Web sitemize hoşgeldiniz, 19 Ocak 2018

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dede Korkut Boğaç Han Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153 154 155 156

5. Sınıf Türkçe Ders kitabı Dede Korkut Boğaç Han dinleme/izleme metni etkinlik sorularını sizin için cevapladık.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 153 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Dede Korkut kimdir? Sizce gerçekten yaşamış mıdır?

  • Cevap: Dede Korkut; Oğuz Türklerinde yaşamış bir bilgedir. Evet gerçekten yaşamıştır. Ancak belki destanlarda bazı özellikleri abartılmış olabilir. 

2. Dede Korkut hikâyelerinden birini anlatınız.

  • Cevap:

Salur Kazanın Evinin Yağmalanması

Salur Kazan, oğlu Uruz Han’ın ikazlarını kulak arkası ederek Oğuz beyleriyle birlikte ava çıkmıştır. Ava çıkarken evine üç yüz yiğidi ve Uruz’u bırakmasına rağmen evini düşman basar. Eşini, gelinini ve oğlunu esir alır. Gördüğü rüya üzerine avdan dönen Salur Kazan, düşman topraklarına gider. On bin koyununu düşmana vermeyen çoban da Salur Kazan ile birlikte gider. Oğuz beyleriyle birlikte düşmanı yener, eşini ve çocuklarını kurtarır, yurtlarına geri dönerler.

1. ETKİNLİK

Çizgi filmi izlerken kahramanların isimlerini ve özelliklerini aşağıda verilen bölümlere not alınız.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 154 Cevabı

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz çizgi filmden hareketle cevaplayınız.

1. Obaya gelen atlı nasıl bir haber getirmektedir?

  • Cevap: Bir çete obayı talan etmeye geliyor haberini getirmekteydi. 

2. Aruz Bey’in kaybolan oğlunun başına neler gelmiştir?

  • Cevap: Çetenin atının üzerinde tek başına kalmış akşam karanlığına kadar bilinmeyen yerlere at onu götürmüş en sonunda heybe kopunca yere düşmüştür. Ormanın ortasında tek başına kalan bebeği fark eden aslan onu kendi yuvasına götürüp sever, besler, büyütür.

3. Boğaç Han’ın yaşadığı obanın beyi kimdir?

  • Cevap: Dirse Han’dır. 

4. Dede Korkut; Dirse Han ve Aruz Bey’e nasıl bir öğüt veriyor?

  • Cevap: Tabanı nasırlı kızıl bir deve verile bu oğlana. Yük hayvanı olsun. Hünerlidir.
    Altın tuğlu büyük bir ev ver bu oğlana. Gölge olsun. Erdemlidir.
    Sırmalı cübbe ve elbise ver bu oğlana. Kaftan olsun.
    Bayındır Han’ın ak meydanında bir boğayla mücadele ederek onu yendin.
    Bunun için senin adın Boğaç olsun.
    Adını ben verdim. Yaşını Allah versin!

5. On iki yıl sonra obada neler değişmiştir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap: Aruz bey’in kaybolan çocuğunun ardından uruz adında güçlü bir oğlu olmuş ve büyümüştür.  

6. Dirse Han’ın oğlu nasıl bir kahramanlık yapıyor ve hangi ismi alıyor? Kısaca anlatınız.

  • Cevap: Dizginlenmeyen bir boğayı durdurmayı başarıyor. 

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde, açık olarak söylenmeyen anlamları bularak örnekteki gibi yazınız.

1. Şökli Belik yine obayı talan etmeye geliyordu.

Demek ki Şökli Belik obayı daha önce de talan etmiş.

2. Canını seven kaçsın.

  • Cevap: Çetenin kötü şeyler yapacağı bilinmektedir 

3. Boğaç Han obanın en güçlüsüydü.

  • Cevap: Oba da en güçlü kişinin yaptıklarıyla Boğaç Han olduğu kanıtlanmıştır. 

4. Dirse Han da boğayı durduramadı.

  • Cevap: Boğayı durdurmak için herkes uğraştı ve en son boy beyi Dirse Han’da durduramadı. 

4. ETKİNLİK

Dede Korkut’un, Boğaç Han’a ad verdiği bölümü okuyunuz. Ad verme geleneği ile ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Ad verme geleneği kişilerin karakterlerine uygun bir mahlas almaları şeklinde bir olaydır. Aslında hepsinin bir isimi vardı. Ancak onun karakterine ve yaşantısına uygun bir ad daha aldı. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 155 Cevabı

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki görselleri izlediğiniz çizgi filmden hareketle, oluş sırasına göre numaralandırınız.

b) Numaralandırdığınız görsellerdeki olayları noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap: 1-) Baba oğul yolculuğa çıkmıştır.
  • 2-) Köylülerin telaşını fark ederler ve topraklarına düşmanların geldiğini anlarlar. 
  • 3-) Çetenin kaçırdığı bebek ormanda düşer ve onu aslanlar bulur. 
  • 4-) Seneler geçer Dirse Han’ın bir oğlu daha olur ve büyür arkadaşıyla ok atarlar babaları da onları izler
  • 5-) O arada adamların bir boğayı yakalamaya zapt etmeye çalıştığını görürler.
  • 6-) Uruz çocuk da o boğayı zapt etme başarısına ulaşan tek kişi olur. 
  • 7-) Dede Korkut ise bu olay üzerine ona isim vermeye gelir. 
  • 8-) Dede Korkut ona Boğaç Han der ve babası ile ona öğütler verir. 

 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 156 Cevabı

6. ETKİNLİK

1. İsim almak için nasıl bir kahramanlık yapardınız?

  • Cevap: Ben hastaları iyileştirme gibi bir ilim öğrenir ve dertlere deva olurdum. 

2. Bu kahramanlık sonucunda hangi ismi almak isterdiniz?

  • Cevap: DEVA HATUN 

7. ETKİNLİK

Dede Korkut, Dirse Han’ın oğluna isim verdikten sonra olaylar nasıl gelişmiş olabilir? Olayların gelişimine uygun bir son yazınız. 

  • Cevap: Dirse Han yemekli bir ziyafet düzenlemiş, tüm oba bu olaya çok sevinmiş kutlamışlardır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

  • Cevap:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları