Pembe İncili Kaftan Özeti ve Kahramanları

Aşağıda pembe incili kaftan özeti ve kahramanları kısaca olarak ele alacağız.

Pembe İncili Kaftan Özeti:

Osmanlı Devleti’nin başında bir dönem İran belası bulunmaktaydı. Bu beladan kurtulmak için İran devlet başkanının huzuruna bir elçi gönderilmek istenir. Bu elçinin kim olacağı ilk aşamada tartışma konusu olmuştu. Enderunda ya da vezirler arasında böyle biri bulunamamıştı. Birisi Muhsin Çelebi diye bir isim ortaya atar. Bu kişinin elçi olarak İran’a şahın huzuruna çıkması kararlaştırılır.

Muhsin Çelebi, mert, namerde boyun eğmeyen, yiğit ve cesur bir insandır. Kimsenin karşısında eğilmez. Sözünde durur asla taviz vermez. Menfaatlerine göre hareket etmez. elçi olarak atandığını duyar, bunu zorla da olsa kabul eder. Bütün masrafları karşılayacağını söyler. Hazırlıklar yapmaya başlar. Bir de pembe incili kaftanı yüksek maliyetine rağmen alır ve yola çıkmaya hazırlanır.

Pembe incili kaftanını giyerek yola çıkar. O kadar seri davranır ki kısa sürede Tebriz’e varır. Tebriz şehrinde sarayı bulur ve şahın huzuruna çıkar. El etek öpmez, mert bir insan olarak nabza göre şerbet vermez. Herkes Muhsin Çelebi’nin ihtişamını konuşmaktadır. Şah saygısızlık gördüğünü düşünerek bozulur.

Muhsin Çelebi’nin oturmasına izin vermezler. Muhsin Çelebi durumu çok iyi anlar. Bunun diplomatik bir hamle olduğunu düşünür. Binlerce altın değerindeki kaftanını ayaklar altına alarak sütüne oturur ve herkes buna çok şaşırır.

Şaha Türk padişahının asil ve mert olduğundan bahseder. Onun kudretini bütün cihan anlayacaktır, der. Yere serdiği kaftanını almadan huzurdan ayrılır. Ardından şahın askeri koşar ve kaftanını almadığını söyler. Muhsin Çelebi bir Türk asla yere serdiği şeyi sırtına koymaz der ve kaftanını almadan gider.

Zalim ve gaddar olan Şah İsmail’e cezasını vermiştir. Aklını başına almasını söylemiştir. Muhsin Çelebi ülkesine geri döner. Herkes kaftanını sorar ama o bu durumu anlatmaz. Çünkü fedakar be onurlu bir insandır. Malzemelerini satarak kendine bir bahçe alır. Bu bahçede geçimini sağlamaya başlar. Değerinin bilinmediğinden şikayet de etmez.

Hayatının sonuna kadar izzeti ve şerefiyle yaşayan bir insan olarak bilinmektedir. Muhsin Çelebi bu bakımdan tarihe geçen şahsiyetlerden biri olmuştur. Mertliği, yiğitliği ve cesareti herkesin dilindedir. Herkese mertliği, cesareti öğreten örnek bir hayat yaşamıştır. Üsküdar’daki bahçesinde bitkilerle ve hayvanlarla hemhal olarak hayatının sonuna kadar bu şerefiyle yaşamıştır.

Muhsin Çelebi iki devlet arasındaki siyasi oyunlarda ders verici bir hareket yaparak devletinin menfaatlerini cesareti ile korumuştur.

Pembe İncili Kaftan Kahramanları:

Muhsin Çelebi: Hikayenin baş kahramanıdır. Kırk yaşlarında ve namerde muhtaç olayacak kadar servete sahip birisidir.

Vezirler: Kubbe altı vezirleri olarak bilinmektedir.

Sadrazam: Başbakan ya da vezirlerin başı olarak bilinmektedir.

Şah İsmail: Kurnaz, gaddar, zalim bir adamdır. İran devlet başkanı olarak bilinmektedir.

Pembe İncili Kaftan Özeti ve Kahramanları Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.