Battı Balık Yan Gider Deyiminin Anlamı ve Hikayesi Kısaca

Bu konumuzda sizlere battı balık yan gider deyiminin anlamı ve kısaca hikayesi hakkında bilgiler aktaracağız.

Deyimler, söz kalıpları olarak mecaz anlamlı kelime gruplarıdır. Dilimize yerleşen deyimlerin değiştirilmesi söz konusu değildir. Deyimler anlam derinliği ve zenginliği oluşturan ve anlatılmak isteneni en kısa yolla ve en açık şekilde anlatan kelime gruplarıdır.

Battı balık yan gider deyiminin anlamı:

Genelde halk ağzında “durum kötü, artık nasıl olursa”,”işler kötü gittiğine göre artık istenildiği gibi davranılabilir”, “durum iyi değil, ben de ipin ucunu bıraktım, bildiğimi işliyorum”, “ne olursa olsun anlamlarına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.

Battı balık yan gider deyiminin hikayesi:

Dört tarafı denizlerle çevrili bir büyük adada yaşayan insanlar bir de adadaki küçük göl ve akarsulardan da faydalanmaktadır. Böyle bir coğrafyada yaşayan insanlar genellikle balıkçılık ve diğer denizcilik faaliyetleri ile ilgilenmektedir.

Ada iskelesine her sabah taze balıklar gelmektedir. İnsanlar da ihtiyaçları kadar balık satın alarak yemektedir. Çoğu kişi de teknelerle denize açılarak olta ile balık avlamaktadır. Bir gün bu şekilde tekneyle açılan balıkçılardan biri oltasını atmış balık beklemektedir.

Bir türlü balık yakalamayan balıkçı oltasını serbest bırakmaya karar verir. Birden olta hareketlenir. Balıkçı karışmak istemez ve sürüyü bulmak ister. Böyle olunca da battı balık yan gider deyip ne olursa olsun diyerek olacağına varır. Bu söz de bu şekilde yaygınlaşır.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.