Elektriği İleten ve İletmeyen Maddeler Nelerdir? Örnekler

Elektriği ileten ve iletmeyen maddeleri İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını görsel malzemelerle destekleyerek bir poster sunusu hazırlayınız.

Elektrik depolanan, aktarılabilen bir enerjidir. Elektrik enerjisinin aktarılmasında maddelerin serbest elektronlara sahip olması gerekir. Serbest elektronlar üzerinde kendine yol bulan elektrik maddeler üzerinde iletilerek yol alır. Elektriği İleten ve İletmeyen Maddeler Nelerdir?

Elektrik günlük hayatımızda keşfedildiği günden itibaren kullandığımız bir varlıktır. Elektrik sosyal ihtiyaçlarımızın karşılanmasında da gereklidir. Sanayileşmenin artması, bilim ve tekniğin gelişmesi, bilişimin yaygınlaşması, internet ağlarının oluşması elektrik enerjisinin dünyadaki kullanımını arttırmıştır.

Elektrik enerjisi elde etmek için birçok doğal enerji kaynaklarından yararlanılmaktadır. Yeraltı ve yerüstü doğal enerji kaynaklarının potansiyel enerjisi, kinetik enerjiye çevrilerek elektrik enerjisi olarak da depolanmaktadır. Elektrik enerjisine olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.

Elektriği ileten maddelere iletken maddeler denir. İletken maddelerde serbest elektron sayısı fazladır. Böylece elektrik ilerleyebilecek bir yol bulabilir.

Elektriği İleten ve İletmeyen Maddelere Örnekler:

İletken maddelere örnekler şu şekildedir:

*Altın

*Gümüş

*Bakır

*Alüminyum

*Demir

*Çelik

*Platin

*Kalay

*Krom

*Kurşun

*Çinko

*Nikel

*Titanyum

*Grafit

*Magnezyum

*Volfram

*Sodyum

*Potasyum

*Lityum

*Cıva

*Tuzlu su

*Limonlu su

*Asitli su

*Floresan gazı

*Neon gazı

Elektriği iletmeyen maddeler de bulunur. Elektriği iletmeyen maddelere yalıtkan madde denir. Bu maddelerde serbest elektron bulunmadığı için elektrik ilerleyemez.

Yalıtkan maddelere örnekler şu şekildedir:

*Plastik

*Ahşap

*Cam

*Kağıt

*Halı

*Kilim

*Tahta

*Lastik

*İp

*Seramik

*Porselen

*Mika

*Kauçuk

*Ebonit

*Asbest

*Şekerli su

*Hava

*Kuru saman

*Kar

*Tuğla

*Beton

*Fiberglas

*Polietilen köpük

*Selüloz

*Pamuk

*Parke

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.