
Fonksiyonel Psikozlar Nedir Hakkında Bilgi
FONKSİYONEL PSİKOZLAR
(Psikoloji)
Zihnin işleyiş tarzından ileri gelen hastalıklara fonksiyonel psikozlar denir. Çeşitleri: Şizofren, Paranoya, Mani Deprenif Reaksiyonlardır.
a) Şizofreni (Erken bunama-Demans Precox) = Gençlik hastalığıdır. Daha çok 20-30 yaşındakilerde görülür. Akıl hastanelerinde yatan hastaların % 25’i şizofrenidir. Geç kalınırsa pek tedavi edilemez. Hastalığın başlıca belirtileri şunlardır: Yok yere kızma, gülme, herkesten kuşkulanma, halüsinasyonlar ve intihara kalkışmalar. Kişilik parçalanmış yok olmaya yüz tutmuştur. Hasta hayal .ettiği şeyleri gerçekten gördüğüne, işittiğine ve onlara dokunduğuna inanır: dünyanın gerçek yerlerini asla algılayamaz.
b) Paranoya: 40-50 yaşındaki erkeklerde görülen bir hastalıktır. Bunlar şüpheci, alıngan ve megaloman olurlar. Bunlarda en güçlü duygu gururdur. Hasta çevresinde olup bilenler önce dikkatle izler. Sonra bir kuruntu dönemine girer. Öldürüleceğini yada aşağılanacağını sanır. Son dönemde konta kendisini büyük görmeye başlar, Paranoyalarda görülen hezeyanlar elektroşok, insulinkoması gibi yollarda hafifletilir Ama hastalık tümüyle yok edilemez.
c) Manik Depresifl: Hastada mani ve melankoli nöbetleri vardır. Mani nöbetinde çok neşeli hareketli ve saldırgandır. Bir süre sonra da kederli, durgun, bedbin, içine kapanık ve umutsuz olur. Buna mekakoli nöbeti denir. Hastalığın fizyolojik belirtilerinden biri de sürekli kabızlık çekmektir, iyileştirmek için elektro şoka başvurulur.
Hemen Yorum Yaz