Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Ocak 2018

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Çocuk Dünyası Çocukluk Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 16 17 18 19

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 1. Tema Çocuk Dünyası Çocukluk metni etkinlik sorularını ve cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı

1. Ailenizdeki ve çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz oyunu anlatınız.

  • Cevap: Anneme sordum ve çelik çomak oynadıklarını söyledi. Çocukların çomak adını verdikleri kalın, uzun sopayla, çelik adını verdikleri ince ve kısa sopaya vurarak oynadıkları oyuna denirmiş. 

2. Bir zaman makineniz olsa hangi zamana gitmek isterdiniz? Neden?

  • Cevap: Daha küçüklüğüme dönerdim. Okula gitmediğim zamanlara çünkü o zaman tek uğraşım arkadaşlarım annem ve babamla oyun oynamaktı. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki dizelerde yer alan altı çizili sözcüklerin metinde hangi anlamda kullanıldığını işaretleyiniz.

– “Affan Dede’ye para saydım,

  • Cevap: Gerçek anlamda kullanılmıştır.

– Sattı bana çocukluğumu.”

  • Cevap: Gerçek anlamda kullanılmıştır.

b) “Saymak” ve “satmak” sözcükleri metinde gerçek anlamda mı mecaz anlamda mı kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Saymak ve satmak metinde gerçek anlamda kullanılmıştır.

c) “Saymak” ve “satmak” sözcüklerinin gerçek ve mecaz anlamlarıyla birer cümle yazınız.

saymak

  • Gerçek: Aldığım para üstlerini saydım.
  • Mecaz:  Öyle söylemedi ama ben söyledi saydım.

satmak

  • Gerçek: Kullanmadığım eşyalarımı sattım.
  • Mecaz: geçen gün arkadaşlarımı sattım ve sinemaya gittim.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şair, çocukluğuna nasıl kavuşmuştur?

  • Cevap: Affan Dede ona çocukluğunu satmıştır. 

2. Şairin zihnindeki çocuklukta neler vardır?

  • Cevap: Kimsenin sualine cevap vermeyen sadece mutluluğa odaklanmış oyunlara dalmış horoz şekerine kavuşmuş bir çocukluk vardır.

3. Sizce şair çocukluğunu niçin arıyor olabilir?

  • Cevap: Çocukluk insanın en masum hesapsız ve günahsız yanlışsız yaşadığı bir dönemdir. Bunun için çoğu kişi çocukluk dönemine hasret duyar. 

4. Şiirin ana duygusu nedir?

  • Cevap: Çocukluk dönemlerinin masumiyetine duyulan özlem anlatılır.

5. Hayatınızda geri gelmesini istediğiniz bir zaman var mı? Anlatınız.

  • Cevap: Çocukluk dönemine dönmek istemeyen yoktur sanırım bende onlardan biriyim. Dertsiz meşgul olduğun bir şeyler olmadan yaşamak çok cazip gelir herkese. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı

3. ETKİNLİK

Cahit Sıtkı TARANCI’ya okuduğunuz metnin içeriğinden hareketle üç soru sorunuz.

  • Cevap: Ne oldu da çocukluğunuza dönmek istediniz ?
  • Şu yaşantınızdan mutsuz musunuz ?
  • Nasıl bir çocukluk geçirdiniz ?

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki metni okuyunuz.

b) Yukarıdaki metinde yer alan sorun nedir? Anlatınız.

  • Cevap: Affan Dede’nin döneme uygun oyuncaklar satmaması ve çocukların geçmişte kalan bu eski oyuncaklara artık ilgi göstermemesi anlatılmıştır.

c) Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Aşağıdaki sorulardan birini seçerek grup içinde tartışınız. Ardından grup sözcüsü seçerek düşüncelerinizi diğer arkadaşlarınızla paylaşınız.

1. Çocuklar Affan Dede’nin oyuncaklarını neden beğenmiyorlar? Önceden beğenilen oyuncakların bir zaman sonra beğenilmemesinde neler etkili olabilir?

  • Cevap: Artık her şeyin bir modası var. Zaman geçtikçe her şey değişiyor ve yenileri çıkıyor. İnsanlarda yeni çıkanlara ayak uyduruyor. Bu yüzden Affan Dede’nin oyuncakları da sevilmeyecek hale gelir.

2. Siz hangi oyuncaklarla oynamayı seversiniz? Neden?

  • Cevap: Ben en çok Barbie bebek severim. Onu arkadaş olarak görür onunla yemek yer sohbet eder bazen uyku arkadaşım dahi olurdu. 

3. Sizin oynadığınız oyun ve oyuncaklarla eski oyun ve oyuncaklar arasında ne gibi farklılıklar olabilir?

  • Cevap: Benim şu anda oynadığım oyunlar bilgisayar oyunları yada konsol oyunları. Ancak eskiden çocuklar dışarıda kendi kurguladıkları oyunları oynarlardı. Şimdilerde ise kurgulamak ve hayal etmek kendileri geliştirmek gibi durumlar söz konusu dahi değil. 

4. Affan Dede ne yapsaydı çocuklar ondan yine oyuncaklar alırdı?

  • Cevap: Çocukların o dönemde ilgisini çeken beğenilerini cezbeden oyuncaklar satsaydı çocuklar ondan oyuncak alırdı. 

5. ETKİNLİK 

“Çocukluk” konulu bir şiir ezberleyiniz. Öğretmeninizin belirlediği bir zamanda şiirinizi vurgu, durak ve tonlamaya dikkat ederek fon müziği eşliğinde okuyunuz. Gerektiğinde öğretmeninizden örnek bir okuma isteyebilirsiniz ya da farklı kaynaklardan şiirin okunuşunu dinleyebilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcüklerden hareketle bir şiir yazınız. Şiirinize bir başlık koyunuz.

geçmiş, hayal, özlem, sevmek, çocukluk

Cevap: GEÇMİŞE ÖZLEM

Ah o eski günler                                                                                                                                                                                        Hayal gibi şeyler                                                                                                                                                                                        Geçmişe duyduğum özlem                                                                                                                                                                      Kalbimi daima besler                                                                                                                                                                              

        Özledim çocukluğumu                                                                                                                                                                            Ne güzeldi oynadığımız oyunlar                                                                                                                                                            Keşke dönsek o günlere                                                                                                                                                                          Seviyorum eski zamanları

 

7. ETKİNLİK

Aşağıya sevdiğiniz bir oyunu ya da oyuncağı tanıtan bir yazı yazınız. Ardından tanıttığınız oyunu ya da oyuncağı anlatan bir resim çiziniz.

Sevdiğiniz oyun/oyuncak nasıl?

  • Cevap: Lego oyunu. Bir kutu legodan çeşit çeşit eşyalar yapar hayal gücümü geliştiririm boza boza yenilerini yaparım.  

Sevdiğiniz oyunun/oyuncağın resmi

GELECEK DERSE HAZIRLIK

En sevdiğiniz masal kahramanı ya da çizgi karakterin birkaç görselini getiriniz.

  • Cevap
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Anonim dedi ki:

    Ben hiç böyle şeylere yorum yazmam :-):-):-) kopyayı alıp kaçarım

  2. Şeyma dedi ki:

    😁😁😁

    1. şeyma dedi ki:

      yav he he he inandım

    2. Meryem dedi ki:

      Neye inandın

  3. Hxhgdvvfbbbbfhcuuuuutshs dedi ki:

    Çok iyi

  4. Freddy dedi ki:

    Geri gelicemm. 1.5yıl Önce bir arkadaş olarak şey yolunda olmasa ne olacak gitmezdim
    İyi bayramlar TOPGAÇ bir düşüncem olmadı ondan yok malesef işte malesef

Yorum Yaz

günaydın mesajları e-okul cuma mesajları doğum günü mesajları