Web sitemize hoşgeldiniz, 21 Eylül 2017

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Ah Şu Gençler Cevapları Başak Yayınları 323 324 325 326 327 328

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları Sayfa 323, 324, 325, 326, 327, 328 7. Tema Ah Şu Gençler Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Ah Şu Gençler adlı etkinlik metninde tiyatroya dair bilmediğiniz bir çok bilgi öğrenirken bildiğiniz bilgileri de pekiştireceksiniz.

AH ŞU GENÇLER

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 323 Cevabı

Bu derse hazırlanırken tiyatro türüyle ilgili araştırma yapalım. Tiyatroyla ilgili bildiklerimizi ve deneyimlerimizi de anımsamaya çalışalım. Aşağıdaki soruların yanıtlarını düşünelim, tasarlayalım ve yanıtlarımızı sınıfta arkadaşlarımızla paylaşalım.

TİYATRO

Daha önce bir tiyatro oyunu izlediniz mi?

  • Cevap:

Yanıtınız hayırsa neden izleyemediniz? Olanağınız olsa ne tür bir oyuna gitmek isterdiniz?

  • Cevap:

Yanıtınız evetse hangi oyuna gittiğinizi, oyunun konusunu ve sizde bıraktığı izlenimi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Bir tiyatro oyununu sahnede izlememiş olabilirsiniz ancak bir oyun metni okumuş olabilirsiniz. Daha önce okuduğunuz bir tiyatro metni var mı? Varsa arkadaşınızla paylaşır mısınız?

  • Cevap:

Bildiğiniz ünlü tiyatro sanatçıları var mı, kimler? Bildiğiniz ünlü tiyatro oyunları var mı, neler?

  • Cevap:

Notlarım:

2. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 324 Cevabı

Aşağıdaki sözcüklerin anlamlarını sözlüklerimizden bulup öğrenelim.

  • Cevap:
  • anormal: Normal olmayan, tuhaf
  • bari: Hiç olmazsa
  • dâhi: -de, -da
  • dalgacı: İşine gereken önemi ve özeni göstermeyen
  • güya: Sözde, sanki
  • geveze: Çok konuşan ve boş konuşan
  • süt kardeş:Farklı anneden doğan ama bir anneden süt emen kişiler
  • talih: Şans
  • ukala: Kendini akıllı sanan

3. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 325 Cevabı

Edatların cümleye kattıkları anlamlar sağ sütunda karışık olarak sunulmuştur. Bu edatların cümleye hangi anlamı kattığını örnekteki gibi eşleştirerek bulalım.

2. b. uğrunda – 3. c. dışında – 4. d. uygunluk – 5. e. kadar; değin – 6. f. görelik – 7. g. zaman – 8. h. sebep – 9. ı. birliktelik – 10. i. benzerlik – 11. j.  – yaklaşıklık – 13. 1. amaç – 14. m. yön

Edatın Kattığı Anlam

1. Tatilden geldiği gibi tekrar bir gezi turuna katıldı.

1- 9 a. araç

2. İşine her gün bisikleti ile geliyormuş.

  • Cevap: ile

3. Senden başka birini sevemem ki…

  • Cevap: ki

4. Elinde kutu gibi bir şey vardı.

  • Cevap: gibi

5. Sana göre hiçbir sorunumuz yok.

  • Cevap: göre

6. Başarılı olduğu için hediyeler alınmış.

  • Cevap: için

7. Manzaraya karşı oturup sohbetimizi ettik.

  • Cevap: karşı

8. Ona ancak sen yardım edebilirsin.

  • Cevap: ancak

9. Bedenine göre bir elbise bulmuştu sonunda.

  • Cevap: göre

10. Onu görebilmek için her şeyi yaparım.

  • Cevap: için

11. Bu cebimde yirmi kadar şeker var.

  • Cevap: kadar

12. Silgiden önlüğe dek bütün gereksinimlerimi aldık.

  • Cevap: dek

13. Seneye adalara, kardeşim ile gideceğim.

  • Cevap: ile

14. Rahat çalışabilmek için sessiz bir yer arıyor.

  • Cevap: için

4. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 326 Cevabı

Okuduğumuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruları yanıtlayalım.

Birinci tabloda kız ne yapmak istiyor? Anne ve baba, kızlarına nasıl yanıtlar veriyor?

  • Cevap:

Birinci tablodaki anne ve babanın tutumunu değerlendiriniz. Sizce yazar bu tabloyu bizlere sunarak yetişkinlere ilişkin nasıl bir eleştiri gerçekleştirmiştir?

  • Cevap:

İkinci tablodaki öğrencilerin kişilik özellikleri hakkında neler söyleyebiliriz? Metindeki konuşmalardan ipuçları yakalayarak belirlemeye çalışınız (çalışkan, tembel, haylaz vb.). Bu öğrencilerin davranışları sizce nasıl (olumlu ya da olumsuz)?

  • Cevap:

İkinci tablodaki öğretmenin tutum ve davranışları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Metnin yazarı, bu tabloda sizce neyi eleştirmiştir; okura / seyirciye hangi düşünceyi iletmek istemiştir?

  • Cevap:

5. ETKİNLİK

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 327 Cevabı

Yaşanmış veya yaşanması mümkün olayların veya insan yaşamının çeşitli yönlerinin sahnede canlandırılarak oynanmasına yönelik yazılara “tiyatro” denir.Yaşanmış veya yaşanması mümkün olayların veya insan yaşamının çeşitli yönlerinin sahnede canlandırılarak oynanmasına yönelik yazılara “tiyatro” denir.
Şimdi bu türün özelliklerini kavramaya çalışalım.

Bunun için;

1. Aşağıda listelenen özellikleri okuyalım.
2. Okuduğumuz özelliği anladıysak karşısına onay (✓) işareti koyalım. Eğer anlamadığımız bir madde olursa soru işareti (?) koyalım ve öğretmenize soralım.

1. Tiyatrolarda bir öykü, sahne olarak ayrılmış yerlerde oyuncuların söz ve hareketleriyle canlandırılır. (✓)
2. Tiyatro eseri, seyirciye ders vermek, onu düşündürmek, onu yorum yapmaya yönlendirmek amacını taşır. Bu bakımdan pek çok sanatçı tiyatroyu okul olarak görmüş ve tiyatro aracılığıyla halkı eğitmeyi amaçlamıştır. (✓)
3. “Görme” ve “işitme” öğeleri üzerine kurulan tiyatroda sözler ve davranışlar birbirini tamamlar, bir bütünlük oluşturur. (✓)
4. Tiyatronun gözler önünde ve canlı olarak seyircilerin fiziksel duyularına seslenmesi onu diğer yazı türlerinden ayırır. Çünkü tiyatro bu özelliğiyle diğer yazı türlerinden farklı olarak somut bir nitelik taşır. (✓)
5. Tiyatro oyunları, “yazar”, “eser”, “oyun” ve “seyirci” unsurlarından oluşur. Oyunun yazılı metnine ise “senaryo” denir. (✓)
6. Tiyatro metninin temel öğeleri ise “olay”, “kişiler”, “yer” ve “zaman”dır. (X)

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 328 Cevabı

b) Etkinliğin bu bölümünde “Ah Şu Gençler!” adlı tiyatro metninin temel öğelerini belirleyip yazalım.

Kişiler

  • Cevap:

Yer

  • Cevap:

Zaman

  • Cevap:

Olay / Olaylar

  • Cevap:

6. ETKİNLİK

Yandaki resimden yola çıkarak bir “karşılıklı konuşma” yazalım. Oluşturduğumuz karşılıklı konuşmayı, sınıfta arkadaşlarımızla doğru vurgu ve tonlama yaparak canlandırmaya çalışalım.

Kişiler: Baba, Çocuk

Yer: Ev Ortamı, Çocuk (Yatak odası)

  • Cevap:

Zaman:

Olay:

NOT: “Zaman” ve “olay” öğelerini görsele bakıp tamamlayalım.

♦ Verilen bilgiler ve görsel doğrultusunda olayların nasıl gelişmesini istediğimizi belirleyelim.
♦ Ardından kişilerin yaşına uygun konuşma biçimini ve kurabileceği cümleleri, kullanabileceği sözcükleri düşünerek metnimizi oluşturalım.
♦ Bu kişilerin arasında geçebileceğini düşündüğümüz bir tiyatro metnini oluşturmaya çalışalım.Metnimizi gözden geçirip bir başlık koyalım.
♦ Son olarak düzeltmelerimizi yapıp oluşturdüğumuz metni defterimize yazalım.

  • Cevap:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları