Cahit Sıtkı Tarancı Hayatı

Cahit Sıtkı Tarancı kimdir? Cahit Sıtkı Tarancı hayatı, Cahit Sıtkı Tarancı Eserleri, Cahit Sıtkı Tarancı şiirleri, Cahit Sıtkı Tarancı edebi kişiliği.

Cahit Sıtkı Tarancı 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne kaydoldu. Yüksek öğrenimini burada tamamladı. Ardından Ankara Yüksek Ticaret Akademisi’nde eğitim aldı. Mezun olduktan sonra Sümerbank’ta bir süre memur olarak çalıştı. 1939 yılında Fransa’ya gitti ve Paris Radyosu’nun Türkçe Yayınlar Servisi’nde spikerlik yaptı. Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı başlayınca Türkiye’ye geri döndü. Bir süre babasının yanında çalıştıktan sonra Anadolu Ajansı’nda Fransızca çevirmenliği yaptı. Çalışma Bakanlığı’nda ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nde memurluk görevleri yaptıktan sonra hastalanarak görevi bırakmak zorunda kaldı. Hastalığı sırasında kısmi bir beyin felci geçirdi, konuşma yetisini kaybetti. 1956 yılında Viyana’da tedavi gördüğü poliklinikte hayatını kaybetti.

Öğrencilik yıllarından sonra şiire yöneldi. Servet-i Fünun dergisinde yayımlandı. İlk şiirlerinde serbest ölçüyle şiir yazdı. 1946 CHP Şiir Yarışması’na 35 yaş adlı şiirle katıldı ve birinci oldu. Garip akımından etkilenerek şiirler yazdı. Verlaine, Baudleaire gibi Fransız şairlerinin şiirlerinden de etkilendiği söylenir. Türk şiirinde özgün bir akım geliştirdi. Diğer şairlerden farklı bir şiir tarzı vardır. Şiirlerinde sevinç ve karamsarlık bir aradadır. Yalnızlık ve ölüm konularını işlemiştir. Ziya Osman Saba’nın çocukluk arkadaşıdır. Cahit Sıtkı Tarancı’nın ölümüne kadar mektuplaşmaları sürmüş ve bir süre sonra bu mektuplar kitap haline getirilmiştir.

Ünlü şiirleri: Ömrümde Sükut, 35 Yaş, Düşten Güzel.

Ziya’ya Mektuplar

Öykü: Cahit Sıtkı Tarancı Öyküleri (Ölümünden sonra yayınlandı.)

artist_129415

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.