Cilo dağı nerede, cilo hakkında bilgi
Van Gölü’nün güneydoğusunda buzullarla örtülü yüksek bir dağdır. En yüksek yeri Reşko (Gelyaşin) Tepesi olup 4170 m. yüksekliğindedir. Türkiye’nin 3. yüksek doruğudur.
Cilo Dağı, batıda Amanos Dağları’ndan başlayarak sırasıyla Malatya, Ergani ve Bitlis dağları boyunca uzanıp Hakkari dağlarına yönelen Toros sıradağlarının doğudaki ucudur. Cilo Dağı’nın Büyük Zap ve doğudaki Avarobaşin akarsuları arasındaki uzunluğu 40 km.’den, genişliği ise 15 km.’den fazladır. Yazın dahi 3500-4000 m.’lik yerlerinde kar ve buz eksik olmaz.
Buzul Gölleri, dimdik yamaçları, sürekli karları ve kilometrelerce uzunluğundaki buzulları ile Alp Dağları görünümünü andırır. Cilo Dağları’nın 3000 m.’den yüksek olan yerlerinde yaklaşık 10 tane buzul vardır. Bunlardan bazılarının uzunluğu birkaç km.’ye, genişliği ise 300-800 m.’ye ulaşır. Buzların kalınlığı ise yer yer 20 m.’ye hatta 80-100 m.’ye yaklaşır. Buzun rengi açık mavi ile yeşilimtrak mavi arasında değişir. Bölgenin iklimi sert ve çok yağışlıdır. Ekim ayında başlayan kar yağışı Haziran’a kadar devam eder. Dağın güney ve kuzey yamaçlarının bazı yerleri hariç çoğu bölümü çıplaktır. Buralardaki orman kalıntılarında en çok meşe ağacına rastlanır. Boz ayı, dağ keçisi, kurt, yırtıcı kuşlar dağın hayvan topluluğunu oluştururlar. Cilo Dağları bazı vadileri hariç ekilip dikilmeye elverişli olmadığından çok az yeri nüfuslanmıştır.
ya çok güzelmiş teşekkürler