Ülkemizde Görülen İklim Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Bu yazımızda ülkemizde görülen iklim çeşitleri ve özellikleri nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de ılıman iklim kuşağında yer alan bir ülkedir. Türkiye’nin coğrafik şartları oldukça kendine özgü ve farklı bir yapıdadır. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Ülkemizde dört mevsim yaşanmaktadır.

Türkiye’de üç farklı iklim tipi görülmektedir. Bu iklim tiplerinin farklı coğrafik şartlarda meydana gelmesi yeryüzü şekilleri ve bitki örtüsünün de şekillenmesine neden olması, ülkemizde biyoçeşitliliğin de artmasına, tarım ve hayvancılığın şekillenmesine, enerji kaynaklarının oluşmasına, endüstrileşmenin artmasına da yaramaktadır.

Ülkemizde görülen iklim çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir:

*Karadeniz İklimi

Ülkemizde görülen üç iklim tipinden biri olan Karadeniz İklimi, Karadeniz, Karadeniz Bölgesi, Kuzey Marmara kıyılarında etkili olmaktadır. Karadeniz İklimi, Karadeniz kıyılarından iç kesimlere doğru da sokulmaktadır.

Karadeniz İklimi’nde, dört mevsim yağış görülür. Sıcaklık ve basınç farkları ortalama değerdedir. Bitki örtüsü ormanlar, dağ çayırları şeklinde oluşur. Dağlar denize paralel olduğundan yamaç yağışları görülür.

*Akdeniz İklimi

Akdeniz İklimi, Akdeniz, Akdeniz Bölgesi, Güneydoğu tarafı, Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi üzerinde etkilidir. Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi kıyı ve iç kesimlerinde yayılış gösterir. Bitki örtüsü makilerden oluşur.

Akdeniz İklimi’nde, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yer yer yağışlı geçmektedir. Yüksek kesimlere kar düşmektedir.

*Karasal İklim

Karasal İklim, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Kuzey Marmara üzerinde etkilidir. Bitki örtüsü bozkır ve dağ çayırları şeklinde oluşmaktadır. Sıcaklık ve basınç farkları yüksektir.

Karasal İklim’de, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Karın yerde kalma süresi uzundur.

Ülkemizde Görülen İklim Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Türkiye’de görülen iklim tipleri konusuna açıklayıcı bir dille değinilmiş. Ayrıca her iklim tipini çok güzel kısa ve öz bir şekilde açıklamışsınız teşekkürler.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.