Kast Sistemi Nedir Kısaca

Kast Sistemi Nedir Kısaca:

Kast sistemi, Hindistan’da yaygın olan ve toplumu sosyal ve ekonomik açıdan sınıflandıran, binlerce yıllık bir sistemdir. Kast, bir kişinin sosyal ve mesleki statüsünü belirleyen, doğuştan gelen ve değiştirilemez bir sınıf olarak kabul edilir. Kast sistemi, esas olarak dört ana gruba ayrılır, ancak zamanla bu gruplar daha da ayrışarak alt kastlara ve jati adı verilen topluluklara dönüşmüştür.

Kast sistemi, dört ana kasttan oluşur:

  1. Brahmanlar: Din adamları ve öğretmenler olarak kabul edilirler. Kast sisteminin en üstündeki grupturlar ve Hinduizm’de dini ritüelleri yürütme ve öğretme sorumluluğuna sahiptirler.
  2. Kşatriyalar: Savaşçılar ve yöneticilerdir. Krallar, prensler ve askeri liderler bu kast içerisindedir.
  3. Vaişyalar: Çiftçiler, tüccarlar ve zanaatkârlar gibi üretici ve ticari sınıflar bu kasta dahildir.
  4. Şudralar: Hizmetkarlar ve işçiler bu kastın üyeleridir. Toplumun en alt tabakasını oluştururlar ve diğer kastlara hizmet etmekle yükümlüdürler.Kast sistemi zamanla daha karmaşık hale gelmiştir ve sayısız alt kast ve jati (topluluk) oluşmuştur. Jati, kişinin doğduğu aile ve meslek grubunu temsil eder ve evlilikler genellikle aynı jati içerisinde gerçekleşir.

    Kast sistemi dışında kalan ve toplumun en altında yer alan bir grup daha bulunur: Dalitler. Bu grup, “dokunulmazlar” olarak adlandırılır ve toplumda aşağılanan ve dışlanan bir konumdadırlar. Dalitler, temizlik işleri ve diğer kirlenmiş olarak görülen işlerde çalıştırılırlar.

    1. yüzyılın ortalarından itibaren, Hindistan hükümeti kast sistemini ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atmıştır. Anayasada kast temelli ayrımcılık yasaklanmış ve eğitim, istihdam ve siyaset alanlarında pozitif ayrımcılık politikaları uygulanmıştır. Bununla birlikte, kast sistemi hala toplumda derin kökleri olan bir yapıdır ve özellikle kırsal bölgelerde etkisini sürdürmektedir. Kast temelli ayrımcılık ve eşitsizlik, Hindistan’da hâlâ önemli sosyal ve ekonomik sorunlardan biridir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.