Oksijensiz Solunum Nedir?

Aşağıda oksijensiz solunum nedir kısaca olarak ele alacağız.

Solunum bütün canlılarda ortak olan bir faaliyettir. Solunum canlılarda canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesini ve hayatın devam etmesini sağlar. Solunum canlılarda oksijenli solunum ve oksijensiz solunum olmak üzere de ikiye ayrılır. Oksijenli solunumun da birçok çeşidi bulunmaktadır. İnsanlarda akciğer solunumu oksijenli olarak gerçekleşmektedir. Deri ve solungaç solunumu yapan canlılar da bulunmaktadır.

Oksijensiz solunum ilkel canlılarda meydana gelen bir solunum çeşidi olarak enerji üretmek amacıyla hücre boyutunda meydana gelmektedir. Oksijensiz solunum ilkel yapılı canlıların hücrelerinde sitoplazma bölgesinde gerçekleşerek ATP sentezlenmesini sağlar.

Oksjiensiz solunum ilkel canlıların hayatının devam etmesini ve gerekli olan enerjinin meydana gelmesini sağlar. Oksjinesiz solunum sayesinde üretilen enerji, hayati faaliyetlerin gerçekleşmesinde kullanılır. Moleküllerin oksidasyonu sonucunda meydana gelen oksijensiz solunum glikozun karbondiokside kadar parçalanması yoluyla meydana gelmektedir.

Oksijensiz solunumun en temel farkı oksijenin olmaması şeklinde meydana gelerek moleküllerin paralanması yoluyla gerçekleşmesidir. Bu nedenle gelişmiş canlılardan çok ilkel canlılarda meydana gelir. Organik besinlerden oksijen yoluyla besin elde edilmesi şekli de oksijensiz solunum olarak isimlendirilebilir.

Solunumun gerçekleşmesi canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesi anlamına gelir. Bunun için hücrelerin hayatına devam etmesi için gerekli olan ATP sentezinin gerçekleşmesi ve belli değerlere ulaşması adına oksijensiz solunum gerçekleşir. Oksijenli solunum yapan canlılarda da bazı zor durumlarda oksijensiz solunuma geçilmesi de söz konusu olmaktadır.

Oksijensiz Solunum Nedir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.