Web sitemize hoşgeldiniz, 20 Şubat 2018

6. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı 4. Tema Bilim ve Teknoloji Değerlendirme Soruları ve Cevapları Başak Yayınları 195 196 197 198

6. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Başak Yayınları Sayfa 195, 196, 197, 198 4. Tema Bilim ve Teknoloji Değerlendirme Soruları ve Cevapları

Bu etkinlik soruları ile 4. Tema olan Bilim ve Teknoloji tema çerçevesinde öğrendiğiniz bilgileri pekiştirerek aynı zamanda eksiklerinizi öğreneceksiniz.

TEMA DEĞERLENDİRME

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 195 Cevabı

A. Aşağıdaki soruların yanıtlarını Genel Ağ’da arama yaparak bulunuz.

1. Kâğıdı, hangi uygarlık icat etmiştir?

  • Cevap: Kağıdı Çin uygarlığı icat etmiştir.

2. Aşağıda sözü edilen kişi kimdir?

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak tarihe geçmiştir. Atatürk tarafından 12 yaşında evlat edinilmiştir. Av ve bombardıman uçakları alanında uzmanlaşmıştır.

  • Cevap: Sabiha Gökçen

B. Metni okuyalım ve aşağıdaki soruları yanıtlayalım.

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 196 Cevabı

O zaman görmüşler ki büyük kardeşin sayısız ülkeleri dize getiren kılıcı paslanmış, kocaman ülkesi çökmüş, caddelerde, şehirlerde tek heykeli, anıtı kalmamış. Küçük kardeşin insanlara ekip biçmeyi öğrettiği pirinç ise uçsuz bucaksız tarlalarda alabildiğine yetişiyor, pirinç hakanının ünü gitgide daha da yayılıyormuş.

Derleyip çeviren: Akşit GÖKTÜRK (Kralın Piresi: Dünya Masallarından Seçmeler’den kısaltılmıştır.)

1. “Küçük kardeş ise savaşmaktan, ülkeler ele geçirmekten yana değilmiş.” cümlesinden yola çıkarak “bir şeyden yana olmak ya da olmamak” ifadelerinin anlamlarını, kendi cümlelerinizle açıklayınız.

  • Cevap: Bir şeyi onaylamak kabullenmek ve desteklemek anlamını ifade etmek için “Bir şeyden yana olmak” ifadesi kullanılır.

2. Yazarın bu metni oluşturma amacı ne olabilir? Okura ne söylemek istemektedir?

  • CevapYazarın bu metni oluşturma amacı insanlara ders vermektir. Okura “savaşarak ünlü olmanın bir değeri yoktur, önemli olan insanlara faydalı işler yaparak ünlü olmaktır.” demek istemektedir.

3. Büyük hakan, sizce nasıl bir yol izleseydi o da unutulmaz bir hakan olabilirdi?

  • CevapO da kardeşi gibi insanlara fydalı işler yapsaydı unutulmaz bir hakan olabilirdi.

4. Metnin türü nedir? Bu türün özelliklerini nasıl yansıttığını metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • CevapMetnin türü masaldır. Hakanların ölümlerinden bin yıl sonra buluşması gerçek üstü bir olaydır.

5. Metnin ana fikri nedir?

  • CevapSavaş ile kazanılan şöhret kısa sürer, insanlara faydalı işler yapılarak kazanılan şöhret uzun süreli olur.

C. , gelecekte mutlaka olacak.” ya da “…..’nın, gelecekte mutlaka olmasını isterdim.” konulu bir paragraf oluşturunuz. Yazmadan önce aşağıdaki soruları okuyup, yanıtlarını düşününüz.

  • İcat edilmesinin olanaksız olduğunu düşündüğünüz herhangi bir cihaz, teknolojik ürün ya da günlük yaşamı kolaylaştıracak bir alet, giysi, araç-gereç vb. var mı?
  • Keşke icat edilmiş olsaydı dediğiniz bir ürün var mı?
  • Sizin icat etmek istediğiniz ve insanlığa büyük bir katkı sunacağını düşündüğünüz bir ürün var mı?
  • “Bugün henüz icat edilmedi ancak gelecekte mutlaka icat edileceğini düşündüğüm gibi bir ürün oiacak/ölmasını isterdim.” dediğiniz bir şey var mı?
  • Cevap: Işınlanma gelecekte mutlaka olacak. Işınlanmanın gerçekleşmesi için atomların birbirinden ayrılıp başka bir yerde birleştirilebilmesi gerekiyor. Bu şu an için mümkün değil. Fakat ileride bu mümkün olacak ve insanlar bir yerden bir yere gitmek için motorlu taşıtlara ihtiyaç duymayacaklar. Böylece kazalar olmayacak, havamız kirlenmeyecek.

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 197 Cevabı

Ç. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki sözcüklerle anlam ilişkisi bakımından üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır?
A. eli sıkı B. eli açık C. eli bol D. cömert

  • Cevap: A

2. Bahar babasından bir cep telefonu istemektedir. Ancak annesi, yaşının çok küçük olması nedeniyle buna karşıdır. Sonunda Bahar, ısrarlarıyla telefonu aldırmayı başarır. Bunun üzerine annesi öfkeyle “Babanın ağzından girip burnundan çıktın” der. Bahar, annesinin ne demek istediğini bir türlü anlayamaz. Bahar’ın bu deyimi anlayabilmesi için deyimin aşağıdakilerden hangisi ile açıklanması gere’ kir?
A. her şeyi kabul etmek B. hiç uğraşmadan elde etmek C. türlü yollarla birini bir şeye razı etmek D. istediğini rahatça elde etmek

  • Cevap: C

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?
A. Ayşe, sırrımızı saklayamadı; ağzında bakla ıslanmıyor.
B. Kardeşi üniversiteyi kazandı, dünyalar onun oldu.
C. Kulak kesilmiş, bütün dikkatiyle arkadaşını dinliyordu.
D. O adama güvenmiyorum; onun ipiyle kuyuya inilmez

  • Cevap: B

4. “Bir şeye üstünkörü bakmak” anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir?
A. göz atmak B. göz değdirmek C. göze girmek D. göz yummak

  • Cevap: B

Hayvan Sevgisi
İnsan gelişiminde hayvanların, bitkilerin özellikle de evcil hayvanların katkısı sanıldığından daha çoktur. Çocuğun zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi bir bütünlük içinde tamamlanır. Çocuk önce kendini ve kendi dışındaki dünyayı beş duyusu ile algılar, algıladıklarını da taklit ederek, onlarla karşılıklı ilişkiye girerek öğrenir. (…) Kuşkusuz ki çocuk, yaşadığı dünyayı doğasıyla, bitkisiyle, hayvanları ile bir bütün olarak algılayacak ve kabullenecek; bu da onun hem birey olarak daha mutlu olmasına, hem de sosyal bir varlık olarak daha saygılı, daha verici olmasına yardımcı olacaktır.Metinde öncelenen anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A. tartışma B. açıklama C. öyküleme D. betimleme

  • Cevap: B

6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 198 Cevabı

6. Arkadaşlarınıza sınıfta bir konuşma gerçekleştireceksiniz. Konuşmanıza başlarken aşağıdaki sözlerden hangisiyle başlayabilirsiniz?
A. Dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür ederim.
B. Şimdi de konuşmam da “özgürlük” kavramına değineceğim.
C. Sevgili arkadaşlar, sizlere “bilim insanlarının özellikleri” hakkında bilgi vereceğim.
D. Anlattıklarımı, örneklendirmem gerekirse…

  • Cevap: C

7. Berna – Ben bilgisayar kullanmayı bilmiyorum.
Deniz – Bir kursa yazılsana.
Berna
Deniz – Akşamları gidebilirsin.
Berna – Bu kadar şeyi aynı anda nasıl idare edebilirim?
Bu karşılıklı konuşmada boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A. Bu saatten sonra mı? B. Tüm gün işte oluyorum. C. Kendime güvenmiyorum. D. Utanıyorum bu yaştan sonra.

  • Cevap: B

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde iyelik eki almış bir sözcük vardır?
A. Bu fidanı, Bahadır’la dikmişti. B. Onu en yakın sırdaş olarak biliyordu. C. Mikrofonu aldı ve herkesi ağlattı. D. Babam, kapının önünde bekliyordu.

  • Cevap: C

9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi farklı bir yapım eki almıştır?
A. Satıcıya parasını vermemiş. B. Vericiden sinyal alınamıyormuş. C. O bereyi köşedeki örgücüden aldım. D. Lütfen ama kırıcı oluyorsun.

  • CevapC

10. İnsanlar (1), canım insanlar,
Işıklar, güneşler hep sizin için.
Sizinle anlamlı (2) yıldızlar, deniz.
Sizinle bölüşür sevinci kuşlar.
Siz varsınız, korkunç değil Karanlığı (3) gecelerin (4)…
(İlhan GEÇER)
Yukarıdaki dizelerde numaralanmış sözcüklerden hangisi bir varlığın kime veya neye ait ol duğunu bildiren bir ek almıştır?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

  • Cevap: D
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Bobblshea dedi ki:

    Ay hiç sorular yok ya hiç beğenmedim cok iğrenç site ben zenginim ayrıca

  2. Kelebek dedi ki:

    Bence arkadaşlar kendinizi kandırıyorsunuz . peki sınavlarda nerden bakacaksınız?😓☹😢😭

    1. Zeynep dedi ki:

      Sınavlarda buradan bakmaya gerek yok doğru düzgün çalışırsan buradan bakmaya gerek kalmaz. Demek ki ders çalışmıyorsun da kolaylık olarak buradan bakıyorsun

  3. BTS ARMY dedi ki:

    Harika (A.R.M.Y. OLANLAR CEVAP YAZIN)

  4. Merve dedi ki:

    İyi güzel yani

  5. Kübra belsizoğlu dedi ki:

    Bir de niye o cevabın olduğunu söyleseler iyi olacak

  6. Ahmet can durmuş dedi ki:

    Çok teşekkürler başka yayınlar yuotube kanalı açmayı demesine ders ver konu anlat dene belki güzel olur

  7. Nurgül dedi ki:

    Arkadaşlar kopya çok güzel çektim

  8. özge dedi ki:

    Çok işime yaradı.ödev yapmadım

  9. İpek dedi ki:

    Çok yardımı dokundu

  10. havalı çocuk dedi ki:

    *bazı kelimeler i yanlış yazmışsınız aklınıza TDK gelsin* yinede güzel bir site:-)
    #teşekkür ederim#

  11. mucize dedi ki:

    çokkkkk tşk tenkyu merymarch

  12. Vshsgv dedi ki:

    Bence çocuklar kendiniz yapın daha iyi olur buralardan bakmayin

  13. Başak dedi ki:

    Teşekkürler

  14. Sinem dedi ki:

    Bence ödevleri kendiniz yapsanız daha iyi olurrrrrr

  15. caliskan ogrenci dedi ki:

    Hocam sanıyokı ben yapıyom

  16. Yezdanur kiş dedi ki:

    Yezdanur kiş
    Sizin sayenizde ödevlerini hemen yapabildim☺😀😊

  17. Rengin dedi ki:

    Thank you

  18. Rengin dedi ki:

    Çok yardımcı oldu arkadaşlar hepinize katılıyorum

    1. sevim gülsoy dedi ki:

      Hayır hiçte yardımcı olmuyor csnım.

      1. ismimden sanane dedi ki:

        nasıl yardımcı olmuyor be yarım saatlik ödevi 5 dakkada yaptım s*ktir git

  19. Sanane dedi ki:

    Güzelmiş

  20. Sanane dedi ki:

    Güzelmiş gerçekten beğenmeyen bakmasın

  21. Mustaf çiftçi dedi ki:

    İyi şansla her zaman biraz daha yer verin ona göre parasını alıyoruz. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu nedenle bilgilerin bir şey yok ki. Bu mesajin, ne zaman başlar ve bir çocuk, ne zaman başlar ve bir çocuk, ne de olsa, bu yıl da sürecek. Ama bu kadar çok şey öğrendim ki de bir şey. Bu durumda , ben, bir şey.

  22. Mustaf çiftçi dedi ki:

    İyi cevaplar çok iyi işimi kolaylaştırdı

  23. Rabia dedi ki:

    👍 Çok güzel olmus

  24. ÖzcanAga dedi ki:

    Çok güzel bir site elinize sağlık çok güzel olmuş

    1. Anonim dedi ki:

      Berfin cok iyi bir site dogru soyluyon ozcanaga

  25. Saliha dedi ki:

    Abi çok güzeldi ya

  26. İsmime neden baktın ?? dedi ki:

    Msp oynayanlara duyuru hesap çekilişi yapıyorum katılacak olan MSP de (bestfriend1234gül) evistek atsin kullanıcı adımda parantez yok

    1. Msp izpopstar takip edin dedi ki:

      Msp hesap çekilişi ne zamana kadar gecerli

  27. ali dedi ki:

    hiç güzel deil

    1. Ajsgsjsghszg dedi ki:

      Teşekkür ediyorum

  28. Anonim dedi ki:

    Sağolun ödevime yardımcı oldunuz

  29. Anonim dedi ki:

    Çok güzel olmuş sağolun

  30. Anonim dedi ki:

    Bencede harika bir site

  31. Gül dedi ki:

    Çok güzel olmuş tebrikler

  32. Anonim dedi ki:

    Bence en uzun ödev benim

    1. Melek dedi ki:

      Hayır değil en uZun benimki

  33. İlyas dedi ki:

    Çok teşekkür ederim

  34. Anonim dedi ki:

    Coooooooook iyi teşekkür ederimmmm

  35. Nursah Melek dedi ki:

    Testten 5. Soru yok

    1. Gülay dedi ki:

      Onu da bir zahmet sen çözü ver

    2. İsimsiz dedi ki:

      Var hayvan sevgisi

  36. Gizli dedi ki:

    Çok iyi

  37. Anonim dedi ki:

    Bu site çok güzel

  38. YAPRAK dedi ki:

    Bence güzel bir site yardımcı oluyor beğenmeyenler konuşmasın.

  39. Ahmet Zahit Okumuşer dedi ki:

    Ben bu siteyi çok beğendim
    👍👍👍👍

  40. Fadime dedi ki:

    Çok güzel bir hediye vermek için ücretsiz kargo ile gönderim yapılmasını isterim ama olmuyor mu diyor ve ben sana mecburum bilemezsin bilemezsin sen napiyon cnm benim için üzülme ben seni seviyorum aşkım önemli gelişmeler hastane öldü öldürüldü gazete prodüksiyon

  41. Reis dedi ki:

    MÜKEMMEL

  42. zeka küpü dedi ki:

    teşekkür ederim bu çok güzel olmuş

    1. Melek dedi ki:

      Madem zeka küpüsün neden internetten bakıyon :-)

  43. DADAŞ dedi ki:

    eyvallah teşekkürler

  44. EMOJİ ELİF dedi ki:

    Anomin haklı çok iyi yaaaaaa ….THANKS YOU…

  45. Su dedi ki:

    Sizleri çok seviyorum

  46. Su dedi ki:

    Çok yardımcı oldun çok Teşekkür ederim

    1. Misafir dedi ki:

      Biz tesekkür ederiz

  47. Fadime dedi ki:

    Bence kotu yanlis

  48. Fadime dedi ki:

    Bence daha kotu

  49. Anonim dedi ki:

    Bence daha kotu

    1. Anonim dedi ki:

      Birinde güzel demişken ikincide çok kötü diyosun

  50. Anonim dedi ki:

    Çok yardımcı oldu tsk

  51. Asth dedi ki:

    Iyi bir cevap anahtari

Yorumu Cevapla [ Yoruma cevap yazmaktan vazgeç ]