Osmanlı Devleti’nin Beylikten Devlete Geçişi Nasıl Gerçekleşti

1071 yılında kazanılan Malazgirt zaferi ile birlikte Türklerin Anadolu topraklarına yerleşimi başlamış, yaklaşık 200 yıl içerisinde ise neredeyse Anadolu’nun tamamı Türk toprağı haline gelmişti. Anadolu Selçuklu Devleti, Anadolu toprakları içerisinde siyasi birliği sağlayan tek otorite olarak bulunuyordu. Türk boylarının beyleri, Selçuklu hanedanına bağlı bir şekilde kendilerine verilen toprakları yönetmekle yükümlüydü. Ancak 1243 yılında yapılan Kösedağ savaşı, Anadolu’daki dengeleri değiştirdi ve yeni bir dönemin kapısını açtı.

Selçuklu Devleti, 1243 yılında ağır bir bozgun alarak dağıldı. Devlete bağlı olan beyler, otorite boşluğu sebebiyle kendi bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bununla birlikte Anadolu’da beylikler dönemi başladı. Tüm beylikler, eski Selçuklu otoritesine kendileri sahip olabilmek amacıyla birbirleriyle savaştılar. Ancak Osmanoğulları, diğer Türk beylikleri ile savaşmak yerine Bizans üzerine bir yayılma politikası izlemeyi tercih etti. Yabancı bir düşmana karşı savaştığı için Osmanoğulları, çoğu zaman Anadolu’daki Türklerden de kendisine destek buluyordu. Bizans ise o dönemlerde halkına çok baskıcı bir politika uyguladığı için, halkın büyük kısmı da yönetimden memnuniyetsizdi. Balkanlarda da birçok toprağını kaybetmiş olan Bizans, Osmanlı akınlarını durdurmakta zorlanıyor ve genellikle başarısız oluyordu.

Osman Bey, Şeyh Edebali’nin kızı ile evlenerek Anadolu’daki Ahi Türkmen nüfusun da desteğini alarak topraklarını genişletti ve devlet olma yolunda önemli bir yol kat etti. Ahilerin de devlet yönetimi noktasında Osman Bey’e çok büyük desteği olmuştur.

Osmanlı Devleti’nin Beylikten Devlete Geçişi Nasıl Gerçekleşti Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.