Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye İçin Anlamı Nedir?

Bu yazımızda Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye için anlamı nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Kurtuluş Savaşı verilmiştir. Milli Mücadele döneminin ardından Lozan antlaşması ile Misak-ı Milli sınırları çizilmiş fakat korunmamıştır. Korunamayan statüler içinde Boğazlar da bulunmaktadır.

Boğazlar, Çanakkale ve İstanbul Boğazı olmak üzere iki yerde Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan geçitler oluşturmaktadır. Boğazların düşman devletlerin kontrolünde bir komisyonda olması Türkiye’nin işine gelmemiştir.

Boğazlar Sözleşmesi ile komisyon tarafından kontrol altında tutulan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın statülerini değiştirmek için Lozan’ı ilk delen Mustafa Kemal’dir. Daha sonra Hatay’ın durumundan da razı olmayarak orayı da geri almıştır.

Boğazların hakimiyetinin Yunanistan, İngiltere, Sovyet Rusya, Fransa ve İtalya elinde bulunması, Türkiye’yi siyasi, askeri ve stratejik bakımdan zora sokmaktaydı. Herhangi bir olağan üstü durumda asker bulundurma hakkı da bulunmayan Türkiye’nin can damarı adeta sıkılmaktaydı.

Bu durumun değişmesi için İsviçre’nin Montrö kentinde mezkur taraflar toplanarak bir antlaşma imzaladı ve boğazlar statüsü değiştirildi. Böylece 1936’dan itibaren Türkiye boğazlar üzerinde hakim, asker bulundurma hakkına sahip, trafiği açma ve kapama hakkına sahip, ticaret unsurlarını yönetme hakkına sahip olarak devam etmektedir.

Boğazların kontrolünün yeniden Türkiye’ye geçmesi Sovyet Rusya ile olan bağları zayıflatmıştır. Çünkü Rusya ezelden beridir sıcak denizlere elini kolunu sallayarak inmek istediği için Türkiye’nin bu hamlesi karşısında bu imkanı kaybetmiştir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye İçin Anlamı Nedir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.