Bu yazımızda nüfus yoğunluğunu etkileyen fiziki faktörler nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.
Nüfus yoğunluğu, bir bölgede yaşayan insanların o bölgenin yüz ölçümüne oranıyla oluşturduğu kalabalıktır. Bu nedenle yüzölçümü esas alınır. Türkiye’nin en kalabalık bölgeleri Marmara ve Ege’dir. Bu bölgelerin yüz ölçümleri de küçük sayıldığı için nüfus yoğunluğunun yaşandığı bölgeler arasına girerler.
Nüfus yoğunluğu beşeri ve fiziki faktörlerden etkilenir. Fiziki faktörler ise iklim, yeryüzü şekilleri ve toprak yapısıdır. Bu özelliklere bağlı kalarak nüfus yoğunluğu fiziki olarak şekillenir.
İklim özellikleri: İnsanların yaşam alanlarının elverişli hale gelmesini kolaylaştıran şartları iklim koşulları sağlar. Mevsim geçişlerinin yumuşak yaşandığı, sıcaklık farklarının neredeyse oluşmadığı alanlarda ve su kaynaklarına yakın olan civarlarda insanlar nüfus yoğunluğu oluşturur.
Yeryüzü şekilleri: Yükseltinin az olduğu, düz, ovalık bölgelerde ve su kaynaklarının yakın olduğu yerlerde şehirleşme oranı yüksektir. Bununla beraber ulaşım ve haberleşme ağı da gelişmiştir. Bu nedenle bu tür bölgelerde nüfus yoğunluğu yaşanmaktadır.
Toprak yapısı: İnsanlar şehir kurarlarken toprak yapısına dikkat ederler. Bunun nedeni doğal afetlerden ve olası felaketlerden kaçınmaktadır. Bununla birlikte tarım alanlarının oluşturulması için de toprak yapısı insanlar için önemlidir. Bu tür bölgelerde nüfus yoğunluğu yaşanır.
Kalabalık olan yerler fiziki açıdan yeryüzü şekilleri, iklim koşulları ve toprak özellikleri bakımından dikkatle incelenerek şehirleşmektedir. Bu tür yerlerin yüz ölçümü olarak küçük olması da nüfus yoğunluğunun fazla olmasına neden olur.
Nüfus Yoğunluğunu Etkileyen Fiziki Faktörler Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz