Modern Olimpiyatlar Nedir Tarihi

İnsanlık, eski zamanlarda sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere faaliyetlerde bulunuyordu. Ancak zaman içerisinde göçebe yaşayan insanların yerleşik hayata geçmesi ile birlikte tarımın da öğrenilmesi, insanların şehirler kurmasına ve buralarda yaşamalarına neden oldu. Şehirlerde yaşayan ve temel ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilen insanlar, refah seviyelerini yükseltmek ve günlük hayatlarına eğlence katmak adına hayatlarına bazı yenilikler getirmişlerdir. Olimpiyat oyunları da eski çağlardan günümüze kadar gelmiş olan bu etkinliklerden bir tanesidir.

Dünyada 4 yılda bir olmak üzere dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın her ülkeden insanların katılımıyla adalet, eşitlik, ahlak kavramları çerçevesinde yapılan sporlara modern olimpiyatlar denir. Olimpiyatlar esnasında oynanan çeşitli oyunlarda farklı ülkelerden katılımcılar görülür. Bu katılımcıların ortak ilkeleri dürüstlük, birlik ve beraberlik mesajını insanlığa yayabilmektir. Olimpiyatlar insanları eğlendirmenin yanı sıra bu amaca da hizmet ederler ve insanları birbirlerine yakınlaştırırlar.

Modern olimpiyatların ilk örneklerine antik Yunan şehir devletlerinde rastlanır. Bu devletleri yöneten meclisler halkı eğlendirmek, birbirine ısındırmak ve yarışmalarda başarılı olacak kişileri ödüllendirmek amacıyla olimpiyatları düzenlemiştir. Antik Yunan medeniyetindeki anlayıştan etkilenen insanlar da bu geleneği örnek alarak modern olimpiyatları düzenlemişlerdir. İlk olarak 1892 yılında Baron Pierre de Coubertin adlı bir kişinin, olimpiyatları uluslararası düzeyde yapma fikrini ortaya atmasıyla birlikte bu anlayış ortaya çıkmıştır. Pierre de Coubertin bu sayede hem insanlar arasında sporu yaygınlaştırmak hem de ülkeler arası rekabet sağlayarak bu rekabet aracılığıyla hoşgörünün, adaletin dünya üzerinde yayılmasını istedi.

İlk modern olimpiyatlar bu girişim ile sağlanan ortam ile birlikte 1896 yılında olimpiyatların anavatanı olan Atina’da 14 ülkeden 241 sporcunun katılımı ile gerçekleşmiştir.

Modern Olimpiyatlar Nedir Tarihi Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.