Koruyucu Sağlık Hizmeti Ne Anlama Gelir

Sağlık bireylerin yaşamlarının verimli olabilmesi açısından çok önemli bir kavramdır. Sağlıklı insanlar hayatlarında da sağlıklı işlerle uğraşacağı için sağlıklı bireyler sağlıklı bir toplum anlamına gelmektedir. Sağlıklı toplumlar hayatlarını huzur ve refah içerisinde sürdürürler.

Koruyucu sağlık hizmetleri denildiği zaman bu hizmetleri üç alanda inceleyebilmemiz mümkündür. Bu alanlar;

1. Primer Koruma
2. Sekonder Koruma
3. Tersiyer Koruma

şeklindedir.

Bunlardan ilki olan primer koruma alınabilecek basit önlemleri kapsayan koruma türüdür. Önceden önlenebilmesi mümkün olan hastalıklar için aşılama, dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda insanların bilinçlendirilmesi gibi çalışmalar primer koruma kapsamına girmektedir.

Sekonder koruma ise kişilerin sağlığını bozabilecek hastalıkların erkenden tespit edilip hastalık ilerlemeden tedavi edilmesi kapsamına girmektedir. Kişiler kendi sağlıklarını bozabilecek şeyler konusunda sorumlu ve bilinçli davranmalıdır.

Üçüncü koruma olan tersiyer korumada ise hastalıklar sonucu ya da kalıtsal olarak geçebilecek olan sakatlık ve kalıcı vücut hasarlarının en aza indirilmesini hedefler. Bu koruma yöntemiyle kişilerin yaşam kalitelerinin maksimuma çıkarılması hedeflenir.

Bu yöntemlerin yanı sıra çevreye yönelik ve kişiye yönelik koruyucu hizmetler de uygulanmaktadır. Çevreye yönelik koruyucu hizmetler kapsamında doğal düzeni ve çevre sağlığını sağlayacak hizmetler verilir. Bu konuda uzman kişilerce yapılan çalışmalar kapsamında biyolojik, kimyasal olayların yaratacağı etkiler karşısında önlemler alınır. Bunun yanı sıra su kaynaklarının temiz tutulması, hava ve gürültü kirliliğinin denetimi gibi durumlar da bu koruma yönteminin kapsamındadır. Kişiye yönelik koruyucu hizmetler kapsamında da doktor, hemşire gibi sağlık görevlilerinin yürüttüğü faaliyetleri inceleyebilmemiz mümkündür.

Koruyucu Sağlık Hizmeti Ne Anlama Gelir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

 

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.