Rumi Takvimin Özellikleri Maddeler Halinde Kısaca

p16

Bu yazımızda Rumi Takvim’in özellikleri maddeler halinde kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Rumi Takvim Osmanlı Devleti’nde mali işlerde kullanılan bir takvimdir. Bu takvimle diğer ülkelerin kullandığı zaman dilimine uygunluk sağlamak amaçlanmıştır. Uygunluktaki amaç takvim farklılıklarının ortadan kalkarak mevsimlerin aynı günde idrak edilmesini sağlayıp, resmi işlerde aksaklığın önlenmesi amacını güder.

Rumi Takvim’in özellikleri şu şekildedir:

1- Rumi Takvim, Güneş esaslı bir takvimdir.

2- Rumi Takvim, Hicret’i milat olarak kabul eder.

3- Rumi Takvim’de yılbaşı 1 Mart’tır.

4- Rumi Takvim ile Miladi Takvim arasında 13 günlük sabit bir fark vardır.

5- Rumi Takvim’de Miladi Takvim’deki mevsimler aynı anda yaşanmaktadır.

6 – Rumi Takvim’de Ekim ayı, Teşrin-i Evvel, Kasım ayı, Teşrin-i Sani, Aralık ayı, Kanun-u Evvel, Ocak ayı, Kanun-u Sani’dir.

Rumi Takvim kullanımı, Tanzimat’tan sonra Batı ile olan ilişkilerin gelişmesiyle başlar, sona ermesi 1917 yılını bulmaktadır. Yaklaşık 100 sene bile kullanılmamıştır. Kullanıldığı yıllarda da Hicri Takvim ile birlikte kullanılmıştır. Rumi Takvim resmi ve mali işlerde Batı ile olan uyumu sağlamak için kullanılmıştır.

Rumi Takvim, Miladi Takvim ile de benzemektedir. İkisi de Güneş esaslıdır. İkisinin arasında 13 günlük sabit gün farkı vardır. Bu fark 584 yılına sabitlenmiştir. Bu nedenle Miladi ve Rumi takvimde mevsim geçişleri ortaktır. Rumi Takvim’in Osmanlı Devleti’ndeki ömrü çok kısa olmuştur, bu da kullanışlı olmadığını gösterir.

Rumi Takvimin Özellikleri Maddeler Halinde Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.