
Daha önce yazdığımız sağlıklı ve verimli ders çalışmak adlı yazımıza gelen eleştiri, inceleme ve önerilerle böylesine başlıklı bir yazıyı kaleme alıyoruz.
Ders çalışırken nasıl anlıyorsanız öyle olun. Çünkü kimisi oturarak, kimisi yatarak ders çalışabilir. Vicdan muhasebesi yapıp masada 10 saat oturmak hem mekanik olarak vücudu yorar hem de bilinçsizce psikolojik zorlamalar neden olur. Çocukların sınav döneminde genellikle agresif ve kaba olacağının bilinmesi ebeveynlerin işini kolaylaştırır. Çünkü üzerindeki sınav stresi yüzünden çocuklar olumlu düşünemez ve ters sözler edebilir. Anlayışla karşılayın ve sürekli çocuğunuzu cesaretlendirin. Sınav bir amaç değil araç deyip ona aile olmanın bilincini anlatın. Bir daha girebileceğini ve dünyanın sonu olmadığını anlatın. Çünkü başarısız sınav sonuçlarından sonra sigara ve alkol kullanımının arttığı gözlenmiştir. Çocuğunuzu bilimsel yönde kazanmak isterken duygusal yönde yalnızlığa terk etmeyin. Çünkü iç dünya herkesten daha farklıdır ve farklı şeyler ister. Bu sebeple sürekli yanında olduğunuzu hissettirmeye bakın. Sevdiği yemekler, sevdiği arkadaşlar, sevdiği filmler gibi aktiviteleri birleştirip çocuğunuzu mutlu edebilirsiniz. Hayat oturup 10 saat boyunca ders çalışmaktan ibaret değildir. Bunu yapmasını istediğiniz taktirde ya isyan edecek ya da kısa süre sonra psikolojik sıkıntıları baş gösterecektir. Çocuklarımız bizim için birer inci niteliğinde olduğu için dikkatli bir şekilde büyütmeli ve psikolojik deste vermeliyiz. Sınav her şey değil.
Şimdi anlattıklarımızı toparlayacak ve yazımıza son vereceğiz. Normalinde konuşsak belki 30-40 tane yazı dizisi olacağından ötürü gerekli kısımlarının üzerine basarak anlatmayı ve kısa tutup sizi sıkmamayı istedik. Umarız ki buradan aldığınız bilgiler ile okul hayatınızda, çocuğunuza karşı davranışınızda veya öğrencilerinize karşı sorumluluğunuzda farkındalık içerisinde olur ve yanlışa düşmezsiniz. Gelecek için ektiğimiz fideleri iyi yetiştirmek hepimizin görevi ve o fidenin bu yapılan güzelliklere karşılık verip meyve vermesi onun görevi.
Sistemin ne kadar kötü olduğunu söylesek de müfredat her öğrenciye aynı olduğu için zorunlu olarak buna ayak uydurmalıyız. Normalinde gelişmiş ülkelerde müfredat öğrenciye göre değişkendir. Yani bir öğrenci grubuna haftalık 2 saat matematikle öğretirken, bir öğrenci grubuna aynı dersleri haftalık 10 saat matematikle öğretebilirsiniz. Bunun sebebi 10 saat görenlerin aptallığı değil beyin farkıdır. Kimisi sosyal derslerde kimisi fen derslerinde başarılı olur. Herkesin aynı derste başarılı olmasını beklemek tamamen hayalciliktir çünkü insanın doğasında ayrı olmak, farklı olmak vardır. Bir parmak izi bile diğerini tutmuyorken neden aynı derste komşunun kızı 100 aldı diye o da 100 alsın ki? Herkes çocuğunun başarılı olmasını ister ama sağlıklı ve psikolojik boyutu iyi bir çocuk daha önemlidir.
derszamani.net
diyorumki biz yabancilar öğrenci ataturk inkilap dersi bizim için ne faydasi? sadece türkler için öyle değil mi
biz yabancilar inkib tarih dersi,zorlaniyor bizi çunku türk öğrenci lilesderken görmuşler.onun için biz sevmiyoruz o dersi eğer zorulu değil
bencede ders olmalı dersi dinleyen sınavdada iyi bir not alır
benim karne ortalamam 82,78 geliiyor ya taktiri kaçırdım 2 puanla of
ööçömönjöç ç
o ne demek
bence hedefimiz ders olmalı çünkü derslerinde başarılı olan bir öğrenci sınavları da başarı ile yapar.
ders olmalı çünkü ders de iyi olmayıp da sınavda iyi olursak öğretmenler şüphelenirler ve kopya çekti zannederler o yüzden hedef ders olmalı diye düşünüyorum