Hücre nedir kısaca, hücre özellikleri hakkında bilgi
Hücre Nedir
Hücre, canlıların temel yapı ve işlevsel birimidir. Bütün canlılar tek ya da birçok hücreden meydana gelmiştir. Kalıtım materyali hücre içindedir. Modern Hücre Teorisi’ne göre yeni hücreler eski hücrelerin çoğalması ile meydana gelir.
Bu teori şu şekilde açıklanabilir: Canlılarda var olan tüm yapısal ve işlevsel faaliyet hücrede de vardır. Yani bir hücre büyüme, boşaltım, üreme, hareket gibi bir canlının yapabileceği tüm işlevleri tek başına yapabilir.
Tüm canlılar hücrelerin birleşmesinden oluşmuştur. Tek hücreli bir canlı olan amip, terliksi hayvan ve milyarlarca hücreden meydana gelen insan. Canlıların en büyük özelliklerinden biri yapılarının hücreden meydana gelmesidir.
Tüm özelliklerimizin oluşumunu sağlayan kromozomlar hücrede bulunur. Kromozomlar, prokaryot (ilkel çekirdekli) canlılarda stoplazma içerisine dağılmış olarak bulunurken, ökaryot (gerçek çekirdekli) canlılarda çift kat zarla çevrili çekirdek organelinin içerisindedir. Kromozomlar yoluyla ana-babadaki özellikler, genç hücrelere ve bu yolla da çocuklarına geçer.
Anorganik ve organik evrim süreci dışında hiçbir hücre, durup dururken ortaya çıkmaz. Sadece eski hücrelerin mitoz veya mayoz bölünmesiyle oluşur. Mitoz bölünme, bir hücreden aynı özellikleri taşıyan iki yavru hücrenin ortaya çıkmasıdır. Büyüme ve gelişme esnasında bedenimizdeki hücreler, bolca mitoz bölünme geçirerek artarlar.
Mayoz bölünme ise, bir hücreden dört yavru hücrenin ortaya çıkamamasıdır. Bu bölünme şekli üreme hücrelerinde görülür. Canlıların çeşitlenerek, farklı göstermesine olanak sağlar.
Hemen Yorum Yaz