Atatürk Döneminde Türkiye’nin Dış Politikasındaki Gelişmeler Nelerdir?

Aşağıda Atatürk döneminde Türkiye’nin dış politikasındaki gelişmeler nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu cumhurbaşkanı olarak Türkiye’nin modern ve çağdaş bir ülke olması adına eğitim, sağlık, ulaşım, sanayi, tarım, kültür, turizm, politika, siyaset gibi alanlarda ilkeler belirleyip inkılaplar gerçekleştirme yoluna girmiştir.

Atatürk döneminde yapılan inkılaplar sayesinde iç ve dış politikada ilerlemeler kaydedilmiştir. Türkiye’nin dış politikasında akılcı, gerçekçi, tam bağımsız ve barışçı politikalar benimsenmiştir. Dış politikanın ana ekseninde Yurtta sulh, cihanda sulh prensibi bulunmaktadır.

Dış politikada 1932 yılıma kadar Musul Meselesi, Yabancı Okullar, Patrikhane ve Nüfus Mübadelesi gibi konular ele alınmıştır. Musul meselesi Lozan sonrasına bırakılmış ve daha sonra İngiliz güçleri şehre girerek hakimiyet oluşturmuştur. TBMM bir hak iddiasında da bulunamamıştır. Yabancı okulların faaliyetlerine devam etmesi söz konusu olmuştur.

Patrikhaneye siyasi bir yetki verilmemiştir. Yunanların patrikhane üzerindeki siyasi emellerinin önüne geçilmiştir. Rumların İstanbul’da kalmalarının sağlanmasına karşı sorunların yaşanması gündeme gelirken Milletler Cemiyeti de bu duruma sessiz kalmıştır. Nüfus mübadelesi sorununu da Ankara Antlaşması ile çözüme kavuşturulması söz konusu olmuştur.

Sınırlarımızı korumak, barışa katkıda bulunmak İkinci Dünya Savaşı arefesinde gerçekleştirmek istenilen dış politikalar olarak gündeme gelmiştir. Bu nedenle 1932 yılında Milletler Cemiyeti’ne giriş sağlanmış ve Türkiye’nin barış yanlısı politikalar güttüğü gösterilmiştir.

Atatürk Döneminde Türkiye’nin Dış Politikasındaki Gelişmeler Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.