7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları Sayfa 29 Göç İlleri Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ada Yayınları 2. Ünite Ülkemizde Nüfus Sayfa 29 Göç İlleri Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İnsanlar, kimi zaman yaşadıkları toprakları bazı yaşamsal zorunluluklar nedeniyle terk etmek durumunda kalabilirler. Bu şekilde insanların yaşadıkları yerden başka yere gitmeleri durumuna göç etmek denilmektedir. Ülkemizde de de bu durum, genellikle doğudan batıya doğru göç dalgası şeklinde gerçekleşmektedir. Yaşama elverişsiz, ekonomik imkanları kötü olan bölgelerde yaşam sürdüren insanlar, daha rahat bir hayata ve refaha kavuşmak amacıyla yeni bölgelere göç ederler.

Göç İlleri

7. Sınıf Ada Yayınları Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Sayfa 29 Cevabı

Aşağıda TUİK verilerine göre 2015-2016 yılları yılları arasında nüfuslarına göre en fazla göç alan ve veren illerimizin isimleri bulunmaktadır. Türkiye haritasında göç alan illeri bir renk, göç veren illeri ise başka bir renkle boyayarak aşağıdaki soruların cevaplarını altlarında boş bırakılan yerlere yazınız.

Net Göç Hızı En Fazla Olan İller (Göç alan): Eskişehir, Düzce, Karabük, Kocaeli, Ordu, Bolu, Tekirdağ, Giresun, Gümüşhane, Bayburt.
Net Göç Hızı En Düşük Olan İller (Göç veren): Hakkari, Ağrı, Şırnak, Tunceli, Muş, Kars, Mardin, Van, Kilis, Ardahan.

1. Göç alan illerimiz hangi bölgelerimizde bulunmaktadır?

  • Cevap: Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi

2. Göç veren illerimiz hangi bölgelerimizde bulunmaktadır?

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri

3. Göç alan illerimizin yeryüzü şekilleri, iklimi ve başlıca ekonomik faaliyetleri nelerdir?

  • Cevap: Göç alan illerimiz, genel olarak düz yeryüzü şekillerine sahiptir. Buralarda iklim, genel olarak insan yaşamına uygun seviyelerde seyreder. Bu bölgelerde yoğun ekonomik faaliyetler yürütülmektedir. Bu faaliyetlerin başında ise sanayi faaliyetleri gelir.

4. Göç veren illerimizin yeryüzü şekilleri, iklimi ve başlıca ekonomik faaliyetleri nelerdir?

  • Cevap: Göç veren illerimiz genellikle dağlık, yükseltisi fazla bölgelerimizdir. Bu bölgelerde iklim, genellikle soğuk şekilde geçer ve insan yaşantısı için pek de uygun değildir. Buralarda ekonomik faaliyetler, genellikle tarım ve hayvancılık üzerine yoğunlaşmıştır.

5. Göç alan illerimizde göç nedeniyle yaşanabilecek olumlu ve olumsuz durumlar neler olabilir? Niçin?

  • Cevap: Göç alan illerimize gelen insan sayısının çok fazla olması nedeniyle, altyapı sorunları, trafik, eğitim sorunları ve sosyo-kültürel sorunlar başta olmak üzere bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Olumlu olarak ise bu bölgelerde yürütülen ekonomik faaliyetlerin çok olması nedeniyle insanlar refah düzeyi yüksek bir yaşam sürdürebilir.

6. Göç veren illerimizde göç nedeniyle yaşanabilecek olumlu ve olumsuz durumlar neler olabilir? Niçin?

  • Cevap: Bu bölgelerde nitelikli iş gücüne sahip insanların göç etmesi ile birlikte ekonomik imkanlar iyice daralır. Gençlerin, yaşamak için kentleri tercih etmesi nedeniyle köylerde yaşlı nüfus çoğalır, dolayısı ile ekonomik faaliyetler de sekteye uğrar.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.