Irak-Bağdat Coğrafyasındaki İslam İzleri Nelerdir?

Aşağıda Irak-Bağdat coğrafyasındaki İslam izleri nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Irak, bir vilayet olarak en kadim İslam bölgelerinden biridir. Bu bölgede Bağdat isimli bir de şehir bulunmaktadır. Bağdat İslam’ın en kadim şehirlerinden biri olarak bilinmektedir. Farsça olan Bağdat ismi, Allah tarafından verilen anlamına gelmektedir. Bu bakımdan Bağdat coğrafyası ve kadim tarihiyle en önemli şehirlerden biridir.

Bağdat’ta Selçuklu ve Osmanlı izlerine de rastlanmaktadır. 11. yüzyıl başlarında Selçuklu mimari izlerine rastlanan bir yer olarak Bağdat, İslam kültür değerlerine sahip olarak Hilafet’in de başkenti olmuştur. Birçok alim, müderris, mühendis ve devlet adamının yetiştiği dönemin en büyük üniversitelerinin kurulduğu coğrafya olmuştur.

Bağdat uzun yıllar İslam’ın yaşanan en merkezi noktalarından ve başkent olarak kabul edilen bir şehir olup siyasi, idari, kültürel ve dini bir şehir olma özelliğine sahip olmuştur. 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından fetholunmuştur. Osmanlı topraklarına dahil olan Bağdat gelişimini sürdürmüştür.

Bağdat, Hicaz topraklarının en önemli şehirlerinden biri olarak İslam beldesi olarak da kabul edilmeye devam etmiştir. Şam, Bağdat, Mekke, Medine, Kudüs en önemli İslam şehirleri olarak İslam’ın yayılmasında ve gelişmesinde etkili olmuştur.

İslam eserleri, İslam ilimleri bakımından kurulan okulların toplum ve birey hayatında önemli açılımların yaşanmasına neden olan gelişmeler Bağdat sayesinde yaşanmaya devam etmiştir.

Irak-Bağdat Coğrafyasındaki İslam İzleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.