5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Alis Harikalar Diyarında Tavşanın Peşinden Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

5. Sınıf Türkçe ders kitabındaki Alis Harikalar Diyarında Tavşanın Peşinden metni etkinlik sorularını yanıtladık.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İnsanlar neden hayal kurar? Anlatınız.

  • Cevap: İnsanlar yapamadıklarını yapmak istediklerini hayal eder. Dünyanın gerçeklerinden uzaklaşmak isterler bunun için bazen hayal ederek ferahlayabilirler. 

2. Hayallerle gerçekleri karıştırdığınız anlar oldu mu? Anlatınız.

  • Cevap: Evet kimi zaman oluyor. Daha önceden hayal ettiğim şeyler gerçekleşebiliyor o zaman acaba hayal mi yoksa gerçek mi ayırt etmekte zorluk çekiyorum ilk dakikalarda.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı

1. ETKİNLİK

a) Altı çizili sözcüklerin anlamını cümleden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi verilen boşluğa yazınız.

  • Çelenk: Çiçekleri derleyerek oluşturulan büyükçe bir demet 
  • Teleskop: Gökyüzündeki cisimleri yakından görmeye yarayan alet
  • Karamela: Şekerin eritilip daha sonra tekrar dondurularak yapılan şekerleme.
  • Kroket: Bir oyun çeşididir. 
  • Çörek: Hamurun pişirilmesi sonucu yapılan bir yiyecek. 

b) Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri sözlük sırasına göre diziniz. Sözcüklerin sözlük anlamlarını yazınız.

Çelenk, Çörek, Karamela, Kroket, Teleskop. 

Cevap:

  • Çelenk: Törenlerde kullanılan veya saygı belirtisi olarak bir ölünün mezarına konulan halka şeklinde çiçek ve yaprak demeti.
  • Çörek: Çörek, poğaça ve börek gibi diğer hamur işlerinden daha az yağlı, çoğunlukla iç harcın kullanılmadığı, çeşitli aromalar ve malzemelerle hamurun tamamının lezzetlendirildiği bir çeşit tatlı ekmektir.
  • Karamela: Şekerin yavaşça ısıtılması sonucu eriyerek moleküllerinde ortaya çıkan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alması ve güzel bir lezzet kazanması yoluyla yapılan yiyecektir.
  • Kroket: Uzun tokmaklarla iki, ya da dört kişi arasında oynanan bir top oyunudur.
  • Teleskop: Gökyüzünde bulunan cisimlerin gözle görülür büyüklüğe ulaşmasını sağlayan aletlere denir. 

c) Öğrendiğiniz sözcükleri sözlük defterinize ekleyiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Alis neden sıkılıyor?

  • Cevap: İlgilenecek bir şeyi olmadığı için canı sıkılmıştır.

2. Alis’in kitaplar konusundaki düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Asla katılmıyorum içinde resim ve konuşma olmayan kitaplar hakkında söylediklerine. Kitaplar bilgi topluluğudur. Önemli olan bize ne öğrettiğidir illa ki resimler desteklemesine gerek yok. 

3. Alis’in ablasına haber vermeden bilmediği bir yere gitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Asla doğru bir şey yapmadı. Çünkü yanımızdaki büyüklerden habersiz bilmediğimiz yerlere gitmemiz başımıza dertler açabilir bizim için çok tehlikeli olabilir. 

4. Alis’in şişedeki suyu içmesini, kutudaki çöreği yemesini doğru buluyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Tabi ki hiç doğru değil. Bilmediğimiz bir yerlerde bulduğumuz yada tanımadığımız kişilerin verdiği yiyecek yememeli içecekleri içmemeliyiz. 

5. Bir ürünün güvenle tüketilip tüketilemeyeceğini nasıl anlarsınız?

  • Cevap: Öncelikle ürünün üzerinde yazılanları okumalı içeriğini incelemeli ona göre tüketmeliyiz. 

6. Sizce yazar, çocukların dünyasını tanıyor mu? Metinden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Bence tanıyor. Çünkü kurguladığı bir tavşanın gelmesi Alis’in merakı onu takip etmesi gittiği yerde bulduklarını keşfetmeye çalışması yemesi içmesi çocukça hareketlerdir.  

3. ETKİNLİK

Metindeki hangi olaylar ve durumlar hayal ürünüdür? Örneği inceleyip boşlukları doldurunuz.

Örnek: Tavşanın konuşması, saat taşıması, Alis’in kuyuya düşmesi ve zararsız bir şekilde devam etmesi, içeceğin boyunu kısaltması çörek yiyince boyunun uzaması tamamen hayal ürünüdür. 

4. ETKİNLİK

Alis’in ve en sevdiğiniz kahramanın kişilik özellikleri nelerdir? Aşağıdaki boşluğa kahramanınızın görselini yapıştırabilirsiniz ya da bir resmini çizebilirsiniz.

  • Cevap: Kırmızı başlıklı kız çünkü o çok güzel ve zarif… 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı

5. ETKİNLİK

Aşağıda Alis ve tavşanın maceralarına katılabilmeniz için bir oyun verilmiştir. Öğretmeninizle ve arkadaşlarınızla soruları yanıtlayarak oyunu oynayınız.

1. Başlangıç noktasında ilk soruya “evet” cevabını veren tavşanın başına neler gelebilir? Anlatınız.

  • Cevap: Tavşan tutsak edilebilir. Kırmızı kapıdan çıkıp bir delikten düşebilir yada maceralara atılabilir. 

2. Başlangıç noktasında ilk soruya “hayır” cevabını veren tavşanın başına neler gelebilir? Anlatınız.

  • Cevap: Kırmızı kapıdan çıkıp bir deliğe düşebilir yada yeni maceralara atılabilir. 

3. Başlangıç noktasında ilk soruya “evet” cevabını veren Alis’in başına neler gelebilir? Anlatınız.

  • Cevap: Kapıdan çıkıp deliğe düşebilir.

4. Başlangıç noktasında ilk soruya “hayır” cevabını veren Alis’in başına neler gelebilir? Anlatınız.

  • Cevap: Evine geri dönebilir.

Kapının ardında yeni arkadaşlar var. Tanışmak ister misin?

  • Cevap: Evet isterim eğlenceli olabilir. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı

5. Tavşan, Yumurta Adam ve Alis’le buluşmak istiyor. Başlangıç noktasından sonra soruları sırayla nasıl cevaplamalıdır?
A) Evet – Hayır – Teslim oluyorum
B) Hayır – Evet – Her zaman evet
C) Evet – Evet – Teslim oluyorum
D) Hayır – Hayır – Her zaman evet

  • Cevap: A

6. Sadece görsellere bakarak Alis için ne söyleyemezsiniz?
A) Duygusaldır.
B) Meraklıdır.
C) Sinirlidir.
D) Arkadaş canlısıdır.

  • Cevap: B

7. Altın kapıdan geçmek istemeyen Alis nereye gider? Orada ne yapar?

  • Cevap: Tekrar kitap okuyan ablasının yanına dönmek ister. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı

6. ETKİNLİK

Hangi süper güce sahip olmak isterdiniz? Süper gücünüzle neleri değiştirirdiniz? Öğretmeniniz ve arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Uçma gücüne sahip olmak isterdim. Çünkü istediğim her yere kısa sürede gidebilirdim. Gökyüzünden herkesi izleyebilirdim. Yardıma ihtiyacı olanlara uçarak gider yardım ederdim. 

7. ETKİNLİK

Alis meyveli çöreği yedikten sonra neler olmuş olabilir? Metni tamamlayınız.

  • Cevap: Meyveli çöreği yer yemez boyu uzamış normal haline dönmüş masanın üzerindeki anahtarı alabilmiş. 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı

8. ETKİNLİK

a) Aşağıda daha önce okuduğunuz “Oyuncak” adlı metnin örnek bir özeti verilmiştir. Özeti okuyunuz.

b) Aşağıdaki alana ya da defterinize “Alis Harikalar Diyarında – Tavşanın Peşinden” metninin özetini yazınız. Özetinizi yaparken öğretmeninizin verdiği ipuçlarından yararlanınız.

  • Cevap: Alis ablası kitap okurken kitabın ve sıkıcı olduğu düşünmüş. O sırada  cebinde saat olan bir tavşanın koşarak bir yere yetişmeye çalıştığını görür. Tavşanın nereye gittiğini çok merak eder ve peşinden gider. O sırada bir kuyuya düşer. Çok derin olan kuyuda pek çok şey vardır. Yere düşer ve tekrar ilerlemeye devam eder. En sonunda bir kapının önüne gelir. Boyu büyük olduğu için o kapıdan giremez. Etrafa bakar ve orada bir masa olduğunu görür. Masanın üzerinde bir şişe ve şişede bir içecek olduğunu fark eder. Hemen o içeceği içer ve boyu çok küçülür. Ama anahtarı masada unuttuğunu anlar. Masa artık çok yüksektedir ve oraya asla yetişemez. Yine etrafa bakar bir kutu görür onda da meyveli bir çörek vardır. Onu hemen yemek ister belki boyunu uzatacağını düşünerek onu yer. 

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Damdan düşen damdan düşenin hâlini bilir.”, “Ateş düştüğü yeri yakar.” ve “Komşunun hakkında hüküm vermeden önce iki ay onun mokasenleriyle yürü.” sözlerinin anlamını araştırınız.

  • Cevap: Hiçbir birey karşısındaki hakkında ön yargılı davranmamalı önce onun hayatı hakkında fikir edinmeli  çünkü bazen hiç bir şey dışarıdan göründüğü gibi değildir. 

“5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Alis Harikalar Diyarında Tavşanın Peşinden Metni Etkinlik Soruları Ve Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29” için 46 yanıt

  1. Asmin Dila Yıldırım

    Oho biz bu konuyu işleyen çok oldu.?

    1. Anonim

      aynen ya

  2. Anonim

    biz bunu işledik

  3. Merve yalcın

    Bencede??

    1. Bulem ada yenigün

      Aslında iyi değil kopya öğretmenlere yalan atanlarda varr?

      1. Anonim

        O zaman niye kullandım

      2. Şimal

        Size teşekkür ederim

    2. Anonim

      O zaman niye kullanıyorsunuz

      1. M

        Merhaba
        Gazetesi

    3. muhammet

      ıyımıs

  4. Hüsna nur

    Çok teşekkür ederim.

    1. Melek

      Bender Harika??

      1. Anonim

        Teşekkürler

      2. Eylül

        Teşekkürler canım benim

  5. emir

    cok guzel muhtesem efsane

  6. Anonim

    Bu siteyi kim yaptıysa ellerine sağlık ödevini yapamıyanlar burda yapabiliyor

  7. cennet

    Dersimden kopya çektim sonunda bütün ödevler bueradan yapıyom

  8. Ali

    Çok iyisiniz çok teşekkürler

  9. Anonim

    Çok iyisiniz teşekkürler

  10. Zooeme

    Teşekür ederim

  11. ela

    Cok iyi hepsi dogru

  12. Se

    Sağlon arkadaşlar

  13. sudenaz

    cok cok tesekkur ederım

    1. fatmanur narin

      Yorumunuz hic begenmedim fatma nur narin

    2. Çaun

      Teşekkürler

  14. funda

    Cocuklar icin cok guzel kolsy ve muhtesem

  15. Anonim

    Hocalllar anliyoorr

  16. emirhan kös

    bence kopya çekmeye gerek yok bence arkadaşlar kendiniz yapın daha çok bilgi edinin bence size kalmış bi olay :D

  17. Anonim

    Cevaplar harikaydı

  18. Anonim

    Muhteşem deneyin bence

  19. Tayra xd

    Sağol un

  20. Resat

    Ama öğretmen anlıyor

    1. Anonim

      evet yaaa

  21. Meryem kör

    Çok güzel olmuş teşekkür ederim

  22. Meryem kör

    Çok güzel olmuş teşekkür ederim :-)

  23. Freddy

    Harika bir şey bekleme ve markantalyanın teknisonun teknisonun teknisonun teknisonun teknisonun teknisonun teknisonun 333 yaşında 2 çocuk masraf bir şey bekleme ve markantalyanın teknisonun kamera görüntüleri daha sayayimmı avukat sayayimmı ve markantalyanın teknisonun kamera görüntüleri daha daha daha ĺ
    Ama harika olmuş emeğine sağlık başarılar sağlık başarılar sağlık olsun yorucu olsada yorucu bir arkadaş olarak arkadaş dost olarak dost bir arkadaş olarak görüşmek dileğiyle ve markantalyanın teknisonun kamera görüntüleri daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha daha ??????????

    1. süper zeka

      ne diyon anlamadım

  24. Anonim

    Tek kelime ile Muhtaşem…

  25. ceyda

    teşekkürler çok güzel olmuş.

    1. Aysel

      Rica ederim

  26. öğrenci ibo

    selamun aleyküm gardaş…

    1. cennet

      bence kötü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir