Tüketilmesi Sağlığa Zarar Veren Besinler ve Katkı Maddeleri

Tüketilmesi sağlığa zarar veren besinler hakkında bilgi kısaca, Tüketilmesi sağlığa zarar veren besinler ve katkı maddeleri

Gıda sektörünün bile oldukça sanayileştiği günümüzde katkı maddeleri ve kimyasalların verdiği zararlar telafi edilemeyebiliyor. Bu nedenle de insanların uzak durması gereken bazı besin maddeleri bulunmakta. Bu katkı maddeleri ve besinlerden bazılarını sizler için derledik.

Aspartam (sentetik tatlandırıcı): Aspartam ne yazık ki birçok besinin içinde ve Equal, NutraSweet gibi tatlandırıcı markalarında kullanılmakta. Aspartam Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış durumda ancak araştırmalara göre kanserojen bir madde olduğu kabul edilmiş durumda. Bu durumda da FDA’nın aspartamı onaylaması da tartışmalı konumda yer alıyor.

Kısmen Hidrojene Nebati Yağ (trans yağlar): Sıvı bitkisel yağlar hidrojenden bol bir ortamda ısıtılarak trans yağ asitlerine dönüştürülmekte. Bitkisel yağlar bu işleme raf ömrünü uzatmak için uygulanıyor ancak trans yağlardan kesinlikle uzak durulması gerektiği konusunda doktorlar hemfikir. Trans yağlar kötü kolesterolü artırırken koroner damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. New York City’deki restoran işletmelerinde de trans yağ kullanımı yasaklanmış durumda.

Sodyum Nitrit: Kansere neden olan bu madde koruyucu madde olarak et gibi gıdalarda kullanılıyor. Kızartma tavasında ya da midede bu madde asitle karşılaşıyor ve kanser yapıcı etki gösteriyor.

Suni Renklendiriciler: FDA birçok suni renklendiriciyi yasaklamış bulunuyor çünkü renklendirici maddelerin çoğunda sentetik boya kullanılıyor. Suni renklendiricili bu gıdaları tüketen insanlar da kanser riskini bir miktar artırmış bulunuyor. Mavi 1 ve 2, kırmızı 3 ve sarı 6 boyaları bazı sağlık otoriteleri tarafından onaylansa da bunların da kanser riskini artırdığı ileri sürülüyor.

Olestra: Bu madde daha çok Olean olarak biliniyor. FDA tarafından onaylı ancak “Bu gıda olestra içermektedir” uyarısıyla tüketiciye sunulabiliyor. Yağsız patates cipslerinde sıklıkla kullanılan olestra, vücut için gerekli temel vitaminlerin emilmesini engelliyor ve karın ağrısı, mide, bağırsak problemlerine yol açabiliyor.

Stevia: FDA’nın daha önce yasaklamış olduğu stevia maddesi doğal tatlandırıcılar yerine tercih ediliyor. Gıdalarda katkı maddesi olarak kullanımına ise izin verilmiyor. Perhiz destekleyici olarak kullanılabiliyor ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarında kanserojen olmadığına yönelik bir sonuç ortaya çıkarıldı. Buna karşın Dünya Sağlık Örgütü bu maddenin daha fazla araştırılması gerektiğini de ekledi.

Sakarin: Diyet ürünlerinde ve sodalarda bulunan sakarin bilinen en eski yapay tatlandırıcılardan. Amerika Tarım Departmanı (USDA), 1907 senesinde yaptığı çalışmalar sonucu bu maddenin sağlık problemlerine yol açabileceğini açıkladı. Ancak daha sonraki çalışmalarda sakarinin kanserojen madde olduğu tespit edildi. 1977 yılında ise FDA tarafından kullanımı yasaklandı.

Sülfitler: Meyve sebzelerin kesilen yüzeylerinin kararmaması için kullanılan sülfitin yapılan çalışmalarda alerjen bir madde olduğu ve ölümcül vücut reaksiyonlarına yol açabileceği anlaşıldı. Meclisin 1980’li yıllarda sülfit kullanımının yasaklanması için FDA’ya baskı yaptı ve sonuçta FDA sülfitin katkı maddesi olarak dahi kullanımını yasakladı.

BHA & BHT: BHA (butylated hidroxyanisole E320) ve BHT (butylated hidroxytoluene E321) besinlerde otooksidasyon oranını düşürmek amacıyla kullanılıyor. Gıdaların bozulması, renk, koku ve tat değişikliklerinin olması bu şekilde önlenebiliyor. Günümüzde de antibakteriyel, antioksidan, ve E vitaminini koruyan özellikte olduğu için hala kullanılıyor. Ancak bazı araştırmalar sonucu BHA’nın kanser ile ilişkili olabileceği ileri sürülüyor.

Bone Phosphate (E542): Gıdalarda topaklanmayı engellemek, emülgatör ve desteklemek amacıyla kullanılan E542 fosfor kaynağı olarak tercih ediliyor. Genellikle diş macunu gibi kozmetik ürünlerde bulunan madde domuz, sığır gibi hayvan kemiklerinden yapılıyor. Bu nedenle de Müslüman, Hindu, Yahudi ve vejetaryanlar bu maddeden uzak durmaya çalışıyor.

katki-maddesi-nedir

Tüketilmesi Sağlığa Zarar Veren Besinler ve Katkı Maddeleri Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.