Türkçede iş, oluş be hareket bildiren yani bir kelime dizinin cümle özelliği kazanmasını sağlayan sözcüklere “Fiil” ya da “Eylem” adı verilir. Fiiler anlamlarına göre; iş (kılış), oluş ve durum fiilleri oalrak üç gruba ayrılır.
İş, oluş ve durum fiilerini nasıl ayırt edilir?
Bir fiil incelendiğinde eğer fiil geçişli ise o fiil “İş (kılış)” fiilidir. Filin geçişli olup olmadığını analmak için fiile “neyi”, “kimi” soruları sorulur. Eğer bu soruya fiil cevap veriyorsa fiil geçişli olmaktadır. Ayrıca iş (kılış) fiileri; öznenin bizzat kendisinin yapmış odluğu işleri ifade etmektedir. Örneğin; yatmak, kalkmak, yürümek, içmek, kırmak gibi fiiller iş (kılış9 fiilleridir.
Bir hareket meydana getirmeyen ve özneden bağımsız olarak kendiliğinden meydana gelerek uzun vadede oluşan değişimleri ifade eden fiillere “Oluş fiilleri” adı verilir. Oluş fiilleri”neyi, kimi” sorularına cevap vermeyen geçişsiz fiillerdir. Örneğin; sararmak, büyümek ve yaşlanmak gibi fiiller oluş fiilleridir.
Öznenin tercihi ve isteği yönünde meydana gelene fiillere “Durum fiilleri” adı verilmektedir. Durum fiilleri; öznenin yapmış olduğu hareketi ifade eder. Ancak durum fiilleri de tıpkı oluş fiilleri gibi geçersiz fiillerdir. Bu fiiller “neyi kimi” sorularına cevap vermezler. Örneğin; ağlamak, yürümek, oturmak, koşmak, ağlamak gibi fiiller durum bildiren fiillerdir.
İş Oluş Durum Fiilleri Hakkında Kısa Bilgi Verdiğimiz Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bize Yazın.
hazırlayanların bilgi ve emeği için teşekkürler, çalışmama yararlı oldu tam istediğim gibi olmuş