Tekstil Mühendisliği Taban Puanları Başarı Sıralaması 2018 2019

2019 Yılında Üniversite tercihi yapacak olan ve Tekstil Mühendisliği başarı sıralaması ile bu bölümü seçecek üniversite adayları için Tekstil Mühendisliği Taban Puanları ile Tekstil Mühendisliği 2018 YKS Yerleştirme Başarı sıralamasını sırasını sayfamıza ekledik.  Bu puanlar 2018 Üniversitesi yerleştirme puanlarına göre elde edilmiş olup 2019 YKS ve TYT’ye girip tercih yapacaklar bu puanları göz önünde bulundurmalılar .

2018 2019 Tekstil Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralaması :

Üniversite Adı Yıl Fakülte Bölüm Puan Türü Genel Kont. En Küçük Puan
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği SAY 60 248.99266
BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği SAY 75 248.28999
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği SAY 60 249.00581
EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği SAY 80 248.30745
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği (İngilizce) SAY 15 256.86031
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği (%75İndirimli) SAY 13 252.60783
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği (Burslu) SAY 2 277.94143
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018 Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi TekstilMühendisliği (İngilizce) SAY 60 348.87287
MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) 2018 Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği SAY 45 280.37081
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ (DENİZLİ) 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği SAY 20 249.25623
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ (ISPARTA) 2018 Mühendislik Fakültesi TekstilMühendisliği SAY 40
TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 2018 Çorlu Mühendislik Fakültesi TekstilMühendisliği SAY 60 249.81488
UŞAK ÜNİVERSİTESİ 2018 Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği SAY 10

Tekstil Mühendisliği Bölümü Taban Puanları 2018 2019, Tekstil Mühendisliği Başarı Sırası sıralaması 2018 2019, Tekstil Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler, Tekstil Mühendisliği Puanı 2018, Tekstil Mühendisliği Puan Türü, Tekstil Mühendisliği Hangi Üniversitelerde Var, Tekstil Mühendisliği Kontenjanları 2018 2019 1. Öğretim 2. İkinci Öğretim
Tekstil Mühendisliği Bölümü Hakkında Bilgi Almak İçin Buraya Tıklayın

Tekstil Mühendisliği Bölümünü Seçmeyi mi Düşünüyorsunuz? Bu Bölüm Hakkında Görüşlerinizi Bizlerle Hemen Paylaşabilirsiniz. Aşağıdaki Yorum Kutucuğunu Kullanarak yorumlarınızı hemen yazın.

55 yorum

  1. Saçma sapan bir sürü yorum yapılmış. pek çok insanın niteliksiz birer mühendis olduğu aşikar. Ben Ege Tekstil Müh mezunuyum. 2 defa hibeli olarak erasmus yaptım ingilizcem ve almancam var kendim eleyerek başvuru gerçekleştirdim hepsinden de olumlu dönüşler aldım. Kısacası ne öğrendiğiniz ne kadar ilgili olduğunuzla ilişkilidir. Siz mesleğinizi sevip sahiplenmezseniz ne okursanız okuyun hangi işte çalışırsanız çalışın boş. Evet tekstil sektörüne yatırım diğer sektorlere kıyasla belki daha az veya daha çok çabalamanız gerek. Maaşınız hemen artmıyor ki günümüz şartlarında Türkiyede belli kesim dışında kimse parayı kırmıyor. Ne polyanna olmaya gerek var ne de pesimist. Ülkenin ihracatını ve diğer sektörlerle işbirliği sağlayan en büyük sektörlerden biridir tekstil sektörü. Artan yatırımlarla birlikte “kalifiye” tekstil mühendisine olan ihtiyaç da artacaktır. Dikkat ederseniz kalifiye dedim ne yazık kı pek çok kişi okumuş olmak için okuyor ve iş bulamayınca oraya buraya b*k atıyor. Kendinizi geliştirin arkadaşlar yoksa hangi meslek grubunda olursanız olun tercih edilemezsiniz…

  2. herkes yazmayın demiş de, İTÜ tutuyorsa yazabilirsiniz. İş imkanı oldukça var; fabrikalarda değil firmaların ofislerinde. Kapış kapış gidiyor öğrenciler :D h&m, trendyol, waikiki, defacto gibi firmalara..
    not: itü dışında yazmayın, üniversitenin bir ismi olduğu ve %100 ingilizce bölüm olduğu için İTÜ öğrencileri iş ararken oldukça avantajlı oluyor.
    not2: tekstil fabrikaları maalesef insanlık dışı ortamlar, uzak durunuz.
    not3: bölümü yazmadan önce, o üniversitedeki o bölümden mezun olmuş kişilerle-öğrencilerle konuşun. 250bin sıra ile alan X üni.deki biri iş yok dedi diye 70bin sıra ile alan itü yü yakmayın :)

  3. Arkadaslar düşman başına diyorum bu bölüm bes para etmez biz de okurken astronomik parlardan bahsediyorlardi hikaye inanmayin sizin gini binlerce adam var hocalar bolume ogrenci gelsin diyebiralara yaziyorlar inamayin inanmayin inanmayin iş bulamazsınız piyasa berbat bulursan da asgari ucret

  4. Arkadaşlar 12 yıllık tekstil muhendisiyim ingilizce ve almancayi çeviri yapacak düzeyde biliyorum mesleğin dezavantajlari nedir derseniz her zaman mesai yaparsınız gece hafta sonu veya geceyarısı aranirsiniz bazen fabrikadan çıkamazsınız astronomik paralari bize de soyluyorlardi hocalariniza inanmayın yalan söylüyorlar astronomik para hayali kurmayin patronlar aptal değil bir is ilani verdik 457 tekstil muhendisi başvurdu yani alternatif çok kimseye 20 bin 30 bin vermezler tekstil fabrikalarinda tekstil muhendisinden çok ziraatci kimyaci atanmamis ogretmen vs çalışır yani tekstil fabrikada çalışılarak öğrenilir muhendis olmaniz size vir avantaj sağlamaz işi öğrenmeniz 5 yıldır ondan sonra maasiniz duzelir tabi 10 bin falan olmaz gunumuz kosullarinda 3000-4000 arası çok fazla hayale kapılmayın hocalar abartir inanmayin madem bu is bu kadar iyi hocalar neden fabrikalarda çalışmıyor düşünün tum piyasalari biliyorum usak gibi maraş gibi yerlerde okuyacaksınız hiç okumayın 3 universite var ege itu uludağ gerisi hikaye okuyacaksaniz buralarda okuyun ingilizceyi cok iyi ogrenin ikinci dil mutlaka gerekli almanca italyanca ispanyolca ikinci dil şart dil ogrenmeyecekseniz hiç okumayin iş bulamazsiniz veya bulsanız da asgari ucrete yakin paralarla yillarca çalışırsınız çok çalışmanız gerekir ise girdikten sonra da tekstil çalışmalısınız devlette kadro yok tek şans ozel sektör bir de bölüm popüler olunca heryerde açıldı enflasyon oldu son söz tavsiye etmem saygilar

  5. Bende Kahramanmaraş mezuyum . Lütfen tekstil mühendisi ligi kesinlikle yazmayayin.Okumasi çok zor.Çalişma sartlari hic yok . Daha doğrusu iş yok.Çok pismanim. İmza yetkisi olan bir mmühendislik dali okuyun.

  6. Arkadaslar bu söylenen pollyannaciliga inanmayin. Sınıf arkadaslarimdan heo geri bildirim aliyorum hep. 7. Yil sonu itibarıyle terzilik yapanlarda var issiz evde oturanda ve büyük bir kısmı memur oldular. 4001 herhangi bir lisans koduyla. Ya da açıktan işletme diploması alarak. Ben burda yazıyorum çünkü yeni nesil bizim çektiğimiz sıkıntıları çekmesin. Yazılanları okudum. Sanki niteliksiz iseniz para kazanamazsiniz donanimli iseniz sanki fablar kuyruga girecek gibi bir intiba var. Çok iyi dil.bilen arkadaslarda issiz kaldi. Ve bu insanlar 35 binlerde üniversite kazanan zeki insanlar. Sektör hiç birsey vaadetmiyor. Köşeleri kapanlar kapmış. Ben hammallik teklif eden firmalarda gördüm depoculuk ta. Kesinlik le gidin görüşün firmalar ile. Çoğu nun mühendis bile calistirmadigini göreceksiniz. Çünkü tekstil muhendisinin imza yetkisi yok ve alınması için de herhangi bir çaba harcanmamis. Kısacası arkadaslar bölüm yillar yılı tip puanindan baslayarak kan kaybetmiş ve 2 yilligin bile neredeyse altına düşmüş. Mezunlarindan feedback almayan..sanki hersey güllük gulistanlik gibi lanse edilen bir bölüm. Size en iyi tavsiyem lise düzeyi bile olsa girin kpss ye memur olup atanin. O yok iyiyseniz bilmem ne olur laflarina kanmayin ne zeki adamlari sektör bozuk para gibi harcadi.clark kent bile olsaniz en fazla 5 sene dayanir. Ve yolun sonunda tükenir siniz. Saygilar dilerim.

  7. Merhabalar.Öncelikle tüm tekstil çalışanlarına ve öğrencilerine kolaylıklar diliyorum.Bende tekstil mühendisiyim ve bu sene Ege’de bölüm birinci fakülte düzeyinde ise ilk 10’da bölümümden mezun oldum.Türkiye kriz öncesi Tekstil anlamında çok güzel ve hacimli bir potansiyele sahipti.Ancak krizden sonra piyasa biraz daha uzak doğu ülkelerine kaydı.Şu anda Tekstil piyasası toparlanma aşamasında.Yaklaşık 40 yıldır aile olarak Tekstil sektörünün içerisindeyiz.Sektör içersinde zihni çalıştırıp çok çok iyi paralar elde ediliyor.Ancak firma sahibi olmayan tekstil mühendisleri için biraz sıkıntı mevcut.Tabi ki buda kişinin donanımına bağlı.Eğer kişi İngilizce,Almanca ve hatta 3.dil olarak Çince bilirse alacağı maaşın hattı hesabı olmaz.Bunların dışında derslere çok iyi hakim olmak,bilgisayar programlarını üst düzeyde öğrenmek ve uygulamak,özellikle Ege gibi okullarda hocaların tecrübelerinden faydalanmak bu noktada çok önemli.İnanır mısınız bilmiyorum ama şu anda Menderes Tekstil gibi makro tekstil firmalarında 30.000 lira hatta 40.000 liraya kadar maaş alan mühendisler var.Biz bu tarz işletmeleri elimizden geldiğince ziyaret ediyoruz ve inanınki ortamları çalışma şartları gerçekten çok güzel.Ancak işe şu yönlerden bakarsak durumun vahimliğini herkes anlayacaktır.Bir Tekstil Mühendisi düşüncelim.İngilizce bilmeyen, ikinci veya üçüncü dile hakim olmayan,okulunu lay lay lom geçirmiş,kendini sadece sosyal medya gibi saçma sapan ortamlarda geliştirmiş,alanında uzmanlaşmamış ve sonuç itibariyle sadece bölümünü zor bela bitirmiş bir mühendisin alacağı maaş taş patlasa 1700 lira ile 2600 lira arasında olur.Para mı para.Geçinilir mi?Eh işte.Sonuç itibariyle her işte olduğu gibi bu işte de her şey kişiye bağlıdır.En tepe de olan,en iyi donanımlı,en bilgili ve mesleğine en aşık olan kişi bu mesleğin nasıl bir meslek olduğunu çok iyi anlayacaktır.Bu bölümü okuyacak arkadaşlara yazacaklarım bunlar.Umarım herkes emeğinin karşılığını alır.Win win diyorum ve sözümü noktalıyorum.
    YOKİS|61

  8. Bu bölüm belli bir dönemden sonra düşük puanla öğrenci aldı. Emin olun tip fakültesi de düşük puanla öğrenci alsın ve 3 yıl sonra aynı mesajlar olur .

    Ben bu piyasada çalışan kendini geliştirmiş insanların minimum 6-7000 alacağını düşünüyorum türkiye koşullarında güzel para. Kendini mühendis görürsen seni mühendis görürler

    Kendini hesaba almazsan, seni de kimse hesaba almaz.

    Ne kadar ekmek o kadar köfte. Ekmek yok köfte yok.

    Meslek güzel

    Kendine güvenen tercih etmeli.
    Güvenmeyenler. Zaten bırak tekstili hicbir mühendisliğe gitmesinler

  9. Bende bir zamanlar Tekstil mühendisiydim Gaziantep ‘te bir halı firmasında maaşım 875 Tl 2009 mezunu askerlik sonrası girdim,Üniversite eğitim dilim İngilizceydi üstelik,kendi memleketimde dokuma işçisi adamdan az maaş alıyordum inanmayın sizi müdür şef yapacam diyenlere ki ben en başından beri inanmamıştım bu sebepten 8 ay sonra polisliği kazanarak bıraktım tüm emeklerim ,bir diploma olarak ve de teşkilat içerisinde anlam verilemeyen ne alaka durumuyla geçiyor nasıl yani mühendis misin sorusu hep bana sorulacak :) demem o ki Türkiye şartlarında asgari ücretli bir işçiyle aynı olursunuz demedi demeyin ve istifa edip helalleşmeye giderken Patron sizi bu arkadaş kim diye soracakkkk?

  10. Ben bazı arkadaşları anlamadım, yok tekstil bitiyor, yok efendim bu bölümde okuyanlara yazık, yok çok çalıştırıyorlar. Bakın arkadaşlar, yaklaşık 10 yıldır sektörde tekstil mühendisliği yapan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki dünyada hiçbir meslekte kimseye oturduğu yerden para vermezler. çalışacaksınız, hele yeni başlamışken o en dinç en dinamik zamanlarınızda daha çok çalışacaksınız. 2. dünya savaşından sonra Almanya 1 günde kurulmadı, başlarda zorlanacaksınız, yorulacaksınız, hatta belki az para alacaksınız. ama şurası kesin ki siz mesleğinizde ilerlemek isteyip te çalışırsanız belirli bir süre sonunda maddi anlamda gayet tatmin edici şartlarda çalışabilirsiniz. ama unutmayın, emeksiz yemek olmaz. öyle ben bişey yapmam mühendisim diyip te salt bilgisayar işlerinde boğulup kendini geliştirmez bildiğiniz iki tane prosesle mühendislik yapmaya çalışırsanız tekstil tabi ki kötü bir iş kolu gibi gözükür. önemli olan ne iş yaptığınız değil, önemli olan işinizi nasıl yaptığınızdır arkadaşlar, hepinize iyi çalışmalar ve başarılar dilerim.

  11. Ben marmara üniversitesi tekstil mühendisliği istiyordum mtok sansimda vardı ama galiba mtok üzerinden olan 225 puanlık marmara unievertesi tekstil mühendisliği kaldirilmis yardımci olurmsnz acilen

  12. Maraş piyasasını çok iyi biliyorum en acımasız piyasa orasıdır,bir hocamız şöyle derdi ; orada sizin ruhunuzu sömürürler , yine de orada çalışmak zorunda kaldım, tekstil mühendisi 10 yıllık tecribe artı İngilizce taş patlasın en kralının maaşı 4000 tl yi geçmez

  13. Arkdaşlar 15 yıllık tekstil mühendisiyim, aralıksız çalıştım, tekstil çok streslidir,devamlı mesai yaparsınız,pazar günü bile çalışmak zorunda kalabilirsiniz,tekstil mühendisi olarak firmalarda herhangi ayrıcalığınız olmaz,çok büyük paraların hayalini kurmayın, iş bulursanız geçinirsiniz,çok iyi derecede İngilizce bilmeniz gerekmektedir,çok emek isteyen bir meslektir,tekstil mühendisi çalıştırmayan bir çok fabrika biliyorum,asgari ücretle başlarsınız patronun vicdanına göre yıllarca asgari ücrete çalışabilirsiniz,tavsiye edermisiniz derseniz kesinlikle etmem

  14. Tekstil mühendisliği daha önceki senelerde çok iyi bölümdü ve iş olanağı vardı.Şu an çok farklı Tekstil Mühendisliğine çok talep yok ve işe ilk başladığınızda düşük maasla çalışabiliyorsunuz.Hatta gece gündüz çalıştırılabiliyorsunuz.Bence iyi bölüm değil.

  15. Meraba.Bende lise son sinif öğrencisiyim.giyim uretim okuyoru.tekstil bölümü hic bir zaman bitmez sadece maliyet olarak azalma olur.Maaslara gelincede kimse ilk girdigi zaman 8 bin falan alamaz tabiki askeri ucretle yada ikibin tl ile ise girilir zaman gecince maaşlar yukselir

  16. arkadaşlar kesinlikle tekstil muhendisliği yaazmayın 5 yıldır tekstil muhendisi olarak calışıyorum. Gece gunduz calışmanız, yabancı dil öğrenmeniz ve cok sabırlı olmanız gerekli bu kadar emek veripte bir ınsaat muh olsaydım maasım suankinin 10 katı olurdu sanırım. ve üzülerek soyluyorum 10 yıl sonra turkiyede tekstil uretimi kalmaz uretim ucuz işcinin oldugu ulkelere kayıyor. size tavsiyem imza yetkisi olan bir muhendislik okumanız. gıda muhendisliği veya insaat muh.

  17. Arkadaşlar boşuna tekstil mühendisliği okumayın ilk olarak iş bulabilmeniz için iyi bir Üniversiteden çok iyi bir dereceyle mezun olmalısınız ve yabancı dil olarakta en az iki tane şart sadece İngilizce yetmiyor yani.tamam hayal edemeyeceğiniz maaşlarda çalışan mühendislerde var ama hepside yıllarını vermiş kişiler ve tekstil mühendisliğinin ilk mezunlarından.ben Pamukkale üniversitesinde tekstil mühendisliği okuyordum ikinci yılımda bıraktım şuan tekrar hazırlanıyorum.sakın mühendis olacağım diye gaza gelipte tercih yapmayın.okuması kolay falan diyenlerede inanmayın sonuçta mühendislik bölümü sadece matematik ve kimya kafayı yemenize yeterli

  18. merhaba ben kahramanmaraştan tekstil meslek lisesinde okuyorum ve son yılım üniversitede tekstil okumalımıyım bilmiyorum çünkü bu bölümü pek sevdigim söylenemez makina mühendisligi istiyorum ne yapmalıyım sizce…

  19. hayatım da tekstil mühendisi kadar rahat bir mühendis görmedim yeterki işinizi sevin yapın cok karlı bi iş tutunmayı bilene tanıdıklarım var bi çok bunların bir kaçı 8binden asagı maas almıyolar ve hallerinden memnunlar cunki işlerini saglam yapıyolar

  20. bence tekstil bu kadarda kötü bir meslek değil önemli olan o mesleği sevmeniz ilk başlarda çok sıkıcı gelebilir işi kavramak gerek ama eğer bir tekstil mühendisi iseniz ve yabancı diliniz varsa emin olun özel sektör de önemli bir yere sahipsinizdir ben bir meslek lisesi öğrencisiyim ve tekstil alanındaki işyerlerine gidip kendi gözlerimle görüyorum mühendis olanlar sıradan işçi gibi çalışmıyolar kendilerine ait bir makamları elbet oluyor bence güzel bir meslek

  21. tekstil mühendisligi yazanlara üzülüyorum ünüversitelere gidip çocokları tekstilden yol yakınken vazgeçirmak istiyorum tekstil mühendisi çocuğu olan bir veliyim çok acı cekiyorum bütün hayatımız mahvoldu kızımın çabaları puanı boşa gitti keşke makina mühendisliği tercih etseydik artık mutlu olmam imkansız tekstil yazısını nerde görsem hastalanıyorum lütfen tekstil yazmayın ne şartlarda emek veriliyor emegimize yazık tekstili biz ikinci sınıfta değiştiricektik hocalarından birine sorduk biz samimi sorduk o bizi yanlış yönlendirdi bırakmayın dedi allahından bulsun tekstil yazanın okul bitince içine ateş düşer daha az puanla makinaya giren daha sanslıdır kızıma ben sebeb oldum ve çok üzgünüm yeni yazanları kurtarmak istiyorum okuldaki hocalara inanmayın onlar kendilerini düşünüyor kimse yazmazsa hocalar ne yapacak kendiler çocuklarına yazdırmıyorlar

  22. tekstil mühendisli gi yazanlara üzülüyorum ünüversitelere gidip çocokları tekstilden yol yakınken vazgeçirmak istiyorum tekstil mühendisi çocuğu olan bir veliyim çok acı cekiyorum bütün hayatımız mahvoldu kızımın çabaları puanı boşa gitti keşke makina mühendisliği tercih etseydik artık mutlu olmam imkansız tekstil yazısını nerde görsem hastalanıyorum lütfen tekstil yazmayın ne şartlarda emek veriliyor emegimize yazık tekstili biz ikinci sınıfta değiştiricektik hocalarından birine sorduk biz samimi sorduk o bizi yanlış yönlendirdi bırakmayın dedi allahından bulsun tekstil yazanın okul bitince içine ateş düşer daha az puanla makinaya giren daha sanslıdır kızıma ben sebeb oldum ve çok üzgünüm yeni yazanları kurtarmak istiyorum okuldaki hocalara inanmayın onlar kendilerini düşünüyor kimse yazmazsa hocalar ne yapacak kendiler çocuklarına yazdırmıyorlar

    • Daha az puanla makinaya girmek mi? Komik olmayın lütfen. Makine mühendisliğinin daha az puanla aldığını nerden çıkardınız? . Makine Mühendisliğine giden tabii ki daha şanslıdır.

      • hasan bayan doğru söylüyor 8 9 yıl önce tekstil mühendisliğinin puanları makina mühendislerin puanlarını geçiyordu. çin işin içine girdi avrupa kota getirdi puanlar geriledi. yanlış söylemiyor yani zamanında olan şeyler bunlar.

    • 10 yıllık bir tekstil mühendisi olarak kesinlikle tavsiye etmem
      yıllarca çok küçük paralara geceli gündüzlü çalışırsınız iş bulabilirseniz
      pişman olursunuz

      • 100’den fazla tekstil mühendisi tanıyorum ve hepsi de on numara yerlerde hayat onlara güzelve çok mutlular. 8 binden tutun 27 bin liraya kadar maaş alanını gördüm. Bu kadar maaş olur mu demeyin Kahramanmaraş’ta yaşayan arkadaşlar varsa eğere matesa, kıpaş, mem tekstil, ÇMS, Balsuyu, Arsan ve daha bir çok fabrikada yüzlerce tekstil mühendisi var firma isimleri veriyorum inanmayan burda tekstil mühendisliğini karalayan insanlar gidip oralardan öğrenebilirler.

        • MARAS TA O KADAR ASLA VERMIYORLAR YAZDIGINIZ FIRMALARIN HEPSINIDE BILIYRM 3 YIL MARAS TA CALISTIM ISI BIRAKTIM SONUNDA 900TL YE MUHENDS CALISTRMAYA CALISIYORLAR.MESLEGIMI SEVIYORUM FAKAT UCRETLER COK KOTU.SADECE HEDEF OLARAK MÜHENDS OLUYORSUNUZ MADDI OLARAK DEGIL.

        • kargalar güler :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) inanmayın gençler bizde böylelerine inandık sektöre girdik. hamallık bile teklif eden oldu. 27 bin miş

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.