Gonozomlarda Ayrılmama Olayını Örnekler Vererek Açıklayınız.

Aşağıda gonozomlarda ayrılmama olayını örnekler vererek açıklayınız kısaca olarak ele alacağız.

Üreme canlıların ortak özelliklerindendir. Her canlı üreyerek hayatına devam eder. Nesillerin devamı için üreme şarttır. Üreme eşeyli ve eşeysiz olarak meydana gelmektedir. Mayoz ve mitoz bölünme özellikleri hücre özelliklerine göre değişmektedir. Eşeyli üreme, gelişmiş canlılarda görülen ve döllenme yoluyla oluşan üremedir.

Eşeyli üremede gamet oluşumu gözlemlenir. Gamet oluşumu sırasında gonozomlar kutuplara çekilmeyerek aynı kutuplara doğru ilerleyebilirler. Bu gibi durumlar genetik sorunların ve bozuklukların yaşanmasına neden olur. Gonozomların aynı kutuplara çekilmesi genetik bozukluklar olarak insan hayatına doğrudan etki eder.

Gonozomların ayrılmaması sonucunda oluşan genetik bozukluklar deneysel olarak belirlenen ve aynı sonuçlara neden olan genetik bozukluklardır. Süper dişi, turner dişi, klinifelter erkek gonozomların ayrılmaması sonucunda oluşan genetik bozukluklardır.

Klinifelter erkek, XXY kromozom seviyesinde meydana gelen bir sorundur. Fiziksel olarak uzun kollu, uzun bacaklı olan kişilerdir.

Turner dişi, zigotun X0 olduğudurumlarda gerçekleşen genetik bir sorundur. Normal dişilerden farklı olarak daha kısa boylu ve tıknaz olurlar.

Süper dişi, XXX kromozom seviyesinde meydana gelen bir sorundur. Bu tür dişiler ya çok doğurgan olurlar ya da kısır olurlar.

Genetik sorunların yaşanmasına neden olan gamet aşamasında oluşan aksaklıklar genetik olarak meydana geldiği için kalıcı olarak insan hayatına etki eder.

Gonozomlarda Ayrılmama Olayına Örnekler Vererek Açıklayınız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.