Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan Hemen Sonra Yurdun İşgale Uğraması Üzerine Padişah ve Osmanlı Hükümetinin Tutumunun Ne Olduğunu Açıklayınız.

Aşağıda Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan hemen sonra yurdun işgale uğraması üzerine Padişah ve Osmanlı Hükümetinin tutumunun ne olduğunu açıklayınız kısaca olarak ele alacağız.

Mondros Ateşkes Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan bir ateşkes antlaşması olarak tarihe geçmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşması’nda yurdun işgale uğramasına neden olan Wilson İlkeleri de antlaşmaya dahil edilmiştir. Bu sebeple yurdun dört bir yanı düşmanların tasallutu altında kalmıştır.

Bütün bunların karşısında Mondros Ateşkes Antlaşmasından hemen sonra yurdun işgale uğraması üzerine padişah ve Osmanlı Hükümeti de işgallerin durması için Milli Mücadele başlaması gerektiğine kani olarak Mustafa Kemal’i Samsun’a göndermeyi tercih etmiştir. Mustafa Kemal de işgal hareketlerine karşı ulusal kongreler düzenleyip Ankara Hükümeti’ni kurarak Osmanlı Hükümeti’ne ve işgalcilere karşı gelmiştir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.