Coğrafya Biliminin Prensipleri

Coğrafya bilimi prensipleri konusunda sizlere kısaca bilgi vereceğiz.

İnsan ile doğa arasındaki ilişkileri inceleyen coğrafyanın; dağılış prensibi, ilgi ve bağlılık prensibi ve nedensellik prensibini kullanmaktadır. Bu prensipler ışığında coğrafya biliminde yapılan araştırmalar sentezlenerek ortaya konur.

Dağılış Prensibi: Coğrafya biliminin yaptığı araştırmalarda bu araştırma konularının bölgelere ya da alanlara nasıl dağıldığı konusunda yoğunlaşır. Bu bölgeler ya da alanlar; bölüm bölge, ülke, kıta ya da dünya bile olabilir. Dağılışı incelenecek olan konular ise; bitki örtüsü, yer şekilleri, yağış, nüfus, tarım alanları, sanayi tesisleri dağılışları gibi konular olmaktadır.

İlgi ve Bağlılık Prensibi: Coğrafya biliminin tüm araştırma konuları olan olaylar ya da olgular aynı zamanda başka olayların ve olguların nedeni ya da sonucudur. Yani coğrafya biliminin konusu olan tüm olgular ve olaylar birbirleri ile ilgili ve bağlıdır.

Nedensellik Prensibi: Diğer bilimlerde olduğu gibi coğrafya biliminde de “Neden?” sorusu fazlaısyla önemlidir. Çünkü tüm olayların bir nedeni bulunmaktadır.

Coğrafya Biliminin Prensipleri Başlıklı Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.