Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Ekim 2017

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Orman Cevapları Dörtel Yayınları 158 159 160 161

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dörtel Yayınları Sayfa 158, 159, 160, 161 6. Tema Orman Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Ormanlar dünyamızın akciğerleridir çünkü dünyada yaşayan biz insanlar ve diğer canlılar için oksijen ve temiz hava üretirler. Şimdi orman konulu etkinlik metnimizi inceleyelim.

ORMAN DİNLEME METNİ

1. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 158 Cevabı

Dinlediğiniz metinden tespit ettiğiniz anahtar kelimeleri yazınız.

  • Cevap: Ağaç, orman, doğa

2. ETKİNLİK

“Orman” kelimesinin sizde çağrıştırdıklarıyla bir zihin haritası oluşturunuz.

  • Cevap: Ağaçlarla dolu yer büyük ve yaşlı ağaçların olduğu, bir çok canlının doğal yaşam alanı olan alan çağrıştırıyor bana.

3. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 159 Cevabı

Anlam ilişkilerine göre aşağıdaki kelimeler arasında örnekteki gibi bir eşleştirme yapınız.

  • Cevap:
  • Taze – Bayat = Zıt anlamlılık
  • Güzel – Çirkin = Zıt anlamlılık
  • Zenginlik – Fakirlik = Zıt anlamlılık
  • Yaz – Yaz = Eş Seslilik
  • Ödev- Vazife = Eş Anlamlılık
  • Kaynak – Kaynak = Eş Seslilik

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne ve şairine yönelik iki soru yazınız.

Cevap:

  1. Soru: Ormanda neler vardır?
  2. Soru: Ormanlar neden önemlidir?

5. ETKİNLİK

Şiirden alman aşağıdaki dizelerin hangilerinin öznel, hangilerinin nesnel yargılı olduğunu noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

• Ağaçlar uğuldar, estikçe rüzgâr. (Öznel)
• Yazın ortasında istersen bahar.  (Öznel)
• Gönlümüze hayat verir ormanlar.  (Öznel)
• Ormanları sevmek korumak gerek. (Nesnel)
• Buz gibi kaynaklar var ormanda.  (Öznel)
• Yazın suyu orman korur ve besler. (Nesnel)

6. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 160 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinde anlatılanları kendi cümlelerinizle yeniden yazınız.

AĞAÇLAR
Ağaçların baharda nasıl çalıştığına dikkat ettiniz mi? Bunların hâli ibret alabilecek olanlar için büyük bir derstir.
İskelet gibi kupkuru ağaç, bir sabah karşımıza çiçeklerle donanmış, taze bir gelin çehresiyle çıkar. Bu değişim, hiçbir gürültü uyandırmadan, hiçbir suretle göze çarpmadan meydana gelmiştir. Hiçbir insan gücü, o ağaçta çiçeklerin ne zaman çıktığını görmemiştir.
Ahmet HAŞİM

  • Cevap: Bahar mevsiminde ağaçlarda kıpırdanmalar başlar. Kış mevsiminde kupkuru olan ağaçlar büyük bir azimle yaza hazırlanır. bir bahar sabahında yemyeşil oluverir ağaçlar ve rengarenk çiçekler açarlar. Ağaçların bu değişimini ve azmini hiç bir insan kendi eli ile yapamaz.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde “nokta, virgül, üç nokta, iki nokta, soru işareti ve uzun çizgi”nin kullanıldığı yerleri belirleyip uygun noktalama işaretini koyunuz.

  • Cevap:

Bir gece sofrada karısı sordu: -“Sizin neyiniz var Allah aşkına?”
-“Hiç” dedi. “Şu bizim dört kişilik bisiklet zihnimi çok yoruyor. Çünkü içindekiler daima meşgul oluyor. Kimi istikamet çarklarıyla kimi pedalları işleten çarkı çevirmekle…”
Ahmet Hamdi TANPINAR

8. ETKİNLİK

8. Sınıf Dörtel Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 161 Cevabı

Aşağıda, anlatımı bozuk olan cümleler verilmiştir. Bu cümlelerin anlatım yönünden doğrularını yazınız.

• Etken olmayacağım bir görev istemem.

  • Cevap: Olumsuz anlatım

• Doktor olarak doğduğu kente gitti.

  • Cevap: Olumlu anlatım

• Türkçe öğretmenimiz 25 Haziran 1996 yılında göreve başlamış.

  • Cevap: Olumlu anlatım

• Buradan ayrılalı hemen hemen, tam iki hafta oluyor.

  • Cevap: Olumlu anlatım

• Etler, çok buzlukta kaldığı için donmuş.

  • Cevap: Olumlu anlatım

• Sıtmaya yakalanma şansı çok yüksek.

  • Cevap: Olumlu anlatım

• Geçen haftaki yağışlar, birçok evin ve iş yerinin hasar görmesini sağladı.

  • Cevap: Olumlu anlatım

• Ona karşı davranışlarındaki çekimserliği anlayamıyorum.

  • Cevap: Olumsuz anlatım

• İzinsiz inşaata girilmez.

  • Cevap: Olumsuz anlatım

• O yıl Marmara’ya inanılmaz çoğunlukta bir balık akını oldu.

  • Cevap: Olumlu anlatım
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları