TBMM’nin Açılışı ve Önemi Kısaca

Aşağıda TBMM’nin açılışı ve önemi kısaca olarak ele alacağız.

Milli Mücadele yılları savaş sonrası yıllar olarak Anadolu halkının direnişe geçtiği ve vatan topraklarını müdafaa etmek adına eli silah tutan herkesin düşmana karşı cephe aldığı bir dönem olmuştur. Milli Mücadele dönemi askerlerin ve generallerin Anadolu’ya çıkmasıyla başlamıştır.

19 Mayıs 1919 tarihinde de Mustafa Kemal Samsun’a çıkış yapmıştır. Havza toplantısının ardından Amasya Görüşmeleri ve genelgesinin yayımlanması gerçekleşmiştir. Milli Mücadele’nin gerekliliği ve halkın örgütlenmesi gerektiği ortaya konmuştur.

Mustafa Kemal, Sivas’ta ve Erzurum’da kongreler düzenlemiştir. Bu kongrelerde manda ve himayeyi asla kabul etmeyeceklerini ve mil egemenlik için vatanın bölünmez bütünlüğünü savunacaklarını dile getirmişlerdir. Ardından Mustafa Kemal ve arkadaşları Ankara’ya geçiş yapmışlardır.

Ankara’da 23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Ardından Ankara Hükümeti çalışmalarına başlamıştır. Meclisin açılmasıyla beraber Ankara Hükümeti siyasi alanda kendini göstermeye başlamış ve cephelerde zaferlerin kazanılması ve antlaşmaların yapılmasıyla siyasi üstünlük de elde etmeye başlamıştır.

Saltanatın ilga edilmesi ve cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ve devamında meclisin çalışmalarına devam etmesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni adıyla faaliyetlerine devam etmiştir. Siyasi gücün oluşması ve başarıların kazanılması yoluyla meclisin önemi daha da artmıştır. Böylece Türkiye’de daha güçlü laik, sosyal, demokratik ve hukuk devleti olmayı da başarmıştır.

TBMM’nin Açılışı ve Önemi Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.