Akdeniz Bölgesi Çalgıları

Akdeniz Bölgesinin Çalgıları, Akdeniz Bölgesi Çalgıları Nelerdir Hakkında Bilgi Kısaca

Tezeneli Çalgılar

Divan, bağlama, tambura ve curadır. İki telli ve üç telli curalar farklı çalış özellikleri vardır. Mızrap kullanmadan çalınır. Gurbet havaları genellikle bu çalgıyla çalınır.

Yaylı Çalgılar

Kabak Kemane: Su kabağından yapılan bir çalgıdır. At kılından yapılan bir yayla çalınır.

Rebab: İlk kullanıldığı dönemlerle ilgili çeşitli görüşler vardır. Bir görüşe göre bu çalgı Uygurlar döneminden beri çalınmaktadır. Ortaçağ’da Türk İslam devletlerinden sıklıkla kullanılmış bir çalgıdır. Başka bir görüşe göre bu çalgı bir İran veya Arap çalgısıdır ve bu coğrafyada ortaya çıkmıştır. Tek telli ve beş telli olarak çalınabilen çeşitleri bulunur. Bazı kaynaklarda Selçuklu döneminde Mevlana tarafından altı telli olarak yapılıp çalındığı da iddia edilmiştir. Yaylı sazların atası olarak kabul edilir. Mızrapla çalınır. Teknesi Hindistan cevizinin kabuğundan yapılır. Teknenin üzerine bir deri geçirilir. Uzun bir sapa bağlanarak sap ve tekne arasında tel çekilmesiyle meydana gelir.

Nefesli Çalgılar

Sipsi: Burdur yöresine özgü bir çalgıdır. İnce, küçük anlamına gelir. Göl kenarlarındaki sazlıklardan veya kamışlardan yapılır. Ege ve Akdeniz yörelerinde sıklıkla çalınır. 15-20 cm uzunluğunda ve 5 mm çapındadır. Beşi önde biri arkada olmak üzere altı deliği bulunur. Flüte de benzer. Demir kargı adı verilen 3 mm çapındaki kamışlardan ağızlığı üretilir. Ayrıca bu ağızlık ses genişliğini arttırır. Bu çalgıyla çalınan oyun havalarına da sipsi havaları denir.

kabak kemane

Akdeniz Bölgesi Çalgıları Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.