Kanuni Zamanında Yeniçeri Ayaklanması Sebepleri ve Sonuçları

Osmanlı’da Kanuni Zamanında Yeniçeri Ayaklanması Sebepleri ve Sonuçları Nelerdir

İstanbul’da 1525 senesinde patlak veren bir yeniçeri isyanında şehrin büyük bir bölümü yeniçeriler tarafından yağmalandı. Başarıları gittikçe artmakta olan Veziriazam Makbul İbrahim Paşa’ya muhalif olanlar yeniçerileri isyan etmesi için gaza getirdiler çünkü kendisi isyan eden hain Ahmed Paşa’nın amaçlarını suya düşürmek üzere Mısır’a gitmişti ve bu onlar için bir fırsattı.

Kanuni Sultan Süleyman ise Kağıthane’deydi çünkü Edirne’den yeni dönmüştü. Hem veziriazam hem padişahın yokluğunu fırsat bilen yeniçeriler 16 Mayıs 1525 tarihinde büyük bir ayaklanma başlattılar. Veziriazam İbrahim Paşa’nın sarayı başta olmak üzere Vezir Ayas Paşa ve Defterdar Abdüsselam gibi bazı devlet adamlarının konaklarını, gümrükleri ve halkın dükkan ve evlerini yağmaladılar. 17 Mayıs 1525 tarihinde ise, yani isyandan bir gün sonra, yeniçeriler ağa kapısına gelmişlerdi ve  “Bizim bu fesada rızamız ve şenaatten haberimiz yoktur. teftiş edini bulunsun!” demişlerdi.

Kanuni Sultan Süleyman olanları öğrendikten sonra çarçabuk deniz yoluyla Kağıthane’den İstanbul’a geldi ve olayların aslını araştırmaya başladı. Araştırmaları sonucu yeniçerileri isyan etmeleri için gaza getirenin Yeniçeri Ağası Mustafa Ağa olduğunu öğrendi ve vakit kaybetmeden idam ettirdi. Olayda büyük rolleri olan  Mustafa Paşa kethüdası Bali ile Reisülküttab Haydar da önce zindanlara atıldı ve daha sonra öldürüldü. Padişah büyük bir hızla ve sert bir şekilde olaylara müdahale etmişti. Bunun karşısında isyan daha fazla büyüyemedi ve son buldu.

Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Yeniçeri İsyanının Sebepleri ve Sonuçları Hakkında Kısaca Bilgi Aktardık.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.