Bu yazımızda Mustafa Kemal’in, cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağına olan inancının kaynağı ne olabilir kısaca olarak bilgi aktaracağız.
29 Ekim 1923’te kurulan ve kurucusunun Mustafa Kemal olduğu Türkiye Cumhuriyeti geçtiğimiz yüzyılın yeni kurulan devletleri arasında yerini alırken modernleşme ve çağdaşlaşma hareketlerinin önemini kavramış ve modern toplum ve gelişmiş devlet olma yoluna çıkmış bir ülkedir.
Kurucu lideri olan Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerinin etkili olduğu aşamada bu düşünceler ilkeleştirilerek belirlenmiş, benimsenmiş ve kabul edilmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda da modernleşme ve çağdaşlaşma hareketleri yapılmıştır.
Mustafa Kemal, ilke ve inkılaplar doğrultusunda yeni bir ulus – devlet ideali etrafında ufkunu geliştirirken güvence olarak yeni nesilleri görmüştür. Bu nedenle gençlik çalışmalarına ve yapılanmalarına önem vermiştir. Kalıcılığın ve sürekliliğin sağlanmasında gençlerin rolü ve hukukun üstünlüğüne dayanan halkın kanunlar önündeki eşitliği cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağına olan inancı arttırmıştır.
Yapılan yeniliklerin anayasal düzlemde gerçekleştirilmesi, sosyal, laik ve demokratik hukuk devletinin kurulmasında ve gelişmesinde önemli bir pay sahibiyken, halkın modernleşmeye olan eğilimi ve inkılapları hemen benimsemesi birkaç isyan haricinde cumhuriyetin yerleşik hale gelmesini kolaylaştırmıştır.
Bunun farkında olan Mustafa Kemal, cumhuriyetin bir rejim olarak ülke yönetiminde daima var olacağını düşünmüş ve eğitimde, ekonomide önemli reformlar gerçekleştirmiştir. Bilinmelidir ki bir ülkenin devamlılığı nüfus, toprak bütünlüğü ve peşinde koşulan bir fikirle sağlanır. Bu nedenle eğitim ve ekonomi en önemli unsurlardır.
Mustafa Kemal’in, Cumhuriyetin Sonsuza Kadar Yaşayacağına Olan İnancının Kaynağı Ne Olabilir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz