Cumhuriyetin İlkeleri ve Anlamları

Ülkemiz günümüzdeki refah seviyesine ulaşana kadar bir çok zorlukla karşı karşıya gelmiş, milletimiz bir çok savaşla karşı karşıya kalmıştır. Sonra bir büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk doğmuş ve ülkemizi bu karanlıktan kurtarmıştır.

cumhuriyet25Cumhuriyetin ilkeleri:

Demokratik Devlet: Bu ilkede devletin demokratik bir yapıya sahip olması önem taşımaktadır. Toplumu oluşturan bireyler kendilerini ve ülkeyi yönetecek kişi ya da kişileri eşit oy hakları ile seçerler. Çünkü “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Hürriyet ve eşitlik: Tüm vatandaşlar kanunlar ve anayasa karşısında eşittir, eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Kimse kimsenin özgürlüğünü ve haklarını elinden alamaz. Toplum içinde bir kimsenin özgürlüğünün başladığı yerde diğer kimsenin özgürlüğü biter çünkü herkes eşittir.

Siyasi Partiler: Bu topluluklar sayesinde vatandaşlara kendilerini ve ülkeyi yönetecekleri kişiler hakkında farklı tercihler ve olanaklar sunulur. Demokratik devlet anlayışına göre de vatandaşlar oy haklarını kullanarak kendilerine uygun olanını seçerler.

Hukuk Devleti: Toplumu meydana getiren kişilerin toplumda belirli bir düzen ve refah içinde yaşamaları için ortaya konulan kuralların bütünü olarak nitelendirilen Hukuk, toplum düzenini sağlar ve hukuk karşısında herkes eşit olarak görülür.

Laik Devlet: Devlet; akla, bilime ve toplumun ihtiyaçlarına dayalı olma şekline laiklik adı verilir. Diğer bir tanımı ise “Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.” diyebiliriz.

Sosyal Devlet: Toplumda dil, din, ırk, cinsiyet, mezhep gözetmeksizin her vatandaş eşittir ve devlet bu ayrımları yapmadan tüm vatandaşlarına aynı şekilde hizmet vermeye çalışmaktadır.

Cumhuriyetin İlkeleri Nelerdir Sorusunun Cevabını Verdiğimiz Bu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Yorum Kısmından Hemen Bize Yazabilirsiniz. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.