Web sitemize hoşgeldiniz, 25 Eylül 2017

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Samimi Olmak Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 4. Tema Duygular Sayfa 98, 99, 100, 101, 102 Samimi Olmak Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Samimiyet, bu hayatta insanın ihtiyaç duyduğu en önemli şeylerdir. Hepimiz, yaşamsal ihtiyaçlarımız gereği gönlümüzü birilerine açmaya, birileriyle hayatımızı paylaşmaya ihtiyaç duyarız. Bu noktada devreye giren samimiyet, bizlere huzurlu bir dostluğun ve mutlu bir yaşamın kapılarını aralar.

SAMİMİ OLMAK

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 98 Cevabı

Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK İlköğretim Türkçe Sözlük’ü ile karşılaştırınız. Daha sonra kelime ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.

Cevap:

temas etmek

  • Tahminim: birbirine değmek

his

  • Tahminim: İnsana dair duygu

samimi

  • Tahminim:  Açıkyüreklilik, içtenlik

mani olmak

  • Tahminim: Engel olmak

beraber düşüp kalkmak

  • Tahminim: Herşeyi birlikte yapmak

Tesadüf

  • Tahminim: Raslantı

hudut

  • Tahminim: Sınır

gönlünü açmak

  • Tahminim: Düşünce ve hisleri açık bir şekilde ortaya koymak

saadet

  • Tahminim: Huzur

Kelime ve kelime gruplarının cümlede kullanımı

  • Cevap:
  • ”İki tel birbirine temas ederse çalışır.”
  • ”Bu konuda hislerime güveniyorum.”
  • ”Gerçekten samimiysen seninle anlaşabiliriz.”
  • ”Ona mani olman durumu daha iyi bir hale getirmeyecek.”
  • ”Çocukluklarından beri beraber düşüp kalkarlar.”
  • ”Bu hatayı tesadüf eseri farkettim.”
  • ”Kara hudutlarından ülkeyi terk ettik.”
  • ”Ona gönlümü tamamen açtım.”
  • ”Saadete erişmek için öncelikle hırstan vazgeçmelisin.”

2. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 99 Cevabı

Metnin yardımcı fikirlerini yazınız.

  • Cevap:
  • İnsanlar arasında yardımlaşma, dayanışma
  • Dürüst olma ve saygılı olma

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki görsellerden hangisi ya da hangileri samimiyeti anlatmaktadır? Nedenleriyle birlikte yazınız.

Cevap:

  1. Resim:Anlatıyor
  2. Resim:Anlatmıyor
  3. Resim:Anlatıyor
  4. Resim:Anlatmıyor

b) Yukarıdaki görsellerdeki kişilerden hangisi ya da hangileri çok samimi olduğunuz, tanıdığınız kişilerden birine benzemektedir? Nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: Birinci resim. Çünkü kişiler arasındaki fiziksel temas, onların samimiyetinin de bir göstergesi olarak görünüyor. Ben de aynı şekilde sevdiğim, güvendiğim arkadaşlarım ile hem bedenen, hem ruhen yakınlaşma ihtiyacı duyarım.

4. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 100 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuyup cevaplayınız.

a. Okuduğunuz bu metin sizce bir düşünce yazısı mıdır? Olay yazısı mıdır? Niçin?

  • Cevap: Düşünce yazısıdır. Çünkü bir olay örgüsü yerine düşünceden bahsediliyor ve bu düşünceyi destekleyecek çeşitli örnekler veriliyor.

b. Bu metinde anlatıcı kimdir? Bu sonuca nasıl vardınız? Metinden örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Anlatıcı yazardır. Çünkü birinci ağızdan konuşarak kendi duygularını, düşüncelerini aktarıyor.
  • ”Hayat böyledir. Herkesle samimi olmaya gelmiyor.”

c. Metindeki “bulabilirsiniz, tartacaksınız, saymayacaksınız” ifadelerinde yazar niçin “siz” anlamını verecek bir kullanım tercih etmiş olabilir? Bu kullanımın metnin türüyle bir ilgisi var mıdır? Metinden vereceğiniz başka örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü yazar metni okuyan kitlelere hitap ederek onların düşüncelerini şekillendirmeye çalışıyor. Bu yüzden ”Siz” ifadesini kullanıyor.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde kısa çizginin hangi anlamlarda kullanıldığını yazınız.

Birinci Dünya Savaşı 1914-1918 yılları arasında olmuştur.

  • Cevap: Yıllar arasını belirtmek için

Ankara-İstanbul karayolunda çalışmalar devam ediyor.

  • Cevap: İki isim arasını belirtmek için

Okulumuz, veli-öğrenci diyaloğuna önem verir.

  • Cevap: İki isim arasındaki bağlantıyı belirtmek için

Bu kermes Türk-Pakistan Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlendi.

  • Cevap: İki millet arasındaki bağlantıyı göstermek için

İzmir-İstanbul uçak seferleri iptal edildi.

  • Cevap: İki il arasını ifade etmek için

Bu kampa 13-15 yaş grubundan öğrenciler katılabiliyor.

  • Cevap: Yaş aralığını belirtmek için

Okulumuzun fen-matematik grubu bir yarışmaya katıldı.

  • Cevap: İki dersten yarışmaya katılındığını belirtmek için

Kayseri-Aksaray arası 300 km’dir.

  • Cevap: İki il arasını belirtmek için

6. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 101 Cevabı

Samimi olduğunuz birinin iyi yönlerini sohbet türünde yazınız.

  • Cevap: Size bugün bir arkadaşımdan bahsedeceğim. Pek çoğunuz onun adını duymuştur, ama kim olduğunu kesinlikle bilmiyorsunuz ve ben de ismini söylemeyeceğim. Bu arkadaşım, son derece onurlu ve gururlu bir yaşam sürdürmektedir. İkimiz arasındaki ilişkilerde her zaman saygıyı, sevgiyi ön plana koyar. Hadi söyleyin, siz de böyle bir arkadaş istemez misiniz?

7. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 102 Cevabı

Aşağıdaki fıkrayı bir kez okuyunuz. Daha sonra altı çizili fiillere “-miş” eki getirerek fıkrayı tekrar okuyunuz. Fıkranın hangi okunuşunda kendinizi olayın içinde hissettiğinize dikkat ediniz.

  • Cevap: -miş eki ile kullandığımda, kendimi daha çok olayın içinde hissettim. Çünkü bu anlatım tarzı, birisi yaşamış gibi olayları aktarıyor.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki hikâyeyi şimdiki zaman eki (-yor) ya da geniş zaman eki (-r/-mez) kullanarak yeniden yazınız. Hikâyelerdeki anlatımı arkadaşlarınızla birlikte inceleyiniz.

Ayhan’ın annesiyle babası Yunanistan’dan göçer ve bu şehre yerleşir. Onları şehirde eski bir eve yerleştirirler. Ayhan bu evde doğar. Daha sonra da diğer kardeşleri. Babaları önceleri her işte çalışır. Sonra biriktirdiği parayla bir tarla satın alır. Bu tarlada çeşitli sebzeler yetiştirerek satar. Yılmadan çalışan babaları onları her şeye rağmen okutmayı başarır.

  • Cevap: Bu şekilde yazıldığında, önceki halindeki gibi pek hikaye gibi gözükmüyor. -r eki ile tekrardan yazıldığında, yaşanmış bir olay yerine, daha çok bir konuda bilgi veriliyormuş gibi bir izlenim yaratıyor.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları