikten sonra halk arasında doğan bir destandır.
  2. Manas: Kızgızlara ait olan dünyanın en uzun destanıdır. Kırgızların milli destanı olan Manas, göçebe ve savaşçı özelliklere sahip olan Kırgız Türklerinin özelliklerinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı bir destandır.
  3. Cengizname: Orta Asta Türklerinin arasında XIII. yüzyılda meydana gelmiştir. Bu destan, Moğol hükümdarı olan Cengiz Han’ın hayatı ve kişiliği üzerine oluşturulmuştur.
  4. Edige: Bu destan; XIII. yüzyılda Hazar denizi dolaylarında kurulan Altınorda devletinin Timurlular tarafından yıkılışını konu edinmektedir.
  5. Battal-name: Türkler arasında arap bir savaşçı olan ve ‘Battal Gazi’ adıyla anılan kişinin anlatıldığı bir destandır.
  6. Danişmend-name: Anadolu’nun fethi ve milli mücadelelerin anlatıldı bir destandır.
  7. Köroğlu Destanı: Babası kör olan bir Türk’ün Anadolu’da yaşadığı hayatı kaleme alınmıştır. Bu kişinin babası kör olduğundan dolayı ‘Köroğlu’ olarak isimlendirilmiştir.

İslamiyetin Kabulünden Sonraki Doğal Destanlar Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Hemen Bizlerle Paylaşın.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.