Konsol ve Konsol Kiriş nedir?

Konsol nedir, mobilyacılıkta tablasının arka yanı duvara gelen, ön yanı ise süslü ayaklara oturan, masa ya da sehpaya benzeyen eşya. Yalnız ön yüzü görüldüğü için duvara bakan arka yüzü süssüz bırakılır. Tablası genellikle mermerden yapılır. 17. yüzyılda italya’da konsollar özellikle gösteriş amacıyla kullanılırdı. Bu dönemden, heykel gibi işlenmiş oymalı konsollar kalmıştır. Roma’daki Colonna Sarayı için 1675-78 arasında yapılmış olan yaldızlı konsolların insan figürlerinden ayaklan, kartal, Cupido, yunus gibi figürlerden bezemeleri vardır.

XIV. Louis döneminde Fransızlar konsol ayaklarını içbükey bir biçimde düzenleyerek bir tablayla birleştirdiler. Bu tür konsollar genellikle çift yapılıyor, ”üstlerine yerleştirilen aynı üsluptaki aynalarla da oldukça etkili bir görünüm kazanıyordu. Konsol, mobilyacılıkta rokoko üslubunu en başarıh biçimde temsil eden. eşya oldu. Fransa’da -yaygınlaştıktan sonra İngiltere ve başka Avrupa ülkelerine de yayıldı. 18. yüzyılın sonunda yeni-klasik akım sırasında özellikle İngiltere’de yapılan konsollarda kırmızı maun, san Hint ağacı gibi malzemeler kullanıldı, üstleri de soluk renklerle boyanan bezemelerle zenginleştirildi.

Konsol kiriş nedir? Yalnız bir ucu mesnete oturan, öteki ucu boşlukta olan yatay kiriş. Böyle bir kirişin üstüne gelen yükler üst yanında çekme, alt yanında ise basınç gerilmeleri yaratır. Konsol kirişler hem yapılarda, hem de makinelerde çok kullanılır. Yapıda bir duvarın içinden çıkan, ucu boşta herhangi bir kiriş, konsol kiriş sayılır. Bunlar, altı serbest olması istenen çatı, saçak, galeri gibi yapı öğelerini taşır.

Konsol kirişler, geniş açıklıkların ve ağır yüklerin söz konusu olduğu köprülerde de kullanılır. Bunun en tipik örneği İskoçya’ daki Forth Köprüsü’dür. Köprüde, her biri iki yana doğru uzanan iki konsol kirişten oluşan dev boyutlu üç ayak kullanılmıştır. Yapı şantiyesi ya da tersane gibi geniş alanlara hizmet etmek üzere kurulan ve konsol kiriş ilkesiyle çalışan vinçler de vardır. Bunların görece hafif olanları, hareketli bir kulenin üstünde bulunur. Daha ağır yük kaldıranları ise sabit bir kuleye bağlıdır. Yere kadar inen bir döner mihver, vincin kendi çevresinde dönmesini sağlar.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.