Aşağıda sömürgecilik ve küresel kapitalizm arasındaki ilişkinin sosyal ve ekonomik hayata etkileri nelerdir kısaca olarak ele alacağız.
Günümüz dünyasında sömürgecilik faaliyetleri ve kapitalizm yaptırımları bir arada olarak toplumların yönetilmesinde etkili olmaktadır. Sömürgecilik faaliyetleri, bir devletin kaynaklarının başka bir devlet tarafından ele geçirilmesi ve tasarruf ve mülk hakkının elde edilmesi anlamına gelmektedir. Kapitalizm ise paranın harcanmasına yönelik bir işlevsellik olarak ortaya konmuştur.
Sömürgecilik faaliyetleri ve küresel kapitalizm çarkları arasındaki ilişki nedeniyle sosyal olarak insanların temel sorunlar yaşadığı bilinmektedir. Sömürülen ve tüketimin dayatıldığı toplumlarda kültür emperyalizminin gerçekleşmesi ve bunun da dejenerasyona neden olması söz konusu olmaktadır.
Kaynakları sömürülen toplumlar fakirleşir. Fakirleşen toplumlar da dışa bağımlı hale gelir. Dışa bağımlı olan toplumların kendi kendilerini yönetmeleri, özgür ve bağımsız olmaları imkansız hale gelir. Bu da toplumların ekonomik gücünü kaybetmesine bağlı olarak hukuk, sosyal, idari, siyasi güçlerinin de zayıflaması anlamına gelmektedir.
Küresel kapitalizm ve sömürgecilik arasındaki ilişki, sermayenin güç olarak kullanılması ve ham madde ve kaynak ihtiyacının ikinci ve üçüncü ülkelerden sağlanıp tekrar pazarlanması yoluyla meydana gelmektedir. Bu da sosyal, hukuki, ekonomik, siyasi, kültürel sorunları beraberinde getirerek toplumların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu nedene sömürgecilik ve küresel kapitalizm faaliyetleri zararlı görülmektedir.
Sömürgecilik ve Küresel Kapitalizm Arasındaki İlişkinin Sosyal ve Ekonomik Hayata Etkileri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz