Web sitemize hoşgeldiniz, 14 Temmuz 2018

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı 6. Tema Sanat ve Toplum Değerlendirme Soruları ve Cevapları Başak Yayınları 283 284 285 286

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları Sayfa 283, 284, 285, 286 6. Tema Sanat ve Toplum Değerlendirme Soruları ve Cevapları

Bu değerlendirme bölümünde 6. Tema Sanat ve Toplum temasında öğrendiğiniz bilgileri pekiştirirken aynı zamanda eksiklerinizi öğreneceksiniz.

TEMA DEĞERLENDİRME

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 283 Cevabı

A. Aşağıdaki metni dramatize ederek okuyunuz.

Salyangoz ve Evi
Bir zamanlar, evini sırtında taşımaktan hoşlanmayan bir salyangoz yaşarmış. Üstelik evinin rengi de hiç hoşuna gitmezmiş. Bizim salyangoz, kelebek ve uğurböceğini çok severmiş. Arada bir onlarla dertleşir, sırtında taşıdığı evi onlara şikâyet edermiş:
“Ah keşke!” dermiş. “Evimi sırtımda taşımak zorunda olmasaydım. Hadi taşıyorum, bari sizinki gibi bol desenli ve renkli olsaydı.”
Kelebek ve uğurböceği bir gün salyangoza:
— “Sevgili arkadaşımız!” demişler. “Hani evim renkli olsun diyorsun ya, biz çaresini bulduk. Ressam olan bir tırtıl var. Seni ona götürürsek eğer, evini rengârenk boyar.”
Salyangoz buna çok sevinmiş. “Ne duruyoruz! Hemen gidelim.” demiş. Böylece düşmüşler yola. Tırtılın kapısını çalmışlar. Gelen misafirleri dinleyen tırtıl, boyalarını ve fırçasını alıp çalışmaya başlamış. Sonunda salyangozun evine çok güzel desenler çizmiş. Salyangoz yeni görüntüsünü beğenmiş beğenmesine ama yine de evinin sırtında olması onu çok üzüyormuş. Dönüş yolculuğunda üç arkadaş şiddetli bir yağmura yakalanmış. Kelebek ve uğurböceği öyle ıslanmışlar ki, sele kapılmaktan zor kurtulmuşlar. Oysa salyangoz hemencecik evinin içine girmiş. Yağmur dinip de evinden dışarı çıkınca, arkadaşlarının perişan halini görüp çok üzülmüş. Sonra da kendi kendine şöyle düşünmüş: “İyi ki saklanabileceğim bir evim var.”
Forıtaine

B. Aşağıdaki metni okuyup verilen etkinlikleri sözlü olarak yapınız.

Aslanla Fare
Bir aslanın pençeleri önüne Bir fare şaşkınlıkla çıkıverdi.
Hayvanların kralı kıymadı onun canına,
Ne adam olduğunu da böylelikle gösterdi.
Bu iyilik yabana gitmedi pek.
Kim derdi ki, bir aslanın Bir fareye işi düşecek?
Fakat işte bu aslan çıkarken içinden ormanın Ağlara takılıp yakalandı.
Boşu boşuna kükredi kurtulayım diye.
Fare cenapları koşup geldi.
Başladı dişlemeye.
Kemirilen bir ilmik bütün ağı dağıttı.
Kurtuldu ormanlar kralı.
İşte böyle, sabırla zamanın yaptığını;
Ne kuvvet yapabilir, ne şiddet.
La Forıtaine“Salyangoz ve Evi” metni ile “Aslanla Fare” metnini;

• Konuları,

  • Cevap: Bazen şikayet edilen şeyler aslında en önemli olan şeyler olabilir.

• Olaylar ve olayların nasıl sonucuna bağlandığı,

  • Cevap: Her iki metinde de olaylar ders verici bir şekilde sonuca bağlanıyor.

• Kahramanları,

  • Cevap: Salyangoz, tırtıl, kaplumbağa

• Türleri bakımından karşılaştırınız. 

  • Cevap: Her ikisi de fabl türündedir bence.

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 284 Cevabı

C. Aşağıdaki yönergelere göre metin türü çalışmasını yapınız.

1. Aşağıda listelenen açıklamaları okuyunuz.
2. Okuduğunuz açıklamanın hangi türe ait olduğunu bulunuz.

  • Cevap:

3. Bulduğunuz metin türünü, açıklamanın karşısına yazınız.

  • Cevap: Fabl

Açıklama

1. Kahramanları genellikle hayvan olan, ders verme amacı güden kısa öykülerdir.

  • Metin Türü: Fabl

2. Belli bir zamanda ve yerde meydana gelmiş; belgelerle kanıtlanabilir, gerçek olayları konu eder.

  • Metin Türü: Haber

3. Yazar, kendisiyle konuşuyormuş gibi bir üslup takınır ve kişisel görüşlerine, kanıtlamaya gerek duymadan yer verir.

  • Metin Türü: Deneme

4. Gezilip görülen yerler anlatılır. Yazar, gördüklerini okura anlatabilmek için betimlemeler yapar.

  • Metin Türü: Gezi yazısı

5. Yazar, düşüncelerini bilimsel yollarla kanıtlamaya ve okuru ikna etmeye çalışır.

  • Metin Türü: Makale

Ç. “Bir sözcüğün anlamını çevrim içi sözlüklerden bulma” işini, hiç bilmeyen birine anlatırcasına yazınız.

BİZ SÖZCÜĞÜN ANLAMINI ÇEVRİM İÇİ SÖZLÜKLERDEN BULMA:

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 285 Cevabı

D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Yukarıdaki grafikte 10-13 yaş arası çocukların sevdikleri yazınsal türlere yönelik bir grafik yer almaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A. 10-13 yaş arası çocukların en çok sevdikleri tür öyküdür.
B. Şiiri, gazete yazısına göre daha çok tercih etmektedirler.
C. Roman, şiirden daha çok sevilmektedir.
D. 10 yaşından küçük çocuklar, gazete yazısı okumamaktadır.

  • Cevap: A

2.“Şiir” ve “şair” sözcükleri arasındaki ilişki “öykü” ile aşağıdaki hangi sözcük arasında vardır?
A. okur B. edebiyat C. yazar D. kitap

  • Cevap: C

3. Picasso, sergisinde resimlerden birini dikkatle inceleyen bir sanatsevere, “Neye bakıyordunuz beyefendi?” diye sormuş. Adam, “Bu resimdeki nedir?” diye sormuş. “Balık” demiş, Picasso. “Ama balığa benzemiyor ki?” cevabına karşılık ise “Çünkü o balık değil, balık resmi” demiş.
Parçada anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A. Ressamlar, varlıkları göründükleri gibi çizebilirler.
B. Ressam, varlıkları kendi algısıyla çizer.
C. Resimler, gerçeğin aynısı olmak zorundadır.
D. Resim, çok zor bir sanattır.

  • Cevap: B

4. Aşağıdakilerden hangisi “derin” sözcüğünün anlamlarından biri değildir?
A. Dibi yüzeyinden veya ağzından uzak olan
B. Ayrıntılı
C. Yoğun
D. Geniş

  • Cevap: D

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 286 Cevabı

5. Zamirler (adıiiar) aaiarın yerini tutan sözcüklerdir.
Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde zamir kullanılmamıştır?
A. Bunu, herkes gibi kendisi de biliyor.
B. Şunu nereden almıştık, hatırlayamadım?
C. Kazanamamak, hiçbir zaman aklıma gelmedi.
D. Anlattıklarının hiçbiriyle ilgilenmiyorum.

  • Cevap: C

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, anlam belirsizliğini gidermek için cümlenin başına bir kişi zamiri getirmek gerekir?
A. Yeni aldığın telefon çok güzel.
B. Sınavı kazandığına sevindim.
C. Verdiğin dergiyi okuyamadım.
D. İngiltere’ye gideceklerini duydum.

  • Cevap: B

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamirin atılması, cümlede anlamın daralmasına yol açmaz?
A. Bu meyveleri sana aldım.
B. Seni gerçekten çok seviyorum.
C. Dostlarım beni hiç yalnız bırakmadı.
D. Bu oyunu ben daha önce izlemiştim.

  • Cevap: D

8. I. Bu akşam gökyüzü hüzünlü, (de / da)
II. Beni dinlemedin ne oldu? (de / da)
III. Müzikali çok severim sinemayı… (de / da)
IV. Yazarın son romanın bu konu işlenmiş, (de / da)
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılmış yerlere getirilecek “de” bitişik yazılır?
A. I B. II C. III D. IV

  • Cevap: D

9. “Okulda oldukça başarılı bir öğrenciydi sınavda başarı gösteremedi.” cümlesindeki noktalı yere aşağıdaki bağlaçlardan hangisi getirilemez?
A. çünkü B. oysa C. ama D. fakat

  • Cevap: A
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Patates dedi ki:

    Neden bazı sorulara yanlış cevap verdiniz?

  2. türkçeci dedi ki:

    Cocuklar kendınız emek verin cabalayın hazır bılgıler sıze bır sey kazandır mayacak

  3. KADİR HOCA dedi ki:

    çocuklar siz öğretmenler anlamıyor sanıyorsunuz ama biz sizlerin neleri yapıp yapmayacagınızı biliyoruz.

  4. animecikiz07 dedi ki:

    Ç. Bölümü neden yok.Kontrolüm yarıda kaldı.Eklerseniz sevinirim.

  5. Mediha dedi ki:

    Bence güzel bir site ben bağendim ama bazı arkadaşlarım bu siteyi beğenmemiş tabii ama biraz kasıyorrrrrr😋😋😋😋😋😋😏😏😏😏😏😏😏😕😕😕😕😕😞😞😞😞😞😞😞😞

  6. Seni ilgilendirmez dedi ki:

    Oneya öyle dehşet muhteşem falan altı üstü bir cevap anahtarı

  7. türkçeci dedi ki:

    Programın kapanması için milli eğitime şikayet etiim

    1. türkçe hocası dedi ki:

      bende

  8. Gonca_barkodat dedi ki:

    Çoook güzel bayıldım ? ? ?

  9. Kylmmm dedi ki:

    Temeller bu siteden bakar. Bu sitenin cevapları hepsi yanlış. Mesela 6. Tema yı hoca ile birlikte yaptık eve geldim bu siteye girdim hepsi yanlış. 3\1doğruydu. Siz buradan baktıkça zekanız gelişmiyor.

    1. gamze dedi ki:

      Bence çok iyi bir site zaten bu siteye de anca tembeller girer zaten cevapların hepsine doğru ama.

  10. Anonim dedi ki:

    Çokkkk güzel birr site

    1. Sanane dedi ki:

      Evet guzel ama cok kasiyor onu begenmedim?????? Canim saygilar

    2. ali dedi ki:

      çok güzel siteee

  11. Hardworking dedi ki:

    Evet bu bu cok dehset

  12. Şeker Kız dedi ki:

    Birincisi bir kere forıtaine değil la Fontaine olacak.ama güzel teşekkürler

  13. Büşra Canadı dedi ki:

    Bu site efsane yaa. Sizin yazdıklarınzı karıltırarak yazıyorum hoca bişey anlamıyor. ?

  14. HAVVA NUR dedi ki:

    TEŞEKKÜRLER

    1. seni döverim dedi ki:

      havva nur sen kimsin?

  15. Rabonnaci dedi ki:

    Bu site cok guzel kafa yormayadan yaziyom direk jdjsjsmsj

  16. Ben sizin genel kurmay cumhurbaşkanı başbakanınızım dedi ki:

    SA nasılsınız bazı etkinlikler yok ama bişey olmaz hadi eyw

  17. doğangs dedi ki:

    ben çalişkan bir öğrenciyim bütün öğrencılere tavsiye ederim…

    1. Anonim dedi ki:

      Çalışkansan neden bakiyosun

  18. ogrenci dedi ki:

    arkadaslar coktan secmelide 1. soru D degil mi ?
    orda söylenemez yazıyor.

  19. ogrenci dedi ki:

    arkadaslar coktan secmelide 1. soru D degil mi ?
    orda söylenemez yazıyor

    1. SINAVSIZ HAYAT ISTIYORUZ dedi ki:

      haklısın bence de D sıkkı olacak

  20. Anonim dedi ki:

    Çok guzel işime yaradı

  21. Anonim dedi ki:

    bu cevaplar dogru konturol ettim dogru çikti burdan bakin caliskan oldugum icin guvenebilirsiniz

    1. DOĞRUBİLGİ.COM dedi ki:

      Hiç de diğil biçoğu yanlış

      1. Veysel dedi ki:

        Cok iyi keşke sınavdada kopya cekebilsek

  22. Bilal dedi ki:

    Kafa yormadan bak işte kardeş zorlama sjsjjs

  23. Hatice dedi ki:

    Bence güzel ama bazı cevapları yanlış oluyor bende göstermiyor.

  24. Zeynep dedi ki:

    Size tavsiye hocalarin verdigi odevleri yani sosyal, turkce gibi odevleri boyle sitelerden bakin
    Kafa yormaya gerek yok
    Hem sozlulerden 100 alirsiniz
    Hadii çüss ?

    1. Anonim dedi ki:

      sen malsin senin hocan anlamiyomu asalak
      liseyide oyle gec

Yorum Yaz