Oktay Akbal Hayatı ve Eserleri Kısaca

Aşağıda Oktay Akbal hayatı ve eserleri kısaca olarak ele alacağız.

Oktay Akbal’ın hayatı:

Oktay Akbal, 20 Nisan 1923 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Edebiyatçı kimliği ile tanınmıştır. Roman ve hikayeci olarak bilinmektedir. Vali olan Ebubekir Hazim Tepeyran’ın torunudur.

Eğitim ve öğretim hayatına Fransız okullarında başlamıştır. İstiklal Lisesi’inde de devam etmiştir. İstanbul Hukuk ve Edebiyat Fakültesi’ne bir süre devam etmiştir. Cumhuriyetin erken dönem edebiyatçılarından biri olarak ilk deneme yazıları Serveti Fünun ve Uyanış dergilerinde yayınlanmıştır.

Dergilerin genel sekreterliğini yürütmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tercüme Bürosu’nda düzeltmenlik yapmaya başlamıştır. Ardından Vatan Gazetesi’ne geçmiştir. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi’ne geçmiştir ve fıkralar yazmaya başlamıştır.

Birçok eseri ile en prestijli ödülleri kazanmıştır. Roman ve hikaye alanında özgün bir tavrı bulunmaktadır. Edebiyat sahasında aldığı ödüller adından sıkça bahsedilmesine neden olmuştur. Eserlerinde gündelik hayattan ve insan psikolojisinin son halinden bahsetmeyi tercih eder. Hayatın içinden sahnelerle okuyucuyu esere adapte eder.

Genelde psikolojik zeminde bırakılmışlık, yalnızlık, çocukluk ve iç burkuntusu gibi keder, elem, dert, tasa kokan konulardan bahsetmeyi sever. Toplumun sorunlarına işaret ederken gündelik hayattan istifade etmektedir. Çağdaş şehir insanlarının sorunlarını özellikle kaleme almaktadır.

Gazete yazılarında eleştirel olarak edebiyat sorunlarından ve çözüm yollarından bahsetmiştir. Gençlere edebiyatı sevdirmeye uğraşmıştır. Bu yönde köşe yazıları ele almıştır. Türk Dil Kurumu Roman Ödülü, Sait Faik Hikaye Armağanı ödülü gibi ödülleri de bulunmaktadır.

Oktay Akbal’ın eserleri şu şekildedir:

*Suçumuz İnsan Olmak

*Berber Aynası

*Garipler Sokağı

*İnsan Bir Ormandır

*Yazmak Yaşamak

*Konumuz Edebiyat

*Dost Kitaplar

*Atatürk Yaşadı mı?

*Hiroşimalar Olmasın

Oktay Akbal Hayatı ve Eserleri Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.