Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Ekim 2017

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilmeyen Var Mı Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 40 41 42 43 44 45 46 47

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Bilmeyen Var mı? metni etkinlik sorularını sizin için cevapladık.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İstiklal Marşı’nın hangi bölümlerini ezbere biliyorsunuz? İstiklal Marşı’nı ezberlerken zorlandınız mı?

  • Cevap: Ben İstiklal Marşı’nın on kıtasını da ezbere biliyorum. Evet önce biraz zorlandım ama okulda törenlerde sık sık okuyunca pekiştirdim. 

2. İstiklal Marşı’nı okurken neler hissediyorsunuz?

  • Cevap: İstiklal Marşı’nı okurken çok duygulanıyorum.  Bu şiirin yazılma nedeni, süreci ve bağımsızlık için verdiğimiz mücadeleleri düşünüyorum ve hem Mustafa Kemal Atatürk’e hem Mehmet Akif Ersoy’a hem de tüm şehitlerimize minnettar oluyorum.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı

1. ETKİNLİK

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler ve kelimelerin anlamları verilmiştir. Anlamlarından hareketle kelimeleri örnekteki gibi bulmacaya yerleştiriniz.

1. Şehitler. ŞÜHEDA
2. Yurt, baba ocağı gibi çok sevilen şeylerden ayrılmış olan, uzak kalmış olan. CÜDA
3. Sınır boyu. SERHAT
4. Bağımsızlık. İSTİKLAL
5. Özgür. HÜR
6. Utanma duygusu, utanç. HAYA
7. Geçirmezliği sağlamak için sıkıştırılmış iki yüzey arasına yerleştirilen ince parça. CONTA
8. Bir işi yerine getirmek için verilen söz. VAAT
9. Ufuklar. AFAK
10. Su biriktirmek için akan suyun önüne yapılan set. BENT
11. Batı. GARB
12. Başlangıcı belli olmayan zaman, öncesizlik. EZEL
13. Ucu bucağı görünmeyecek kadar geniş, çok geniş. ENGİN

2. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki deyimlerle, deyimlere ait açıklamaları örnekteki gibi eşleştiriniz.

1. Elini ayağını bağlamak, özgürlüğünü elinden almak. ZİNCİR VURMAK
2. Çok kısa bir sürede. GÖZ AÇIP KAPANINCAYA KADAR
3. Daha iyi anlamaya, kavramaya başlamak. ZİHNİ AÇILMAK
4. Yenilgiyi kabul etmek. PES ETMEK
5. Öfke veya küskünlükten ileri gelen can sıkıntısıyla suratı asık olmak. YÜZÜNDEN DÜŞEN BİN PARÇA
6. Bir metni yanlışsız söyleyecek kadar iyi bilmek. SULAR SELLER GİBİ
7. Yenilmek, mağlup olmak. YENİK DÜŞMEK 
8. Anlatılması kolay ancak yapılması veya katlanılması çok güç. DİLE KOLAY
9. Herhangi bir üstünlüğünden dolayı şişinmek, caka yapmak. HAVA ATMAK

b) Yukarıdaki deyimlerden iki tanesini seçerek cümle içinde kullanınız.

  • Cevap: Sınavdan önce ceviz yedim zihnim açıldı.                                                                                                            Dur ben şimdi göz açıp kapanıncaya kadar gider gelirim. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Ali, niçin İstiklal Marşı’nı ezberlemeye çalışıyor?

  • Cevap: Çünkü öğretmeni Ali’ye İstiklal Marşı’nı ezberleme ödevi vermiş. 

2. Kimler İstiklal Marşı’nı ezbere okuyarak Ali’yi şaşırtıyor?

  • Cevap: Salim Amca, Kırtasiyeci Mehmet Amca, Ali’nin babaannesi, annesi, dedesi, babası, ablası İstiklal Marşı’nı ezbere biliyormuş. 

3. Ali, niçin “İstiklal Marşı’nı bilmeyen var mı?” sorusuna “yok!” cevabını veriyor?

  • Cevap: Çünkü İstiklal Marşı’nı nerede okusa herkes eşlik etmiş ve ezbere bildiklerini göstermiş. 

4. Okuduğunuz metinde bazı bölümlerin koyu yazılmasının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Marş’tan alıntılar yapıldığı için o kısımlar koyu renkle yazılmıştır.

5. Metnin başlığı ile içeriği uyumlu mudur? Siz olsaydınız metne nasıl bir başlık koyardınız?

  • Cevap: Evet metinle başlığı uyumlu ama ben olsam başlığı Kalbe Kazınan Marş koyardım. 

6. İstiklal Marşımızı ezbere bilmek niçin önemlidir?

  • Cevap: Çünkü İstiklal Marşı bizim egemenlik marşımızdır. Milli duygularımızı kabartan sembolümüz olan bu marşı ezbere bilmek çok önemlidir. 

7. Mehmet Âkif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: İstiklal Marşı; binlerce şehit verdiğimiz Kurtuluş Savaşı sonrası yazıldığı için Mehmet Akif bir daha gerek kalmaz umarım demiştir. 

a) Aşağıdaki cümlelerde geçen eş sesli kelimeleri bularak örnekteki gibi altlarını çiziniz.

  • CevapKıta, Ara, Doğru, Yol , Ben, Aç,  Yemek kelimeleri eş sesli kelimelerdir. 

b) Siz de içinde eş sesli kelime olan iki cümle kurunuz.

  • Cevap: Ayşe’nin en sevdiği içecek çaydır. 
  • Hasan bu akşam merdivenden çok kötü düştü. 

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin ‘‘amaç-sonuç’’ mu, ‘’neden-sonuç’’ mu bildirdiklerini örnekteki gibi yazınız.

– Ferah bir ortamda çalışmak için salona geçtim. ( amaç )
– Salim Amca, göz açıp kapayıncaya kadar on kıta şiiri okuyunca şaşırıp kaldım. ( sonuç )
– Annem beni dalgın görünce şaşırdı. ( sonuç )
– Babam banyoda musluğu onarmak için uğraşıyordu. ( amaç )
– İstiklal Marşı’nı ezberlemek için çok çalıştım. ( amaç )
– Ablam kulaklığı takıp müzik dinlediği için beni duyamadı. ( sonuç )
– Herkesin İstiklal Marşı’nı bildiğini anlayınca pes ettim. ( sonuç )
– Ödevimi yapabilmem için ailem bana destek oldu. ( amaç )

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı

6. ETKİNLİK

Hikâye haritasını “Bilmeyen Var mı?” metnine uygun olarak doldurunuz.

KİŞİLER

  • Cevap: Çocuk, Salim Amca, Mehmet Amca, Baba, Anne, Dede, Babaanne, Abla, Öğretmen

YER

  • Cevap: Okul, Mahalle, Ev

ZAMAN

  • Cevap: Zaman bilinmiyor. 

OLAY

  • Cevap: Öğretmenin verdiği marş ezberleme görevi için sızlanırken aslında bunu hayatındaki herkes geçmişte kendine görev edinmiş olması konusudur. 

7. ETKİNLİK

‘‘İstiklal Marşı’nın kabulü’’ veya ‘‘Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı’’ konulu sunumunuzu yapınız.

  • Cevap: Bir önceki metnin etkinliğinde buna yer vermiştik. 

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyerek soruları cevaplayınız.

a) İstiklal Marşımız nerelerde okunur?

  • Cevap: Maçlarda, olimpiyat yarışmalarında, polis ve asker törenlerinde ve okul mezuniyet törenlerinde okunur. 

b) İstiklal Marşımızı okurken nelere dikkat edersiniz?

  • Cevap: İstiklal Marşı saygı duruşunda durularak, güfte ve bestesine uygun okunur. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı

9. ETKİNLİK

Aşağıda virgülün kullanıldığı yerler ve örnek cümleler verilmiştir. Virgüllerin hangi amaçla kullanıldığını örnekteki gibi eşleştiriniz.

Virgül (,)
1. Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelimelerin arasına konur.
2. Art arda gelen, birbiri ile bağlantılı cümleleri ayırmak için konur.Söylemesi kolay, haydi oku da göreyim
3. Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına konur.
4. Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra konur.
5. Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bildiren hayır, yok, evet, peki, pekâlâ, tamam gibi kelimelerden sonra konur.

(2Söylemesi kolay, haydi oku da göreyim!
(3 ) Yok, yok, yok! Dört yıllık öğrencilik hayatımda böyle ödev görmedim.
(4Bilmez miyim oğlum, dedi.
(5Hayır, şimdi olmaz Ali.
(1Hem de tıpkı Salim Amca, Mehmet Amca, babam, dedem, babaannem ve ablam gibi.

10. ETKİNLİK

Ali, İstiklal Marşı’nı başarılı bir şekilde okuduktan sonra neler yaşanmış olabilir? Hikâyenin devamını yazınız.

  • Cevap: Ali kendisinin de bunu başardığını görünce çok duygulanmış ve hemen mahalleye daha sonra eve giderek müjdesini vermiştir. Hep birlikte ailecek tekrar İstiklal Marşı’nı mutluluk ve gururla okumuşlardır. 

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Millî Mücadele’nin kadın kahramanlarıyla ilgili araştırma yapınız.

Kara Fatma, Tayyar Rahmiye, Halide Edip Adıvar, Nene Hatun, Gördesli Makbule, Nezahat Onbaşı, Kılavuz Hatice, Şehit Şerife Bacı, Yirik Fatma gibi değerli kadınlar Milli Mücadele’ye önemli katkılar sağlamışlardır. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları