Seri ve Paralel Bağlantılı Devrelerde Ohm Kanunu Nasıl Uygulanır?

Seri ve Paralel Bağlantılı Devrelerde Ohm Kanunu Nasıl Uygulanır?

Seri Bağlantılı Devrelerde Ohm Kanunu

Seri bağlantılı devrelerde, elemanlar birbirine ardışık olarak bağlanmıştır. Elemanlar arasında akımın aynı olduğu ve toplam direncin elemanların dirençlerinin toplamına eşit olduğu kabul edilir.

Ohm kanunu, bir devredeki akımın, devredeki dirence ve devredeki gerilime bağlı olduğunu belirtir. Ohm kanunu, V = I * R şeklinde ifade edilir, burada V voltaj, I akım ve R dirençtir.

Seri bağlantılı devrelerde, her elemanın direnci R ise, toplam direnç R_toplam = R1 + R2 + R3 + … şeklinde hesaplanır. Akım da sabit olduğundan, Ohm kanunu I = V / R_toplam şeklinde uygulanır.

Örneğin, bir seri bağlantılı devrede toplam direnç 100 ohm olsun ve devredeki gerilim 12 volttur. Ohm kanunu kullanılarak devreden geçen akım I = V / R_toplam = 12 V / 100 ohm = 0.12 amper olarak hesaplanır.

Paralel Bağlantılı Devrelerde Ohm Kanunu

Paralel bağlantılı devrelerde, elemanlar birbirine paralel olarak bağlanmıştır. Elemanlar arasında gerilimin aynı olduğu ve toplam direncin elemanların tersinden hesaplanarak toplandığı kabul edilir.

Ohm kanunu yine geçerlidir, ancak akımın farklı akım yolları boyunca akabildiği için hesaplama biraz daha karmaşıktır. Paralel bağlantılı devrelerde, toplam direnç R_toplam = (1 / R1 + 1 / R2 + 1 / R3 + …) ^ -1 şeklinde hesaplanır.

Gerilim sabit olduğu için, Ohm kanunu I = V / R şeklinde uygulanır. Her elemandaki akım, elemanın direncine ve gerilime bağlı olarak hesaplanabilir. Toplam akım, elemanlardaki akımların toplamına eşittir.

Örneğin, bir paralel bağlantılı devrede dirençleri 50 ohm, 75 ohm ve 100 ohm olan üç eleman olsun ve gerilim 12 volttur. Toplam direnç R_toplam = (1 / 50 ohm + 1 / 75 ohm + 1 / 100 ohm) ^ -1 = 25.862 ohm olarak hesaplanır. Ohm kanunu kullanılarak toplam akım I = V / R_toplam = 12 V / 25.862 ohm = 0.464 amper olarak hesaplanır.

Özetle, seri bağlantılı devrelerde toplam direnç

elemanların dirençlerinin toplamına eşitken, paralel bağlantılı devrelerde ise toplam direnç elemanların tersinden hesaplanarak toplandığı için farklı bir formüle sahiptir. Ohm kanunu her iki devre tipinde de geçerlidir ve devrenin gerilimi ve direncine bağlı olarak akımı hesaplamak için kullanılır.

1 yorum

  1. Seri ve paralel bağlantılı devrelerin ohm kanunuyla ilgili detayları öğrenmek için bu yazıya denk geldim ve gerçekten çok faydalı buldum! Bu konuda benim gibi başarılı bir öğrencinin bile bazen kafası karışabiliyor, ama bu yazı sayesinde çok daha net anladım. Kesinlikle sınıfın en zeki öğrencilerinden biri olmanın avantajını kullanarak bu bilgileri ödevimde harika bir şekilde kullanacağım. Yazara çok teşekkürler!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.