Ege Bölgesindeki Yer Altı Kaynakları Nelerdir

Türkiye’deki yeraltı kaynakları bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir. Bu sayfamızda Ege Bölgesindeki Yeraltı Kaynakları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Yeraltı kaynakları bakımından incelendiğinde yurdumuzun en zengin bölgelerinden bir tanesi Ege Bölgesi’dir. Buna rağmen Ege Bölgesi’ndeki maden rezervlerinin tükenmeye başladığını da söylemek mümkündür. Çünkü bu bölgedeki madenler ilk çağlardan bu yana işletilmiş bu da rezervlerin azalmasına sebep olmuştur.

Ege Bölgesi yer altı kaynakları incelendiğinde öncelikli olarak Kütahya-Soma bölgesinde linyit yatakları karşımıza çıkmaktadır. Bu bölgedeki linyitler demiryolu inşası ile birlikte daha kolay işlenebilir hale gelmiştir. Bölgede Değirmisaz Havzası işletilmekte olan diğer bir yatak olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Tunçbilek yatakları da madencilik açısından büyük değer taşır.

Soma’da çıkarılan linyit kömürü nitelikli özelliklere sahiptir. Bölgede çıkarılan diğer bir maden de kromdur. Önceleri Çardı bölgesinde çıkarılan krom, buradaki rezervler tükendiğinden Dağardı ve Dursunbey çevresinde açılan yeni ocaklardan çıkarılmaya başlanmıştır.

Edremit bölgesinde, Ayvalık’ta ve Simav dolaylarında birçok demir yatağı bulunmaktadır. Uşak,Tire ve Selçuk’ta zımpara yataklarının işletildiği görülmektedir. İzmir’in Çamaltı bölgesinde de önemli ölçüde tuz çıkarıldığı görülmektedir.

Ege Bölgesinde Çıkarılan Madenler Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.