Türkiye’de kaç tane bölge vardır?

Türkiye’de kaç tane bölge vardır?

Bir “bölge”, genellikle coğrafi, sosyal, kültürel veya idari olarak birbirine benzer özelliklere sahip olan bir alanı ifade eder. Türkiye’de ise “bölge” kavramı, idari bir yapılanma çerçevesinde kullanılmaktadır.

Türkiye, 7 coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler, Türkiye’nin yüzölçümü, iklimi, bitki örtüsü ve tarım potansiyeli gibi faktörlere göre belirlenmiştir. Bu bölgeler sırasıyla Karadeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’dir.

Karadeniz Bölgesi

Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin kuzeyinde yer alan bir bölgedir. Rize, Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Ordu, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Kastamonu ve Zonguldak illerini kapsar. Bölgenin iklimi genellikle yağışlı ve nemlidir. Dağlık alanlarında ormanlık alanlar hakimdir. Tarım ürünleri arasında çay, fındık ve mısır öne çıkar.

Doğu Anadolu Bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin doğusunda yer alır ve 7 ilini kapsar: Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Erzurum. Bölge, yüksek dağların ve ovaların bir arada olduğu bir yapıya sahiptir. Bölgenin iklimi genellikle soğuk ve kuraktır. Tarım ürünleri arasında buğday, arpa, patates, soğan, nohut ve fasulye öne çıkar.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alır. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Kilis illerini kapsar. Bölgenin iklimi sıcak ve kuraktır. Bölgede sulama ile yapılan tarım oldukça yaygındır. Tarım ürünleri arasında pamuk, buğday, arpa, mısır, nohut, mercimek, fasulye, patates, soğan ve biber öne çıkar.

Akdeniz Bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin güneyinde yer alır. Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye illerini kapsar. Bölgenin iklimi genellikle sıc

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.