Ernst Ludwig Kirchner Hayatı ve Eserleri

Ernst Ludwig Kirchner Kimdir hayatı, Ernst Ludwig Kirchner Eserleri

Kirchner, Ernst Ludwig (d. 6 Mayıs İ880, Aschaffenberg, Bavyera – ö. 15 Hazi­ran 1938, Davos yakınları, İsviçre), dışavu­rumcu Die Brücice grubunun kurucula­rından Alman ressam ve özgün baskı sanatçısı. İçerdiği psikolojik gerilim ve müstehcenlik dikkati çeken son derece kişisel bir üslubu vardır.

Yaşamı boyunca etkisi altında kalacağı Dürer başta olmak üzere, Alman gotiğinin son dönemlerindeki sanatçıların grafik anla­tımından etkilendi. Daha sonra Norveçli dışavurumcu Edvard Munch’un dinamik sanatıyla ve Jugendstil hareketiyle ilgi­lenmesinin sonucunda figürlerini yalınlaştırmaya ve parlak renkler kullanmaya başla­dı. 1904’te ilk kez tanıdığı Afrika ve Polinezya sanatları da bu gelişimi üzerinde etkili oldu.

1901-05 arasında Dresden’de aralıklarla mimarlık eğitimi gören Kirchner’in resme ilgisi bu yıllarda da sürdü. 1905’te Erich Heckel ve Kari Schmidt-Rottluff ile birlikte Die Brücke grubunu kurdu. Kirchner için sanat, içsel çekişmenin anında ve güçlü bir biçimde görsel bir dile dönüştürülmesiydi. Van Gogh ve Munch’un coşkulu yapıtlarını sanatın denektaşı olarak tanımlıyordu.

ernst-ludwig-kirchner

“Cadde, Berlin”, Ernst Ludwig Kirchner’in bir yağlıboya çalışması, 1913; Modern Sanat Müzesi, New York

Görsel etki sağlayabilmek amacıyla rengi bir araç olarak kullanmasının en iyi örnek­leri “Japon Şemsiyesi Altındaki Kız” (1906, Kuzey Ren Vestfalya Sanat Koleksiyonu, Düsseldorf) ve “Sanatçı ve Modeli” (1907, Sanat Salonu, Hamburg) adlı yapıtlarıdır. Bu yapıtlar Matisse ve fovistlerin yapıtlarıyla bazı benzerlikler içerir. Ama Kirchner’in biçimlerindeki köşeli dış çizgiler ve portrelerindeki kuşkulu ifadeler fovist yapıtlarda olmayan ürkütücü bir hava taşır.

Eserlerinin çoğu, onun aşırı umutsuzluğa ve müstehcenliğe olan tutkusunu yansıtır. “Cad­de, Berlin” (1907, Modern Sanat Müzesi, New York) adlı yapıtında gezinti yapan şık kadınların yuvarlak çizgileri ve zarif, yumu­şak hareketlerinin altında yırtıcı ve ilkel bir duyumsallık sezilir. Bu duygu özellikle fi­gürlerin koyu ve kalın dış çizgileri ve yüzlerinin maskeyi andıran ifadeleriyle elde edilmiştir. “Cadde, Berlin”in ikinci bir kop­yasında (1913, Modern Sanat Müzesi, New York) Kirchner yozlaşmış Berlin sosyetesine duyduğu tepkiyi alaycı bir dille yansıtır. “Moritzburg’da Yıkananlar” (1908, F. Bauer Koleksiyonu, Etoy, İsviçre) gibi çıplak çalış­malarının çoğu açık bir müstehcenlik yansıtır. Cinsel şiddet duygusu “Bir Çıplak İle Erkek Başı” (1908) adlı taş baskısında karabasana benzer bir yoğunluğa ulaşmıştır.

1911’de Die Brücke üyeleriyle birlikte Berlin’e taşınan Kirchner, orada I. Dünya Savaşı öncesinin önde gelen avantgarde dergisi Der Sturm için ağaç baskılar yaptı. Adelbert von Chamisso’nun Peter Schlemihls wundersame Geschichte (1914; Peter Schlemihl’in Garip Öyküsü) adlı romanı ve dışavurumcu şair Georg Heym’in “Umbra Vitae” (1924) adlı şiiri için yaptığı resimler 20. yüzyılın en güzel oyma baskıları arasın­dadır.

Kirchner geçirdiği zihinsel ve fiziksel bir çöküntüden sonra İsviçre’ye gitti. Çoğu alegorik olan son dönem manzaralarında insanı, uygarlığın baskısı dışında, doğa ile barış içinde betimlediği görülür. Yaşadığı uzun süren ruhsal bunalımlara yapıtlarının Naziler tarafından “yozlaşmış” (entartet) ilan edilmesi eklenince intihar etti. Ernst Ludwig Kirchner hayatı hakkında bilgiler aktardık.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.